ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

تفاوت دارایی نقدپذیر (Liquid Asset) و نقدینگی (Liquidity) چیست؟

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 14 تیر 1403
اقتصاد و سرمایه گذاری   فرزاد نشاط
زمان انتشار 11 اسفند 1402
تفاوت دارایی نقدپذیر (Liquid Asset) و نقدینگی (Liquidity) چیست؟

در دنیای اقتصاد و سرمایه‌گذاری، مفاهیم «دارایی نقدپذیر» و «نقدینگی» از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. این دو مفهوم اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند، اما در واقع تفاوت‌های اساسی بین آنها وجود دارد. دارایی نقدپذیر عبارت است از پول نقد و هر نوع دارایی که می‌توان آن را بدون کاهش قابل توجه در ارزش، به پول نقد تبدیل کرد. در مقابل، نقدینگی یعنی داشتن دارایی نقدپذیر کافی برای پرداخت هزینه و بدهی‌های فرد یا سازمان. به عبارت دیگر، نقدینگی میزان دارایی نقدپذیر شما را نشان می‌دهد.

در این مقاله با ذکر مثال این دو مفهوم اقتصادی را بررسی خواهیم کرد و بیشتر با تفاوت دارایی نقدپذیر و نقدینگی آشنا خواهیم شد.

نقدینگی چیست؟

به نقل از مجله فوربز، نقدینگی (Liquidity) یعنی توانایی تبدیل کردن دارایی به پول نقد؛ هر چقدر تبدیل کردن دارایی به پول نقد آسان‌تر باشد، میزان نقدینگی آن نیز بیشتر است. بنابراین پول نقد بیشترین میزان نقدینگی را دارد. علاوه بر این، پول نقدی که به حساب بانکی یا اپلیکیشن‌های پرداخت واریز شده و به آسانی قابل انتقال و برداشت است، نیز نقدینگی بالایی دارد.

خطرات نقدینگی بالا یعنی در اختیار داشتن پول نقد بسیار چیست؟

نقدینگی از آن جهت اهمیت دارد که تنها با استفاده از آن قادر به پرداخت هزینه‌های اولیه و بدهی‌های خود خواهید بود. البته، بالا بودن میزان نقدینگی دارایی‌های شما یک عیب بزرگ نیز دارد؛ چرا که هر چقدر نقدینگی دارایی بیشتر باشد، میزان افزایش ارزش آن با گذشت زمان کمتر خواهد بود. برای مثال پول نقد تمام کشورها ممکن است قربانی تورم شود و قدرت خرید خود را به تدریج از دست بدهد.

خطرات نقدینگی بالا یعنی در اختیار داشتن پول نقد بسیار چیست؟

برای مقابله با تورم و برنامه ریزی برای آینده، باید بخشی از دارایی خود را روی دارایی‌هایی که پتانسیل رشد دارند (مانند املاک، اوراق بهادار، طلا و ...) سرمایه گذاری کنید. دارایی‌های همچون طلا و سهام معمولا به خاطر تقاضایی که همواره برای آنها وجود دارد، نقدینگی بالایی دارند. با این وجود، ممکن است در شرایط خاص برای تبدیل کردن برخی از دارایی های مالی همچون ملک به پول نقد با دشواری و چالش‌هایی مواجه شوید؛ برای مثال این احتمال وجود دارد که در شرایط اضطراری مجبور شوید ملک خود را با قیمتی کمتر از ارزش واقعی‌اش به فروش برسانید.

  • برای اینکه بدانید دقیقا چه زمانی در کدام بازار مالی سرمایه گذاری کنید، پیشنهاد ‌می‌کنیم از سیگنال خرید و فروش به همراه ویدئوهای تحلیلیِ انجمن خبرگان سرمایه گذاری در ایران در خصوص بازارهای بورس، ملک، طلا و سکه، دلار و خودرو استفاده کنید.

دارایی نقد پذیر چیست؟

دارایی نقدپذیر (Liquid Asset) به آن دسته از دارایی‌ها اشاره دارد که به آسانی و بدون از دست رفتن مقدار قابل توجهی از ارزش، به پول نقد تبدیل می‌شوند. در حالی که بسیاری از دارایی‌های شما قابلیت تبدیل شدن به پول نقد را دارند، همه آنها را نمی‌توانید فورا و یا با قیمتی متناسب با ارزش واقعی‌شان به فروش برسانید.

دارایی نقد پذیر چیست؟

برای درک بهتر دارایی‌های نقدپذیر توجه شما را به نمونه‌های زیر جلب می‌کنیم:

  • پول نقد: پول نقد بهترین دارایی نقد پذیر است و علاوه بر پول فیزیکی،‌ موجودی حساب بانکی و اپلیکیشن‌های پرداخت را هم شامل می‌شود.
  • اوراق بهادار خزانه‌ داری یا اسناد خزانه: به طور کلی، اوراق و اسناد خزانه بیشتر کشورهای دنیا از ثبات و نقدینگی بالایی برخوردار هستند و در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا جزو امن‌ترین سرمایه گذاری‌ها به شمار می‌آیند. شما می‌توانید این اوراق را قبل از فرا رسیدن زمان سررسید آنها، به آسانی در بازار ثانویه به فروش برسانید.
  • گواهی سپرده: گواهی‌های سپرده بانکی، بازده درصدی سالانه (APY) بیشتری از حساب‌های جاری و پس انداز بانکی دارند، اما از طرف دیگر محدودیت‌های بیشتری برای آنها در نظر گرفته شده است. برای دسترسی به پول نگهداری شده در گواهی سپرده باید تا زمان سررسید صبر کنید و در غیر این صورت مجبور به پرداخت جریمه‌ای هستید که معمولا معادل چند ماه سود است. البته برخی گواهی‌های سپرده با بازده درصدی سالانه پایین‌تر، بدون جریمه برداشت زودهنگام عرضه می‌شوند.
  • اوراق قرضه: برخی سرمایه گذاران اوراق قرضه خریداری کرده و آنها را تا زمان سررسید نگهداری می‌کنند. با این وجود، فروش زودهنگام آنها در بازار ثانویه نیز آسان است و به همین دلیل می‌توان گفت اوراق قرضه از نقدینگی خوبی برخوردار است. البته همانند هر نوع اوراق بهادار، ممکن است در هنگام فروش مبلغ دریافتی شما کمتر از آن چیزی باشد که در ابتدا پرداخت کردید.
  • سهام: حقوق صاحبان سهام و سهم‌های شرکت‌های بزرگ معمولا به آسانی قابل فروش است. با این حال وضعیت بازار بورس هر کشور متفاوت بوده و میزان نقدینگی هر سهم نیز متفاوت خواهد بود. از طرف دیگر احتمال این که سهام خریداری شده را با قیمتی پایین‌تر به فروش برسانید نیز وجود دارد. به طور کلی سهام شرکت‌هایی بزرگی مانند اپل یا مایکروسافت از نقدینگی بالایی برخوردار هستند.
  • صندوق قابل معامله:صندوق‌های قابل معامله (ETF) همانند سهام شرکت‌ها قابلیت خرید و فروش سریع را دارند و ریسک سرمایه گذاری روی آنها در مقایسه با اوراق قرضه بیشتر است. از طرف دیگر در صورت عدم تسلط به نحوه معامله‌گری در بازار بورس، ممکن است مجبور شوید واحدهای این صندوق‌ها را با قیمتی کمتر از قیمت خرید خود به فروش برسانید.
  • صندوق سرمایه گذاری مشترک: این صندوق سرمایه گذاری، متنوع‌سازی آسان سبد سرمایه گذاری را امکان‌پذیر می‌کند. با این وجود، امکان خرید و فروش آنها در بازار بورس (که در کسری از ثانیه می‌توان به خرید و فروش پرداخت) وجود ندارد. این موضوع باعث می‌شود میزان نقدینگی واحدهای این نوع صندوق از سهام و ETFها کمتر باشد. به طور معمول، مبلغ حاصل از فروش واحدهای صندوق سرمایه گذاری مشترک، پس از یک روز کاری در اختیار شما قرار می‌گیرد (فرآیند خرید و فروش از طریق سایت صندوق یا به شکل حضوری انجام می‌شود).
  • صندوق سرمایه‌گذاری بازار پول: این نوع صندوق در گروه صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک قرار می‌گیرد و صرفا دارایی‌هایی با میزان نقدینگی بسیار بالا نگهداری می‌کند. بنابراین در صندوق سرمایه‌گذاری بازار پول (Money market funds) دارایی‌های مانند پول نقد، گواهی سپرده و اوراق قرضه دولتی نگهداری شود. در ضمن فرآیند فروش واحدهای آن نیز مانند سایر صندوق‌های سرمایه گذاری مشترک است.
  • فلزات گرانبها: میزان نقدینگی فلزات گرانبها متغیر است. برای مثال در برخی ایالات‌های آمریکا می‌توان از برخی‌های سکه‌های طلا و نقره خاص به عنوان ارز رایج استفاده کرد و این یعنی نقدینگی آنها بسیار بالا است. اما در اکثر نقاط جغرافیایی برای تبدیل کردن فلزات گرانبهای خود به پول نقد باید از خدمات صرافی‌ها استفاده کنید. با توجه به نوع فلز و محل زندگی شما، پیدا کردن خریدار برای فلزات می‌تواند امری آسان یا دشوار باشد.

دارایی نقدناپذیر یا دیر نقدپذیر چیست؟

دارایی نقدناپذیر (llliquid Asset) که شاید «دیر نقدپذیر» معادل مناسب‌تری برای آن باشد، به دارایی‌هایی اشاره دارد که برای تبدیل کردن آنها به پول نقد معمولا با چالش مواجه می‌شوید.

دارایی نقدناپذیر یا دیر نقدپذیر چیست؟

برخی از رایج‌ترین انواع این دارایی عبارتند از:

  • املاک: فروش زمین یا ملک می‌تواند هفته‌ها، ماه‌ها و گاهی اوقات سال‌ها طول بکشد. علاوه بر این خارج کردن پول از قرارداد رهن خانه نیز دشواری خاص خودش را دارد و به آسانی قابل انجام نیست. بنابراین املاک و خانه جزو دارایی‌های دیر نقدپذیر محسوب می‌شوند.
  • دارایی کلکسیونی: به طور کلی، ارزش گذاری آثاری که جنبه کلکسیونی دارند دشوار بوده و خرید و فروش آنها نیز آسان نیست. برای مثال اگر فردی یک تابلوی نقاشی مشهور را در مزایده‌ای با قیمت بالا خریداری کند، این موضوع لزوما به این معنی نیست که بعدا قادر خواهد بود تابلو را با همین قیمت به فروش برساند و حتی وجود مشتری نیز تضمین شده نیست.
  • آپشن سهام: بسیاری از شرکت‌ها دریافت آپشن سهام (Stock options) را به کارکنان خود پیشنهاد می‌کنند. رویه کار نیز به این شکل است که کارمند جدید اگر برای مدت مشخصی در شرکت بماند، مقداری مشخصی از سهام آن شرکت را دریافت خواهد بود. آپشن سهام شرکت‌ها معمولا (در صورتی که شرکت ورشکست نشود!) یک دارایی ارزشمند تلقی می‌شود، ولی از آن جایی که فقط پس از اتمام زمان مشخص قابل استفاده می‌شود، یک دارایی بسیار «دیر نقدپذیر» است.
  • سرمایه گذاری خصوصی: سرمایه گذاری در شرکت‌های سرمایه‌ گذاری ریسک پذیر (VC) یا صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سایر صندوق‌ها (FOF) معمولا با پتانسیل کسب سود بالا همراه است. اما این نوع شرکت خصوصی معمولا محدودیت شدیدی روی زمان و میزان برداشت سرمایه دارند که فروش دارایی را دشوار می‌کند.
  • دارایی نامشهود: دارایی نامشهود (Intangible Asset) مواردی مانند سرقفلی شرکت، شناخت برند، مالکیت معنوی و شهرت را شامل می‌شود. ارزش گذاری این نوع دارایی بسیار دشوار بوده و ماهیت آن فراتر از «دیر نقدپذیر» و بیشتر نزدیک به «نقدناپذیر» است.

مفهوم نقدینگی در دنیای ارز دیجیتال

در دنیای کریپتو، نقدینگی به توانایی تبدیل شدن ارز دیجیتال به پول نقد یا ارزهای دیجیتال دیگر اشاره دارد. ارزهای دیجیتالی که نقدینگی بالایی دارند معمولا محبوبیت بیشتری دارند، زیرا معامله آنها آسان‌تر است.

مفهوم نقدینگی در دنیای ارز دیجیتال

عوامل مختلفی بر نقدینگی ارزهای دیجیتال تاثیر می‌گذارند که برخی از آنها عبارتند از:

  • حجم معاملات: هر چه حجم معاملات یک ارز دیجیتال بیشتر باشد، نقدینگی آن نیز بیشتر است.
  • پلتفرم‌های معامله: ارزهای دیجیتالی که در پلتفرم‌های بزرگ‌تر معامله می‌شوند، معمولا نقدینگی بیشتری دارند.
  • نوسانات قیمت: ارزهای دیجیتالی که نوسانات قیمت کمتری دارند (مانند استیبل کوین‌ها)، معمولا نقدینگی بیشتری دارند.

نقدینگی در بازار ارزهای دیجیتال اهمیت زیادی دارد. برای مثال، اگر یک سرمایه‌گذار بخواهد ارز دیجیتال خود را به سرعت و با قیمت مناسب بفروشد، ولی آن ارز دیجیتال چندان مشهور نبوده و در صرافی‌های زیادی معامله نشود، دریافت پول نقد در ازای آن دشوار خواهد بود. در مقابل رمز ارزی مانند تتر که قیمت آن وابسته به دلار آمریکا است و ارزش آن از طریق ذخایر مالی تضمین شده، نقدینگی خوبی دارد و حتی می‌توان آن را به عنوان یک دارایی نسبتا نقدپذیر در نظر گرفت.

در حال حاضر، در دنیای کریپتو بیت کوین بیشترین میزان نقدینگی را دارد. بیت کوین تقریبا در تمام صرافی‌های ارز دیجیتال دنیا معامله شده و به همین خاطر تقریبا هرگز برای فروش آن با مشکل مواجه نخواهید شد. با این حال پیش از سرمایه گذاری در بازار کریپتو باید ریسک بالای نوسان شدید قیمت‌ها را نیز در نظر داشته باشید.

اهمیت دارایی نقدپذیر و داشتن نقدینگی کافی

 

اهمیت دارایی نقدپذیر و داشتن نقدینگی کافی

به نقل از اینوستوپدیا، داشتن نقدینگی کافی چه برای افراد عادی و چه برای شرکت‌ها، ثبات به ارمغان می‌آورد. استفاده از دارایی‌های دیر نقدپذیر می‌تواند پایبند بودن افراد و شرکت‌ها به تعهدات مالی را با مشکل مواجه کند. برای مثال اگر شرکتی بخواهد هزینه خود را از طریق فروش زمین تامین کند، ممکن است به علت کمبود وقت آن را به قیمتی کمتر از ارزش واقعی به فروش برساند. در این حالت شرکت برای همیشه بخشی از یک دارایی ارزشمند را از دست می‌دهد.

در مثالی دیگر، شرکتی که برای پرداخت بدهی‌هایش مجبور است بخشی از دستگاه‌های تولیدی خود را به فروش برساند نیز در واقع توان تولیدی خود را کاهش داده و ممکن است در آینده با مشکل مواجه شود. بنابراین داشتن نقدینگی کافی یکی از ضرورترین اصول کسب و کار سالم است که می‌تواند روی موفقیت شرکت‌ها تاثیر بسیار بزرگی داشته باشد. افراد عادی نیز بهتر است در کنار مبلغی که در حساب جاری خود نگهداری می‌کنند، مقداری دارایی نقدپذیر هم داشته باشند تا شرایط ضروری برای جمع‌آوری پول نقد با مشکل مواجه نشوند.

در این مقاله به تفاوت نقدینگی و دارایی نقدپذیر پرداخته و دانستیم که نقدینگی، سرعت و سهولت تبدیل کردن دارایی به پول نقد است و دارایی نقدپذیر، دارایی‌ای است که می‌توان با فروش آن به سرعت به پول نقد دست یافت.

 

در پایان پیشنهاد می‌کنیم جهت آشنایی با سایر موضوعات اقتصادی از مقالات زیر استفاده کنید.

 

 

سوالات متداول

۱- دارایی نقدپذیر چیست؟

دارایی نقدپذیر دارایی‌ای است که به راحتی و با سرعت به پول نقد تبدیل می‌شود. دارایی‌های نقدپذیر معمولا دارای ارزش ذاتی بالا و بازاری پررونق هستند. برای مثال می‌توان به پول نقد، اوراق قرضه دولتی، سهام شرکت‌های بزرگ و کالاهایی مانند طلا اشاره کرد.

۲- نقدینگی چیست؟

نقدینگی به توانایی تبدیل کردن دارایی‌ها به پول نقد اشاره دارد. هر چقدر این تبدیل آسان‌تر انجام شود، میزان نقدینگی دارایی نیز بیشتر است.

۳- تفاوت دارایی نقدپذیر و نقدینگی چیست؟

دارایی نقدپذیر و نقدینگی دو مفهوم مرتبط اما متفاوت هستند. دارایی نقدپذیر یک دارایی خاص است که به راحتی و به سرعت به پول نقد تبدیل می‌شود. در مقابل، نقدینگی یک ویژگی کلی است که به توانایی تبدیل شدن هر نوع دارایی به پول نقد اشاره دارد. بنابراین نقدینگی دارایی می‌تواند کم یا زیاد باشد.

۴- چرا نقدینگی مهم است؟

نقدینگی برای افراد، شرکت‌ها و اقتصاد مهم است. برای افراد، نقدینگی به آنها این امکان را می‌دهد تا در زمان نیاز به راحتی به پول نقد دسترسی داشته باشند. برای شرکت‌ها، نقدینگی به آنها این امکان را می‌دهد تا بدهی‌های خود را پرداخت کنند و به فعالیت خود ادامه دهند؛ و برای اقتصاد، نقدینگی به عملکرد صحیح بازارها و سیستم مالی کمک می‌کند.

 

 

: ارسال نظر
آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود