برخلاف سایر کشورهای جهان، خودرو در ایران علاوه بر اینکه یک کالای مصرفی است، یک کالای سرمایهای نیز در نظر گرفته میشود. کافی است نگاهی به آمار ثبت نام مردم در خودروهای کارخانهای دو شرکت ایران خودرو و سایپا بیندازید تا متوجه استقبال گسترده افراد از سرمایه گذاری در بازار خودرو شوید. به همین دلیل امروز قصد داریم مزایا و معایب سرمایه گذاری در خودرو را شرح دهیم. مهمترین مزیت بازار خودرو، پتانسیل کسب سود بالا از آن و مهمترین عیب آن، نقدشوندگی نسبتا پایین و استهلاک خودرو در طول زمان است. در ادامه به شرح تمام نکات مثبت و منفی سرمایه گذاری در بازار خودروی ایران خواهیم پرداخت
واضحترین مزیت سرمایه گذاری در خودرو، امکان استفاده شخصی در طول مدت نگهداری خودرو برای افزایش قیمت و فروش است. هرچند استفاده از یک کالای مصرفی میتواند منجر به ارزشگذاری پایین آن از نظر قیمتی شود. در ادامه به سایر مزایای سرمایه گذاری در بازار خودرو خواهیم پرداخت.
۱- پتانسیل بازدهی بالا
افزایش قیمت خودرو در سالهای اخیر نشان میدهد که سرمایه گذاری در بازار خودرو، پتانسیل نسبتا بالایی در کسب سود دارد. هرچند آمارهای بلندمدت ۱۰ تا ۳۰ سال گذشته نشان میدهند که سرمایه گذاری در بازار بورس و سرمایه گذاری در طلا گزینههای بهتری هستند. با این وجود، بازار خودرو نیز در صورت تسلط به نحوه سرمایه گذاری در آن، میتواند سود بالایی نصیب سرمایهگذاران کند.
در حال حاضر، سرمایه گذاری در بازار خودرو به دلیل رشد نرخ تورم، محدودیت واردات خودروهای خارجی و ظرفیت کم تولید خودروهای داخلی پتانسیل بالایی برای رشد قیمت دارد. البته هنگامی که قصد شروع سرمایه گذاری در بازار خودرو را دارید باید شرایط روز را از لحاظ اقتصادی و عوامل تاثیرگذار بر قیمت خودرو مجددا بررسی کنید.
۲- عدم نیاز به کسب دانشهای پیچیده
برخلاف بازار بورس که سرمایه گذاری در آن نیازمند کسب انواع دانش مربوط به تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و روانشناسی معاملات است، سرمایه گذاری در خودرو به دانش پیچیدهای نیاز ندارد با این حال بدون برخورداری از دانش اقتصادی نمیتوان انتظار کسب بازدهی بالا از آن داشت.
در صورتی که تخصص کافی برای تشخیص زمان مناسب سرمایه گذاری در بازار خودرو را ندارید، پیشنهاد میکنیم از سیگنال خودرو انجمن خبرگان استفاده کنید. همان طور که مطلعاید، خرید خودرو در تمام بازههای زمانی به صرفه نیست. بنابراین طبق تحلیلهای اقتصادی انجمن خبرگان، در صورت بهینه نبودن خرید خودرو، میتوانید از سیگنال سایر بازارهای مالی همچون طلا، ملک، سهام و ارزهای خارجی استفاده کنید.
۳- گستردگی زیاد
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، بازار خودرو طرفداران بسیاری در ایران دارد. به همین علت، در صورت نیاز به خرید خودرو در زمان و قیمت دلخواه، میتوانید با سهولت این کار را انجام دهید.
۴- پوشش تورمی
بسیاری از افراد بر این باور هستند که در شرایط تورمی میتوانند با خرید خودرو، ارزش سرمایه خود را حفظ کنند. این گفته به شرطی درست است که فرد بتواند در زمان مناسب خودروی خود را خریداری کرده و در زمان مناسب آن را به فروش برساند و سپس بتواند پول نقد به دست آمده را دوباره به نحوی سرمایه گذاری کند که ارزش پول در برابر تورم حفظ شده یا بازدهی آن نسبت به رشد نرخ تورم بیشتر شود.
