دنیای گسترده بازار مالی بهخصوص بازار فارکس که امکان شروع سرمایهگذاری با پول کم نیز در آن برای همگان فراهم است، روزبهروز در حال گسترش است به همین دلیل افراد زیادی هستند که در بدو ورود به این بازار میخواهند بهترین پلتفرم معاملاتی متناسب با خود را پیدا کنند. به همین دلیل در این مقاله به بررسی و مقایسه متاتریدر (Metatrader) و سی تریدر (cTrader) میپردازیم. در این راستا هر جا که لازم باشد خصوصیات دو نسخه متاتریدر 4 و 5 را با سی تریدر مقایسه خواهیم کرد. بنابراین ویژگیهایی همچون رابط کاربری، ابزارها و نمودارها، زبان برنامهنویسی، سرعت معاملات، بک تست و... را بررسی خواهیم کرد.
اما دلیل علاقه روزافزون افراد به بازار فارکس چیست؟
فارکس بازاری 24 ساعته است که امکان معامله کردن جفت ارزهای خارجی توسط معاملات CFD در آن فراهمشده است؛ بنابراین از طریق بازار فارکس میتوانید ارز کشورهای مختلف در مقابل یکدیگر معامله کنید اما شما کدام پلتفرم معاملاتی را برای این کار انتخاب خواهید کرد؟
برای اطلاع از اخبار فارکس این صفحه را بخوانید!
«دانش اقتصادی و سرمایه گذاری مهمترین چیزهایی هستند که باید در زندگی بیاموزید.»
هومن مقراضی
به نظر شما از بین سه پلتفرم معاملاتی متاتریدر 4، متاتریدر 5 و سی تریدر که در این مقاله قصد مقایسه آنها با یکدیگر را داریم کدام بهتر است؟
شما در پایان مقاله با بررسی تفاوتهای متاتریدر و سی تریدر قادر خواهید بود به این پرسش پاسخ دهید اما نکته مهم این است که انتخاب پلتفرم معاملاتی به بروکر شما وابسته است یعنی اگر بروکر شما از سی تریدر پشتیبانی کند شما قادر خواهید بود از آن استفاده کنید.
ازآنجاییکه متاتریدر 4، پلتفرم طلایی بازار مالی است و معامله گران بسیاری از آن استفاده میکنند، بروکرهای بسیاری این نرمافزار را به کاربرانشان ارائه میکنند اما نکته مهم انتخاب بروکر معتبر است چون یک بروکر خوب میتواند دسترسی ایمن و مناسبی به بازار برای شما مهیا کند.
« من تنها به این خاطر ثروتمند هستم که میدانم چه زمانی در اشتباه هستم.»
جورج سوروس
اولین تفاوت متاتریدر و سی تریدر به حجم معاملات انجامشده در آنها برمیگردد. به نقل از سایت «دیلی فارکس» متاتریدر 4، پلتفرم استاندارد فارکس بیش از 95 درصد حجم معاملات روزانه در بازار جهانی فارکس را در برمیگیرد (البته بدون احتساب کشور ژاپن)؛ بنابراین برنده میدان ازنظر محبوبیت و بیشترین استفاده از پلتفرم به متاتریدر 4 میرسد و دو پلتفرم متاتریدر 5 و سی تریدر از این لحاظ با MT4 قابلمقایسه نیستند. هماکنون در بیشتر از 1200 بروکر دنیا از پلتفرم MT4 استفاده میشود اما بااینحال شرکت متاکوتس از سال 2018 مجوز ارائه متاتریدر 4 به بروکرها را متوقف کرده تا بتواند متاتریدر 5 که یک پلتفرم معاملاتی مولتی اَسِت یا چند دارایی است را جایگزین آن کند. بااینحال هنوز هم متاتریدر 4، بیشترین کاربرد را در بین تریدرها و بروکرها دارد.
متاتریدر 4 و 5 توسط شرکت متاکوتس (MetaQuotes) ساختهشدهاند. این شرکت MT4 را در سال 2005 و MT5 را در سال 2010 میلادی روانه بازار کرد. در سال 2011 میلادی شرکت اِسپاتوِر (Spotware Systems LTD) هم نرمافزار سی تریدر را بهعنوان رقیب متاتریدر 4 منتشر کرد. جالب اینجاست که هر دو شرکت سازنده در قبرس هستند.
برای ورود به فارکس حتما این مطلب را مطالعه کنید!
