در بازارهای مالی ممکن است معامله گران تازه وارد تفاوت بین دو واژه Volatility و Volume را درک نکنند، اما باید به این نکته اشاره کرد که حجم Volume در بازار فارکس کاربردی ندارد و بیشتر در بازار سهام از آن استفاده میشود و از آن طرف به جای حجم از Volatility در بازار فارکس استفاده میشود که در ادامه به تفاوت آن میپردازیم.
Volatility معیاری برای ارزیابی میزان نوسان در یک بازه زمانی خاص میباشد، در بازار فارکس زمانی که حرکات بزرگ صعودی یا نزولی رخ میدهد، به اصطلاح گفته میشود که بازار دارای نوسانات بالایی است، و زمانی که بازار حرکات کوچک و کمتری دارد گفته میشود که نوسانات بازار کم میباشد.
به طور کلی منظور از نوسانات فارکس، بالا و پایین شدن قیمت ارزها در مقابل یک دیگر میباشد، این حرکات میتواند به دلایل مختلفی، ثانیه به ثانیه در حال تغییر باشد.
در بازارهای دارای نوسان بالا مانند بازار فارکس یا ارزهای دیجیتال، رعایت مدیریت ریسک بسیار مهم میباشد اما از آن طرف این میزان نوسان بالا مهمترین عامل برای وسوسه و طمع معامله گران است، مخصوصا در هنگام شکستها اغلب معامله گرها به جای استفاده صحیح از موقعیت، خود را دچار اضطراب و استرس میکنند و تصمیم گیری اشتباه در این لحظه میتواند باعث ضرر در معاملات شود.
معامله گران باید همیشه به میزان نوسانات جفت ارزی که قصد معامله آن را دارند توجه کنند، و در زمانی که نوسانات بازار بالا میباشد، با حجم کمتری وارد معامله شوند و حتما از حد ضرر استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: تفاوت فارکس با بازار بورس
نوسانات بازار فارکس برای معامله گران کوتاه مدت بسیار ضروری میباشد، معامله گران کوتاه مدت به حرکات کوچک قیمت وابسته هستند و اگر نوسانی در این بازه رخ ندهد به معنای نداشتن سود خواهد بود.
در نوسانات کوتاه مدت بازار به صورت ساعتی یا حتی لحظهای رصد میشود و لحظهای غفلت در آن میتواند همه چیز را عوض کند.
نوسانات این چنینی به همان اندازه که میتواند سودهای زیادی داشته باشد، به همان میزان میتواند برای معامله گران تازه وارد ضرر به همراه داشته باشد.
یک معامله گر کوتاه مدت، برای سود گرفتن از این نوسانات باید به دنبال پیدا کردن سیگنالهای لحظهای در بازار باشد و به همین منظور باید دائما نوسانات بازار را رصد کند.
مشاهده بیشتر: آموزش فارکس
انجام معاملات در یک دوره بلند مدت نیازمند داشتن صبر و حوصله است، و معمولا معامله گران محافظه کار از نوسانات بلند مدت در بازار استفاده میکنند، به این صورت که نسبت به معامله گران کوتاه مدت، معاملات طولانیتری انجام میدهند و از نوسانات بزرگ بازار سود کسب میکنند ولی همانطور که گفته شد این نوع معامله نیازمند صبر زیاد است چون نوسانات قیمت در بلند مدت میتواند برای معامله گر سود ساز باشد.
پیشنهاد مشاهده: دوره فارکس
نوسانات در بازار باعث میشود که افراد مختلف وارد بازار شوند و از این نوسانات سود کسب کنند، اما از آن طرف معامله در بازاری که نوسانات بالایی دارد میتواند خیلی پر ریسک باشد، پس در این مواقع بهتر است که تصمیمات معاملاتی خود را مدیریت کنید.
دلیل شکست بسیاری از معامله گرانی که در مواقع پر نوسان وارد بازار میشوند، این میباشد که مدیریت سرمایه و نقطه دقیق ورود و خروج از معامله را درک نکردهاند و نمیتوانند تصمیم درستی در این مواقع بگیرند.
مشاهده بیشتر: سرمایه گذاری در فارکس
برای تشخیص و اندازه گیری میزان نوسانات میتوان از ابزارهای مختلفی استفاده کرد که مهمترین آنها بحث پرایس اکشن میباشد اما جدا از پرایس اکشن ابزارهای مختلف دیگری نیز وجود دارد مانند اسیلاتورهای مومنتومی، میانگینهای متحرک، باندهای بولینگر و... که میتوان از آنها استفاده کرد.