این نکته را در نظر داشته باشید که در صورت نگهداری خودرو در بازه بلندمدت باید فرسودگی این کالای مصرفی و هزینههای آن را نیز در نظر بگیرید. اگر قصد دارید از سرمایه خود در برابر صدمات ناشی از تورم، محافظت کنید، پیشنهاد میکنیم از دوره سرمایه گذاری هوشمندانه در طلا و سکه استفاده کنید. طلا، بهترین گزینه برای مقابله با تورم است. در طی این دوره، با یادگیری انواع تکنیکها و استراتژیهای خرید و فروش طلا میتوانید بازدهی بالا و مطمئنی از این بازار به دست بیاورید.
۵- کسب درآمد از طریق اجاره دادن
به تازگی، فعالیت اجاره دادن خودرو در ایران باب شده و سرمایهگذاران خودرو میتوانند درآمد نسبتا ثابتی از طریق اجاره نیز به دست بیاورند.
۶- امکان کسب سود از تفاوت قیمت کارخانه و بازار آزاد
برخی از افراد میتوانند در فرآیند ثبت نام خودرو شرکتهای خودروساز داخلی شرکت کرده و از این طریق خودرو را با قیمت کارخانهای (که ارزان از قیمت بازار آزاد است) خریداری کنند. در نهایت پس از تحویل خودرو، میتوانند آن را با قیمت بازار آزاد به فروش رسانده و سود کنند.
۷- امکان استفاده از تسهیلات بانکی
در ایران، هر از چند گاهی برای خرید خودرو یا تعویض خودروهای فرسوده با نو، تسهیلات بانکی در نظر گرفته میشود. این تسهیلات به تامین سرمایه مورد نیاز برای خرید خودرو و سرمایه گذاری در آن کمک خواهند کرد.
مهمترین مشکل سرمایه گذاری در خودرو، مصرفی بودن این کالاست. همان طور که پیشتر اشاره شد، خودرو یک کالای مصرفی بوده و در ایران به یک کالای سرمایهای تبدیل شده است. در این راستا میتوان گفت، استهلاک خودرو در طول زمان امکان سرمایه گذاری بلندمدت را در آن از بین میبرد. در ادامه به سایر معایب سرمایه گذاری در بازار خودرو خواهیم پرداخت.
۱- هزینههای جانبی بالا
پیش از سرمایه گذاری در خودرو باید هزینههای آن را نیز در نظر بگیرید. از جمله این هزینهها میتوان به مالیات خرید و فروش خودرو، مالیات نقل و انتقال سند، هزینه استهلاک و هزینه نگهداری خودرو اشاره کرد. افزایش هزینههای سرمایه گذاری، میزان بازدهی نهایی سرمایهگذار را کاهش خواهد داد. به ویژه، هزینههای استهلاک خودرو، سرمایه گذاری بلندمدت را در این بازار را با مشکلات عدیدهای روبهرو خواهد کرد.
۲- دشواری انتخاب مدل خودرو
برای اینکه سرمایه گذاری موفقی داشته باشید باید از بین برندهای مختلف داخلی یا خارجی، یک یا چند تا را انتخاب کنید. انتخاب برند خودرو میتواند تاثیر مستقیمی بر بازدهی نهایی سرمایه گذاری داشته باشد.
۳- تاثیرپذیری از اقدامات دولت
دولت، میتواند با اعمال سیاستهای خاصی در خصوص خودرو، قیمت آن را دستخوش تغییر کند. به عنوان مثال، یکی از مواردی که موجب افزایش قیمت خودرو شده، ممنوعیت واردات خودروی خارجی است. اگر این ممنوعیت رفع شود، قیمت خودروها مخصوصا آنهایی که با حباب مثبت معامله میشوند، کاهش مییابد.
۴- نیاز به سرمایه اولیه نسبتا زیاد
سرمایه گذاری در بازار خودرو به سرمایه اولیه نسبتا زیادی نیاز دارد، بنابراین امکان سرمایه گذاری با پول کم در آن وجود ندارد. البته کسانی که سرمایه نسبتا کمتری در اختیار داشته و قصد سرمایه گذاری در بازار خودرو را نیز دارند، میتوانند از گزینههایی همچون خرید و فروش خودروی دست دوم استفاده کنند. با این حال، بازار بورس و طلا دو مورد از گزینههای سرمایه گذاری با پول کم هستند که میتوانند جایگزین خودرو شوند.