در مقایسه متاتریدر با سی تریدر میتوان به شباهت آنها در نوع بازار اشاره کرد. متاتریدر 4 و سی تریدر هر دو برای بازار فارکس و معاملات CFD ساختهشدهاند درحالیکه برنامه متاتریدر 5 با این دو متفاوت است. بهعبارتدیگر در برنامه متاتریدر 5 هم امکان انجام معاملات در بازار غیرمتمرکز فارکس و معاملات CFD وجود دارد و هم معامله در بازارهای متمرکزی مثل بورس و معاملات فیوچرز، آپشن و... .
یکی دیگر از تفاوتهای متاتریدر و سی تریدر، نوع بروکر است. پلتفرم سی تریدر، انتخاب اصلی بروکرهای ECN و معاملهگرانی است که قصد دارند از این شبکه استفاده کنند چون این پلتفرم زیرساخت مناسبی برای اتصال به شبکه ECN فراهم میکند. از طرف دیگر متاتریدر 4 و 5 برای وصل شدن به این شبکه به یک پل ارتباطی نیاز دارند. باوجوداینکه تقاضا برای پلتفرم سی تریدر در حال افزایش است اما این میزان از تقاضا، همچنان فاصله زیادی با متاتریدر 4 دارد.
پلتفرمهای متاتریدر 4 و 5 هر دو توسط یک شرکت ساختهشدهاند و به همین جهت ازنظر طراحی ظاهری شباهت بسیاری به یکدیگر دارند. حتی موقعیت چیدمان نمودارها، دیده بان و سایر عناصر این دو برنامه یکی است. بهطورکلی میتوان گفت این دو نرمافزار ازنظر طراحی ظاهری ساده اما قدیمی هستند در عوض برنامه سی تریدر در عین سادگی، طراحی مدرنتری دارد. یکی از مزایای سیتریدر نسبت به متاتریدر 4 و 5 وجود دو تِم تاریک و روشن است.
برای انتخاب یکی از پلتفرمهای متاتریدر یا سی تریدر باید از زبان برنامهنویسی آنها آگاه باشید. بااینکه متاتریدر 4 و 5 هر دو متعلق به شرکت متاکوتس هستند اما زبان برنامهنویسی آنها با یکدیگر متفاوت است. زبان برنامهنویسی متاتریدر 4، MQL4 و زبان برنامهنویسی متاتریدر 5، MQL5 است. به زبان ساده، تفاوت این دو نوع برنامه در این است که زبان MQL5 کارآمدتر است و کار کردن با آن سادهتر. بهعبارتدیگر معامله گران میتوانند با استفاده از آن اندیکاتورها و اسکریپتهای موردنیاز خود را بسازند.
از طرف دیگر زبان برنامهنویسی در سی تریدر، C# است که جز زبانهای پرکاربرد برنامهنویسی در جهان است. به همین علت نهتنها معامله گران بلکه برنامه نویسان میتوانند ابزار، اسکریپت و ویژگیهای جدیدی در این برنامه ایجاد کنند؛ بنابراین درزمینهٔ برنامهنویسی امکانات بیشتری در پلتفرم سی تریدر وجود دارد.
برای شرکت در دوره اقتصاد کلان اینجا کلیک کنید!
چارتهای قیمت یا نمودارها یکی از مهمترین ابزارها برای تحلیل قیمت هستند. متاتریدر 4 و 5 هر دو سه نوع چارت قیمت در اختیار کاربرانشان قرار میدهند؛ نمودار خطی، میلهای و شمعی ژاپنی یا کندل استیک اما پلتفرم سی تریدر بهجز این سه مورد، از نمودارهای زیر هم پشتیبانی میکند:
زمانی که متاتریدر 4 و 5 را برای اولین بار باز میکنید با چیدمان چهارتایی از نمودارها روبهرو میشوید. البته میتوانید یکی از آنها را بزرگ کرده و بهصورت تک نموداره تحلیل خود را انجام دهید. در برنامه سی تریدر، بهصورت پیشفرض تنها یک چارت در وسط صفحه قرار میگیرد. دقت داشته باشید که در هر سه پلتفرم میتوانید تعداد زیادی چارت را بهصورت همزمان در یک صفحه مشاهده کنید.
تعداد و نوع اندیکاتور از فاکتورهای مهم دیگری است که به هنگام انتخاب یک پلتفرم باید به آن دقت کنید.
تعداد بالای تایم فریم ها از مزیت های یک پلتفرم معاملاتی است و معامله گران بسیاری از این ویژگی استقبال می کنند.
هر سه پلتفرم متاتریدر 4 و 5 و سی تریدر در نسخههای دسکتاپ، موبایل (اندروید و ios) و وب در دسترس هستند با این تفاوت که نسخه دسکتاپ سی تریدر فقط قابلیت نصب در ویندوز را دارد و کاربران مک نمیتوانند از آن استفاده کنند.
در مقایسه متاتریدر 4 و 5 باید به این نکته اشارهکنیم که امکان مشاهده عمق بازار در متاتریدر 4 ضعیفتر از متاتریدر 5 است و در آن فقط قیمتها نشان داده میشوند (یک آیتم) اما در متاتریدر 5 قابلیت نمایش عمق بازار بهتر است و حجم معاملات نیز در آن نشان داده میشود (دو آیتم). از طرف دیگر برنامه سی تریدر، سه گزینه مختلف برای بررسی عمق بازار در اختیار کاربرانش قرار میدهد؛ عمق استاندارد، عمق قیمت و عمق VWAP (سه آیتم). وجود این گزینههای متعدد در عمق بازار به شما اجازه میدهد تا دید بهتری نسبت به نقدینگی داشته باشید و بتوانید نقطه ورودهای مناسبی برای معاملاتتان پیدا کنید.
سفارشات شرطی فاکتور مهم دیگری است که باید در بررسی متاتریدر و سی تریدر به آنها اشاره کنیم.
البته تنظیمات سفارشها در پلتفرم سی تریدر امکانات بیشتری در اختیار معامله گران قرار میدهد. ابزار مهم دیگری در پلتفرم سی تریدر به نام راهنمای حجمی (Volume Tooltip) وجود دارد که متاتریدر 4 فاقد آن است. زمانی که معامله گران حجم معامله خود را وارد میکنند این ابزار ارزش هر پیپ، هزینه کمیسیون و مارجین موردنیاز را به آنها نشان میدهد.
سرعت اجرای معاملات در متاتریدر بهطور متوسط 100 میلیثانیه است البته بروکرهایی هم هستند که سرعت متاتریدر در آنها کمتر از 30 میلیثانیه است. در مقابل سرعت اجرای معاملات در سی تریدر بهطور متوسط 150 تا 250 میلیثانیه است اما بروکرهایی هم هستند که سرعت سی تریدر در آنها 50 تا 65 میلیثانیه است. البته سرعت اجرای معاملات علاوه بر نوع پلتفرم به نوع بروکر و فاصله از مراکز اصلی دیتا در لندن، نیویورک و هنگکنگ بستگی دارد.
قابلیت ساخت هشدار در متاتریدر 4 را میتوان در شرایط معاملاتی خاصی فعال کرد. برای مثال زمانی که قیمتها از سطوح قیمتیِ خریدوفروش تعیینشده توسط شما فراتر بروند، هشدار فعال میشود. البته زمانی که رویداد خاصی اتفاق بیفتد این پلتفرم با صدا یا ایمیل شمارا مطلع میکند. نکته مهم دیگر این است که شما میتوانید قابلیت ارسال نوتیفیکیشنها به موبایل خود را در متاتریدر 4 فعال کنید.
از طرف دیگر در پلتفرم سی تریدر، دامنه تنظیم هشدارها گسترده است. این هشدارها شامل موارد زیر میشوند:
تقویم اقتصادی ویژگیای است که در متاتریدر 4 وجود ندارد اما شرکت متاکوتس این قابلیت را به متاتریدر 5 اضافه کرده است. از طرف دیگر سی تریدر هم با داشتن تقویم اقتصادی، کاربران خود را از گزارشهای اقتصادی، رویدادهای سیاسی و یا گزارشات بانک مرکزی آگاه میکند.
ابزار دیگری که متاتریدر 4 فاقد آن است، سنتیمنت بازار است. این ابزار نسبت موقعیتهای خرید به فروش را در تمام معاملات هر ابزار معاملاتی (نماد معاملاتی) نشان میدهد. درواقع این نسبت از معاملات انجامشده در بروکرهایی که از پلتفرم سی تریدر استفاده میکنند، گرفته میشود.
ویژگی بعدی که قصد صحبت درباره آن را داریم، معاملات خودکار است. هر دو پلتفرم متاتریدر 4 و 5 از اکسپرت ادوایزرها (برنامههایی که بهصورت دستی کدگذاری میشوند) برای کارهای خودکار در پلتفرم مثل تحلیل تکنیکال و باز و بسته کردن پوزیشن ها استفاده میکنند.
آخرین نکته برای انتخاب میان متاتریدر یا سی تریدر، قابلیت هجینگ یا پوشش ریسک و نِتینگ است.
هجینگ یا پوشش ریسک به زبان ساده یعنی شما میتوانید بهصورت همزمان در یک دارایی مالی بهصورت جداگانه معامله خریدوفروش بازکنید البته امکان باز نگهداشتن دو معامله همجهت مثلاً دو معامله خرید در یک دارایی بهصورت جداگانه هم وجود دارد.
نتینگ به زبان ساده یعنی زمانی که چند پوزیشن همجهت در یک دارایی مالی اضافه میکنید، همه آنها بهصورت خودکار جمع میشوند و به یک پوزیشن تبدیل میشوند.
همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتیم انتخاب متاتریدر یا سی تردیر در درجه اول به این نکته بستگی دارد که بروکر شما از هر دوی آنها پشتیبانی کند تا شما بتوانید از بین این دو بهترین پلتفرم فارکس را انتخاب کنید. حالا میتوانید با مقایسه جز بهجز متاتریدر و سی تریدر در این مقاله بسته به شرایط خود، پلتفرم مناسب را انتخاب کنید اما در پایان به یک نکته اشارهکنیم و آن این است که یادگیری اصول معاملهگری و تحلیل تکنیکال به شکل صحیح و کاربردی مسئله بسیار مهمتری از انتخاب نوع پلتفرم معاملاتی است. پس سعی کنید تا جای ممکن این اصول را یاد بگیرید. در همین راستا، مجموعه ما دوره فارکس و بازارهای جهانی را برای شما تدارک دیده است تا به بهترین شکل ممکن کار کردن با ابزارهای تحلیل تکنیکال را در جهت انجام معاملات موفق در این بازارها یاد بگیرید.
برای مطالعه سایر مباحث مربوط به متاتریدر میتوانید از مقالات زیر استفاده کنید:
این دو پلتفرم در مواردی مثل زبان برنامه نویسی، تعداد تایم فریم ها و اندیکاتورها، نوع معاملات خودکار، طراحی ظاهری، نوع بروکر و موارد دیگری که در متن مقاله توضیح داده شده است با هم متفاوت هستند.
متاتریدر تنها سه نوع چارت میله ای، خطی و شمعی دارد اما سی تریدر 9 چارت دارد که علاوه بر این سه نوع شامل چارت نقطه ای، محیطی، هیکن آشی، HCL، رنج و رنکو می شود.
هر دو پلتفرم ویژگی های مثبت زیادی دارند. شما می توانید با استفاده از مقایسه جز به جز متاتریدر و سی تریدر که در این مقاله انجام شده است یکی از آنها را متناسب با شرایط خود انتخاب کنید البته دقت داشته باشید که بروکرهای کمی سی تریدر را به مشتریانشان ارائه می کنند.
لینک کوتاه: https://amoozesh-boors.com/i/cnb
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
جواد
1401-09-22سلام لطفا مقایسه متاتریدر و تریدینگ ویو هم اضافه کنید!
مدیر وبسایت
1401-12-29عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در مقاله زیر به صورت کامل به سوال شما پرداخته شده است. https://amoozesh-boors.com/fa/article/is-meta-trader-better-or-trading-view
سروش
1401-10-03سلام شما آموزش سی تریدر هم دارید؟
مدیر وبسایت
1402-01-04عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، خیر دوست عزیز تمامی آموزش ها بر روی تریدینگ ویو و متاتریدر انجام میشه.
mehrshad
1401-10-27بهترین مقایسه ای بود که خوندم همه موارد رو توضیح دادید موفق باشید!
مدیر وبسایت
1402-01-11سپاس از نظر خوب شما دوست عزیز
MR
1401-12-21سلام وقت بخیر برای افراد مبتی برای شروع ترید کدوم مناسب تر هست؟
مدیر وبسایت
1402-01-30عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در این مقاله به صورت کامل این دو مورد بررسی قرار گرفت و شما بر اساس نیاز خودتون میتونید پلتفرم مورد نظر خودتون رو انتخاب کنید اما به صورت کلی متاتریدر محیط ساده تری داره و افراد بیشتری از اون استفاده میکنند و برای آشنایی بیشتر با متاتریدر و نحوه کار با اون پیشنهاد میشه مقاله زیر را مطالعه کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/article/metatrader