میانگین متحرک یکی از متداولترین و پر استفادهترین ابزارها در تحلیل تکنیکال میباشد و با وجود ساده بودن این ابزار، دادههای ارزشمندی به معامله گر ارائه میدهد. میانگین متحرک، میانگین حرکت بازار در چند کندل قبلی را نشان میدهد، و انتخاب تعداد کندل توسط معامله گر انجام میشود، به عنوان مثال اگر sma50 فعال باشد میانگین 50 کندل گذشته قیمت را نشان میدهد.
و حالا در مورد رابطه آن با میزان نوسان باید گفت که هر وقت قیمت از میانگین متحرک فاصله بگیرد، یعنی نوسان بازار در حال افزایش است.
در واقع باندهای بولینگر دو خط هستند که با انحراف معیاری خاص حرکت میکنند، وقتی که باندهای بولینگر منقبض میشوند، نشان از نوسان کم بازار میباشد و هنگامی که منبسط میشوند نشان از نوسان زیاد در بازار میباشد.
ابزارهای مختلفی در بازار برای شناسایی مومنتوم بازار وجود داد که میتوان به چند مورد آن مانند RSI ،Momentum ،ATR اشاره کرد، که در اینجا به معرفی ATR میپردازیم.
یکی از ابزارها برای اندازه گیری دامنه نوسانات بازار، میانگین محدوده واقعی یا همان Average True Range میباشد، این ابزار میتواند مشخص کند که از بازار میتوان، توقع چه مقدار نوسان را داشت، اما باید در نظر داشت که این ابزار نمیتواند جهت حرکت روند را مشخص کند.
به صورت کلی ATR محدوده بین سقف و کف در هر تایم فریم را مورد سنجش قرار میدهد، و سپس این اندازه گیری را به عنوان میانگین متحرک انجام میدهد. برای مثال اگر ATR را در تایم روزانه روی عدد 14 قرار دهیم، میانگین محدوده معاملات 14 روز گذشته را نشان میدهد. پس به صورت کلی، زمانی که ATR در حال نزول است نشان از کاهش نوسانات بازار دارد و زمانی که در حال صعود میباشد، نشان از افزایش نوسانات در بازار دارد.
نوسانات (Volatility) بازار فارکس میتواند مانند شمشیر دو لبهای، هم باعث سودهای بزرگ شود و هم ممکن است ضررهای زیادی به معامله گران وارد کند، پس دنبال کردن روند بازار بسیار مهم میباشد، این مورد به ویژه در زمانی که بازار دارای بی ثباتی سیاسی و اقتصادی میباشد اهمیت پیدا میکند، زیرا هر دو این موضوع میتواند باعث تاثیر گزاری در بازار فارکس شود.
با استفاده از این نوسانات، میتوان چشم انداز حرکتی قیمت را پیش بینی کرد و با در نظر گرفتن سیگنالهای مختلف وارد بازار شد. به صورت کلی ممکن است هر فرد بسته به میزان نگرش و ریسک پذیری خود، برداشت متفاوتی از نوسانات قیمت در بازار داشته باشد.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
سیما
1401-06-16برای پرایس اکشن بهتره سراغ سهم هایی بریم که نوسان بیشتری دارن یا کمتر؟
مدیر وبسایت
1401-06-16درود به شما دوست عزیز، پیشنهاد میشه در ابتدا نمودار هایی رو دنبال کنید که نوسان بهتری دارند و زیاد دچار نوسان های شدید نمیشن.
معین
1401-08-24ایا از روی شدت نوسانات میشه متوجه شد که روند جفت ارز صعودی هست یا نزولی؟
مدیر وبسایت
1401-10-25عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، برای بررسی روند بازار باید به نکات مهمی مثل سقف و کف و میجر و اینترمیدیت و سایر فاکتور ها دقت کرد.
AliEmami
1402-04-21خسته نباشید. نوسانات بازا اغلب سود ده هستند یا ضرر ده؟
مدیر وبسایت
1402-07-15با سلام و احترام فراوان خدمت شما دوست عزیز، به طور کلی نوسانات بازار میتواند برای کسی که دانش، تجربه، استراتزی، پلن معاملاتی و قوانین مدیریت ریسک و سرمایه دارد سود ده باشد و برای کسی که این موارد را نادیده میگیرد زیان ده باشد.
ZahraSalari
1402-04-21سلام. شاخص نوسان CBOE یا VIX چیه؟
مدیر وبسایت
1402-04-30عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، شاخص نوسانات CBOE که به نام VIX شناخته میشود، یک شاخص مبتنی بر تلاطم یا نوسان بازار (volatility) است که نوسانات مورد انتظار آتی را برای دوره ۳۰ روز آینده اندازهگیری میکند. این شاخص با کمک قراردادهای آپشن موجود روی شاخص S&P500 محاسبه میشود.