تشخیص انرژی حرکتی یکی از فاکتورهای اساسی در تحلیل تکنیکال نیز می باشد وقتی چارتی از بازارهای مالی را زیر نظر میگیریم، این سوال اصلی به ذهن ما خطور می کند که "آیا انرژی حرکتی توان شکست سطح مقاومت و حمایت و خط روند و... پیش رویش را دارا می باشد یا خیر"
یک جمله معروف است که می گوید "روند دوست ماست" یعنی در جهت روند معامله کردن ریسک کمتری دارد و تشخیص مومنتوم این مفهوم را به ما میرساند که آیا قیمت انرژی لازم برای حرکت در جهت روند را دارد یا خیر. پس از تشخیص انرژی حرکتی می تواند خطاهای احتمالی را در هر معامله کاهش دهد.
افت مومنتوم یا افت انرژی در علم فیزیک کاربرد خود را دارد و یک قانون هست که میگوید "وقتی جسمی در حال حرکت است بیشتر تمایل دارد به حرکت خود ادامه دهد تا وقتی که تحت تاثیر یک نیروی خارجی قرار بگیرد و از حرکت بایستد" در بازارهای مالی هم این قانون وجود دارد که وقتی قیمت در جهت روند قرار میگیرد تمایل به ادامه جهت روند رو دارد تا اینکه به سد محکمی برسد که انرژی کافی برای شکست آن سد را دارا نباشد و روند را تغییر دهد.
عوامل مختلفی برای تشخیص مومنتوم یا انرژی بازار وجود دارد که عبارت اند از:
با استفاده درست از مواردی که نام برده شده میتوان انرژی حرکتی یا افت مومنتوم بازارهای مالی را تشخیص داد. اگر بتوانیم با ترکیب مواردی که نام برده شده به یک جمع بندی عالی برسیم میتوانیم احتمال خطای احتمالی در تحلیلهای خود را کاهش دهیم.
در این متن به بررسی عواملی که به ما در تشخیص مومنتوم انرژی بازار کمک می کنند می پردازیم.
پیشنهاد مطالعه: فارکس چیست
کندل شناسی چه کمکی میتواند برای تشخیص مومنتوم یا انرژی بازار داشته باشد؟
الگوهای کندلی میتواند نقش مهمی در تشخیص انرژی داشته باشد. الگوهایی همچون : Doji، Engulfing، Dragon Fly، Shooting Star و ...
محل قرارگیری الگوهای کندل استیک بسیار حائز اهمیت بوده تا بتوان استفاده مناسبی در جهت تشخیص مومنتوم بازار داشته باشیم. در زمینه مومنتوم حرکتی کندل های بزرگ و بدون سایه نشانه قدرت و مومنتوم حرکتی روند می باشد. همانطور که مشاهده می کنید که کندل شناسی کمک شایانی در تشخیص قدرت روندانرژی یا مومنتوم به تمامی معامله گران بازارهای سرمایه مالی می کند.
در مثال زیر در جفت ارز EURUSD شاهد کندل های پرقدرت نزولی هستیم و میبینید که قیمت چگونه در چندین ماه اخیر نزولی بوده. قدرت کندل های نزولی گواه این میباشد که قدرت فروش بقدر بالاست که میتواند در جهت روند اصلی همراه بازار شده و سود خوبی کسب کرد.
انواع واگرایی
واگرایی ها زمانی در قیمت رخ میدهند که اعلام میکنند قیمت انرژی حرکتی کافی، جهت ادامه روند یا تغییر روند را ندارند. 3 نوع واگرایی داریم که در خصوص تشخیص مومنتوم میتوانیم از آنها استفاده کنیم :
در بخش پایین به تعریف انواع واگرایی ها و چگونگی استفاده آز آنها در تشخیص مومنتوم میپردازیم.
در بازار های مالی زمانی شاهد واگرایی معمولی هستیم که قیمت با اسیلاتور ها در خلاف یکدیگر در حرکت باشند
این نوع واگرایی بیشتر هشدار پایان روند یا استراحت یک روند را میدهند.
در مثال زیر همانطور که مشاهده میکنید یک مثال از واگرایی معمولی برای شما آماده کردیم.
واگرایی مخفی یک تائیدیه برای ادامه حرکت قیمت در جهت روند میباشد. در این واگرایی به جمله معروف "روند دوست ماست" میرسیم که معامله در جهت روند اصلی بسیار کم ریسک و معمولا با مومنتوم بالاتری نسبت به معاملات خلاف جهت روند حرکت میکنند.
در مثال پایین مشاهده میکنید قیمت بعد تشکیل یک واگرایی مخفی در جهت روند اصلی بازار با کندل های پرقدرت به سمت بالا حرکت کرد.
در آخر به واگرایی زمانی میرسیم که در این نوع واگرایی تشخیص مومنتوم با اسیلاتور خاصی سنجیده نمیشود و برای تشخیص مومنتوم تعداد کندل ها و زمان طی شده آنها نسبت به موج قبلی مورد برسی قرار میگیرد.
پیشنهاد مطالعه: آموزش جامع و تصویری پرایس اکشن
هنگامی که استراحت موج اصلی خیلی طولانی تر و با تعداد کندل های بیشتر نسبت به موجی اصلی که در زمان کوتاه با کندل های بسیار پرقدرت و بدون سایه حرکت میکند تشکیل میشود، واگرایی زمانی اتفاق میافتد ،که نشانه از این میباشد استراحت، مومنتوم کافی برای ادامه ندارد و قیمت باید به جهت اصلی روند خود بازگردد.
تا حالا به شیب های تند جاده ها دقت کردید؟
وقتی رانندگان خودروها به شیب های تند میرسند عکس العمل های سریعی از خود بروز میدهند و باعث سرعت در رانندگی آنها میشود. شیب های تند در چارت های بازارهای مالی هم به این شکل هستند برای مثال روندی که دارای شیب تند میباشد حرکات سریعی در مدت زمان مشخصی طی میکند و نوسانات زیادی در آن زمان تجربه میکند در نتیجه قدرت مومنتوم در آن لحظه افزایش میابد.
در مثال پایین مشاهده میکنید که در ابتدای روند قیمت با شیب نسبتا تندی صعودی بود و مومنتوم بالایی در موج اول تجربه کرد و در موج های بعد مومنتوم رفته رفته کاهش یافته و این شیب کم و کمتر شده و در نهایت تغییر روند اتفاق می افتاد.
پیشنهاد مطالعه: معرفی و بیان مفهوم اسپرد (SPREAD) در فارکس
الگوها بسیار پرکاربرد هستند در بازارهای مالی و ابزاری مناسب جهت تشخیص مومنتوم بازار هستند. الگوها به ما کمک میکنند تا حد امکان بتوانیم حرکت بعدی بازار را تشخیص دهیم. حجم در هنگام تشکیل الگوها کاهش میابد و بعد خروج قیمت از الگو قیمت با حجم و قدرت بیشتری به حرکت ادامه میدهد. سوالی که ممکنه در این بین پیش بیاید :
الگوها زمانی تشکیل میشوند که هنگامی که قیمت به موقعیتی میرسد که عرضه و تقاضا یکسان هست یا به عبارتی دیگر تعداد خریداران و فروشندگان در آن موقعیت برابر میشوند و باعث میشود قیمت فشرده و متراکم شود در این هنگام قیمت الگویی تشکیل میدهد و در آخر با شکست الگو و احتمالی که داشتیم از الگوها که ممکنه حرکت بعدی به کدام سمت باشد روند حرکتی قدرت میابد و حرکت میکند.
در بازار پیش می آید که الگوها نسبت به وظیفه ای که دارند درست عمل نکنند و فیلد شود . یکی از عواملی که باعث این اتفاق میشود مومنتوم یا انرژی روند در خلاف جهت عملکرد الگوها میباشد. قدرت حرکتی میتواند باعث فیلد شدن الگوها و شکست سد حمایتی مقاومتی و... شود . در مثال های پایین از الگوهایی که بطور کامل عمل کردند و الگوهایی که فیلد شدن نمایش دادیم تا مشاهده کنید تشخیص قدرت مومنتوم جزو موارد اصلی در هر تحلیلی میباشد و تشخیص درست آنها باعث میشود خطاهای کمتری داشته باشیم.
میانگین متحرک ( Moving Average ) جز اندیکاتورهایی هستند که نوسانات قیمت را فیلتر میکنند و در جهت روند همراه قیمت در حال حرکت هستند. این اندیکاتور حرکت آینده قیمت را پیشبینی نمیکند بلکه جهت فعلی قیمت را نمایش میدهد بنابراین به دلیل برسی و محاسبه میانگین کندل های گذشته کند و با تأخیر عمل میکنند.
مووینگ اوریج با مومنتوم حرکتی بازار ارتباط مستقیمی دارند. 2 نوع متداول مووینگ اوریج ها : مووینگ اوریج ساده SMA و مووینگ اوریج نمایی EMA هستند.
هنگامی که از اعداد مختلف مووینگ ها در چارت استفاده میکنید به ترتیب و با فاصله قرار گرفتن آنها از یکدیگر نشانه قدرت حرکتی در جهت روند میباشد. به مثال های پایین نگاه کنید در 3 تایم فریم مختلف از یک جفت ارز مووینگ اوریج ها به ترتیب از هم و با فاصله قرار گرفته اند که نشانه قدرت روند نزولی را نمایش میدهد.
مشاهده بیشتر: دوره آموزش جامع فارکس
در اسیلاتورها هنگامی که مومنتوم قیمت کاهش میابد در روند صعودی خریداران کمتر و در روند نزولی فروشندگان کمتری تمایل به معامله با قیمت فعلی دارند. اسیلاتورها بیشتر برای سیگنال دهی در برگشت یا استراحت بازار در خلاف جهت روند مورد استفاده قرار میگیرند.
پیشنهاد مطالعه: اندیکاتورها و اسیلاتورها
شخیص مومنتوم بازار جزو مواردی میباشد که با برسی یک یا دو سیگنال نمیتوان نتیجه های نهایی دریافت کرد. با ترکیب تمامی ابزار های بالا به جمع بندی مطلوبی خواهید رسید که تشخیص مومنتوم بازار را برای شما راحت میکند و احتمال خطا کردن را تا حد امکان کاهش میدهد.
تمامی موارد بالا میتوانند جزو ابزاری باشند که بتوان مومنتوم بازار را تشخیص داد ولی نکته حائز اهمیت برای این موضوع ترکیب تمامی مواردی بود که برای شما بطور کامل بازگو کردیم.
توصیه میکنیم مقاله استراتژی جامع معاملاتی را مطالع کنید و در آن از چگونگی ترکیب سیگنالها و چگونگی استفاده هر ابزار که بطور گام به گام بیان شده است استفاده کنید.
منبع: گروه تحریریه وب سایت آموزش بورس
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
امیرحسین
1401-07-06درباره روش سرمایه گذاری در بورس به کمک استراتژی معاملاتی مومنتوم هم توضیح بدید!
sepehr
1401-10-26سلام فرمول اندیکاتور مومنتوم چیه؟
مدیر وبسایت
1402-01-11عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، فرمول های محاسبه شده در این اندیکاتور به دو صورت می باشد : M: مومنتوم CP : قیمت پایانی CPn : قیمت پایانی در طول n دوره زمانی
hamidreza
1401-11-30نکات مهم و کاربردی رو توضیح دادید ... مقاله خوبی بود با تشکر
مدیر وبسایت
1402-01-22سپاسگذاریم از همراهی شما دوست عزیز. امیدواریم سایر مقالات مجموعه آموزش ساده بورس را هم مطالعه کنید. بی صبرانه منتظر شنیدن نظرات شما هستیم.
علیرضا
1402-02-05سلام سرمایه گذاری بر اساس استراتژی مومنتوم باتوجه به کارمزد بالای بروکر سودده هست؟
مدیر وبسایت
1402-03-08عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، بله شما میتوانید در کانال یوتیوب مجموعه بنام افراد موفق، استیتمنت استراتژی cts را که در یک بازه چند ماهه و در بازار لایو مورد استفاده قرار گرفته مشاهده بفرمایید.
سلیمانی
1402-02-07سلام چطور میتونم مومنتوم رو با پرایس اکشن ترکیب کنم؟
مدیر وبسایت
1402-02-29عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، ترکیب مومنتوم با پرایس اکشن بستگی به نوع استراتژی شما داره و برای ترکیب این موارد میتوانید از استراتژی جامع معاملاتی CTS استفاده کنید. در این استراتژی از ترکیب پرایس اکشن به همراه مبحث مهم انرژی و مومنتوم در بازار استفاده می کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این استراتژی میتوانید از لینک زیر استفاده کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/strategy
میرزایی
1402-02-11سلام و وقت بخیر افت مومنتوم چه جایگاهی در پرایس اکشن داره؟
مدیر وبسایت
1402-03-02عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، به صورت کلی افت مومنتوم نشانه این است که انژی و قدرت روند رو به کاهش است و اخطاری برای تغییر روند است و در متن مقاله به نشانه های آن اشاره کردیم.
AmirMoeini
1402-03-23سلام افت مومنتوم رو باید در استراتژی هامون در نظر بگیریم؟
مدیر وبسایت
1402-06-20عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، همانطور که در این مقاله اشاره شد تشخیص مومنتوم این مفهوم را به ما میرساند که آیا قیمت انرژی لازم برای حرکت در جهت روند را دارد یا خیر. پس تشخیص انرژی حرکتی می تواند خطاهای احتمالی را در هر معامله کاهش دهد و بهتره اون رو در استراتژی معاملاتی خودتون استفاده کنید.
ZohrehAfkham
1402-04-12سلام، برای تشخیص مومنتوم یا انرژی بازار از چه عوامی میتونم استفاده کنم؟
مدیر وبسایت
1402-04-13عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، برای تشخیص مومنتوم بازار میتونید از موارد زیر استفاده کنید. کندل شناسی انواع واگرایی ها شیب روند انواع الگوها میانگین متحرک اسیلاتورها
MojtabaMofidpanah
1402-04-13سلام، مکانیزم میانگین متحرک به چه شکل هستش و چه چیزی رو به ما نشون میده؟
مدیر وبسایت
1402-04-15عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، اندیکاتور میانگین متحرک یکی از اندیکاتور های روندی محسوب میشود، که به معامله گران برای تعیین جهت روند کمک میکند. این اندیکاتور از قیمت بسته شدن کندل ها در یک دوره زمانی مشخص میانگین میگیرد و آن را به صورت یک نمودار خطی بر روی صفحه و در مجاورت نمودار قیمت نمایش میدهد. این دوره های زمانی میانگین متحرک هر چه بیشتر باشد، حرکات قیمتی آن آهسته تر و نسبت به دیگر میانگین های کوتاه مدت تر خود، فاصله بیشتری میگیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنیم تا از مقاله زیر استفاده کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/article/moving-averages-indicator