۵- عدم نیاز به کسب دانش پیچیده
سرمایهگذاران برای خرید و فروش خودرو لازم نیست همچون سرمایه گذاران بورس، تحلیل تکنیکال و بنیادی را یاد بگیرند. این افراد کافی است که از شمه اقتصادی برخوردار باشند. شمه اقتصادی نیز فعالیتی است که از طریق مطالعه دانش اقتصاد کلان به دست میآید.
متاسفانه اغلب کتابهای اقتصادی برای اقتصاددانان به رشته تحریر درآمدهاند نه سرمایهگذاران. به همین دلیل، لزوم یادگیری اقتصاد از طرف سرمایهگذاران اهمیتی دو چندان مییابد. دوره اقتصاد کلان با تدریس سرمایهگذار برتر ایرانی، هومن مقراضی بدین منظور طراحی شده تا افراد عادی را به سرمایهگذارانی اقتصاددان تبدیل کند. افرادی که در نهایت، خواهند توانست با هر میزانی از سرمایه، بهترین بازار برای سرمایه گذاری و بهترین زمان برای ورود به آن را تشخیص دهند.
۶- ریسک کلاهبرداری
یکی از معایب سرمایه گذاری در خودرو، وجود طرحهای پانزی در این زمینه است. در این طرحها، افراد مبلغی را به عنوان پیش خرید خودرو به یک شرکت میپردازند اما پس از مدتی شرکت همراه با سرمایه بسیاری از افرادی که قصد خرید خودرو داشتهاند، ناپدید میشود. بنابراین سرمایهگذاران باید از مراجع معتبر برای خرید خودرو استفاده کنند.
۷- نقدشوندگی نسبتا پایین
یکی از مهمترین معایب سرمایه گذاری در بازار خودور، نقدشوندگی نسبتا پایین آن است بدین معنی که اگر قصد فروش خودروی خود را داشته باشید، نمیتوانید به سرعت، خریداری با قیمت پیشنهادی خود پیدا کنید. در این زمینه لازم است به این نکته اشاره کنیم که نقدشوندگی خودروها با یکدیگر متفاوت است.
به عنوان مثال، اگر خودروی شما جزء خودروهای پرطرفدار بازار باشد، نقدشوندگی آن بیشتر است. سرمایهگذارانی که به خرید و فروش خودروهای بسیار گرانقیمت یا کمطرفدار میپردازند با نقدشوندگی پایین یا سرعت کمتر در فروش روبهرو هستند.
در این قسمت به بررسی مزایا و معایب سرمایه گذاری در بازار خودرو پرداخته و دانستیم یکی از مهمترین مزایای سرمایه گذاری در بازار خودرو، پتانسیل کسب بازدهی بالا و یکی از مهمترین معایب آن، ریسک نگهداری خودرو در بلندمدت و استهلاک است. خودرو، یک کالای مصرفی است که متاسفانه در ایران به یک کالای سرمایهای تبدیل شده است.
از دیدگاه کلان، سرمایه گذاری در بازار خودرو میتواند موجب بیشتر شدن فشار بر روی مصرفکننده شود. علاوه بر این، خرید و فروش خودرو به قصد کسب بازدهی، کمکی به چرخه اقتصاد کشور نخواهد کرد. با این حال، بازارهایی همچون بورس علاوه بر کسب بازدهی بالا برای سرمایهگذاران، به چرخه تولید در کشور نیز کمک میکنند و بازارهایی همچون طلا، پوشش مناسبی در برابر تورم و حفظ ارزش سرمایه هستند. در صورت نیاز، شما نیز میتوانید علاوه بر خودرو، از این بازارهای مالی نیز برای تنوع بخشیدن به پرتفوی سرمایه گذاری خود استفاده کنید.
جهت آشنایی با سایر فرصتهای سرمایه گذاری در ایران از مقالات زیر استفاده کنید.
در صورت آگاهی از دانش اقتصادی و عوامل تاثیرگذار بر قیمت خودرو، سرمایه گذاری در خودرو میتواند با بازدهی بالایی همراه باشد اما در نهایت، خودرو یک کالای مصرفی است که نگهداری آن در بلندمدت موجب ایجاد هزینه استهلاک میشود. به همین دلیل، سرمایه گذاری در خودرو برای بازههای کوتاهمدت و میانمدت مناسب است نه بلندمدت.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد