ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

سرمایه گذاری در مسکن یا بورس؟

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 16 بهمن 1403
اقتصاد و سرمایه گذاری   فرزاد نشاط
زمان انتشار 16 بهمن 1403
سرمایه گذاری در مسکن یا بورس؟

سرمایه گذاری در مسکن یا بورس در وهله اول به میزان سرمایه، سطح دانش سرمایه‌گذاری، سطح ریسک‌پذیری، افق زمانی و هدف شما از سرمایه‌گذاری بستگی دارد.

سرمایه گذاری در مسکن سرمایه اولیه زیادی می‌خواهد. در عین حال، ریسک نسبتا کم و بازدهی بالایی در بلندمدت دارد.

در طرف مقابل، سرمایه گذاری در بورس با پول کم ممکن است. پتانسیل بازدهی بورس در کوتاه‌مدت و بلندمدت بیشتر از مسکن است البته به شرطی که بتوانید با کسب دانش تخصصی سهام‌های مناسبی انتخاب کنید و ریسک بالای بورس را با تکنیک‌های مدیریت ریسک کنترل کنید.

 

 

نکات کلیدی

  • سرمایه گذاری در مسکن مزایایی مثل رشد قیمت در بلندمدت، ریسک کم و حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم دارد.
  • سرمایه گذاری در مسکن معایبی مثل نیاز به سرمایه اولیه زیاد، پیچیدگی انتخاب ملک، احتمال کلاهبرداری‌های حقوقی و نقدشوندگی کم دارد.
  • سرمایه گذاری در بورس مزایایی مثل بازدهی بالا در کوتاه‌مدت و بلندمدت، امکان سرمایه‌گذاری با پول کم، تنوع  ابزارهای مالی به جز سهام و شفافیت در معاملات دارد.
  • سرمایه گذاری در بورس معایبی مثل ریسک بالا دارد که البته ابزار مقابله با آن دانش مدیریت ریسک است.
  • برای کسب بازدهی بالا در بورس باید زمان کافی برای آموزش بگذارید.

سرمایه گذاری در بورس است بهتر است یا مسکن؟

برای انتخاب سرمایه گذاری در مسکن یا بورس، مشخصات این دو را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم.

سرمایه‌گذاری در بورس

سرمایه‌گذاری در مسکن

سرمایه‌گذاری با سرمایه کم تا زیاد

سرمایه‌گذاری فقط با مبالغ بالا

پتانسیل بازدهی بالا در کوتاه‌مدت و بلندمدت

پتانسیل بازدهی بالا در بلندمدت

تنوع انواع سهام و صندوق‌های طلا

عدم تنوع در دارایی

سهولت خرید و فروش سهام

پیچیدگی خرید و فروش و انتخاب نوع ملک

نقدشوندگی بالا| امکان فروش در لحظه

نقدشوندگی پایین| عدم امکان فروش در لحظه

ریسک متوسط تا زیاد

ریسک کم (وجود ریسک کلاهبرداری‌های حقوقی)

نوسانات کم تا زیاد قیمت

نوسانات کم قیمت

نیاز به آموزش و کسب تخصص برای خرید سهام

درآمدزایی ثابت در صورت اجاره دادن

 

برای انتخاب بین سرمایه گذاری در بورس یا مسکن به نکات زیر دقت کنید:

  • اگر سرمایه کمی دارید، سرمایه گذاری در بورس بهتر از مسکن است.
  • اگر زمان کافی برای آموزش ندارید، سرمایه گذاری در مسکن بهتر از بورس است.
  • از نظر نقدشوندگی، سرمایه گذاری در بورس بهتر است.
  • از نظر بازدهی مطمئن و کم ریسک در بلندمدت، سرمایه گذاری در مسکن بهتر است.
  • از نظر پتانسیل بازدهی بالا، سرمایه گذاری در بورس بهتر است.
  • از نظر کسب درآمد ماهیانه به صورت ثابت، سرمایه گذاری در مسکن بهتر است.
  • از نظر شفافیت معاملات، سرمایه گذاری در بورس بهتر است.
  • از نظر ایجاد تنوع در پرتفوی، سرمایه گذاری در بورس بهتر است.
  • از لحاظ سهولت خرید و فروش، سرمایه گذاری در بورس بهتر است.
  • اگر سرمایه شما زیاد است و زمان کافی برای آموزش دارید یا به خدمات مشاوره دسترسی دارید، می‌توانید در هر دو بازار بورس و مسکن سرمایه گذاری کنید.

 

برای دریافت سیگنال بورس کلیک کنید!

 

سرمایه گذاری در بورس بازدهی بیشتری دارد یا مسکن؟

مقایسه سرمایه گذاری در بورس و مسکن از نظر میزان بازدهی نشان می‌دهد که سرمایه گذاری در بورس به دلیل بازدهی بیشتر گزینه بهتری است.

سرمایه گذاری در بورس بازدهی بیشتری دارد یا مسکن؟ مقایسه سرمایه گذاری در بورس و مسکن

تصویر بالا، بازدهی 3706 درصدی شاخص کل بورس را نشان می‌دهد با این وجود، سرمایه‌گذاران حرفه‌ای بورس در این 10 سال، سودی به مراتب بیشتر از رشد شاخص کل به دست آورده‌اند.

  • می‌توان بخشی از پرتفوی سرمایه گذاری را به مسکن و بخش دیگری را به بورس اختصاص داد.

هر دو بازار مسکن و بورس، پتانسیل رشد قیمت دارند به شرطی که زمان دقیق خرید و فروش ملک و سهام را بدانید. ما در بخش مشاوره سرمایه گذاری انجمن خبرگان، به شما می‌گوییم که با توجه به تحلیل بازارهای مالی، شرایط اقتصادی و سیاسی و اخبارِ روزِ تاثیرگذار بر بازارهای بورس و مسکن و البته شرایط شخصی شما، کِی در کدام بازار سرمایه گذاری کنید؟

این مشاوره بر اساس شرایط شخصی شما (سطح ریسک‌پذیری، سرمایه اولیه، افق زمانی سرمایه‌گذاری) انجام می‌شود. با عضویت در این انجمن می‌توانید پرتفوی شخصی خود را بر اساس نظرات کارشناسان ما و سیگنال‌های بورس و ملک ارائه شده بسازید.

در این حالت، نیازی به پیگیری مدام بازار بورس و ملک ندارید، فقط کافی است پرتفوی بورسی انجمن خبرگان را کپی کنید و در زمان اعلامی برای خرید یا فروش ملک اقدام کنید.

سرمایه گذاری در مسکن یا بورس؟

مهمترین نکاتی که قبل از سرمایه گذاری در مسکن باید بدانید

قبل از انتخاب سرمایه گذاری در مسکن یا بورس، بهتر است با ویژگی‌های سرمایه گذاری در بازار مسکن آشنا شوید.

  • پتانسیل بازدهی مناسب در بلندمدت: مسکن، یکی از دارایی‌های مالی است که ارزش آن در برابر تورم حفظ شده و معمولا ارزش آن با رشد تورم بیشتر می‌شود. بنابراین سرمایه گذاری در مسکن برای بلندمدت مناسب است.
  • نوسانات قیمت پایین: قیمت‌ها در بازار مسکن دارای ثبات هستند. البته بهتر است بگوییم که به ندرت کاهش قیمت‌ها در بازار املاک اتفاق می‌افتد. پس ما در مواقعی شاهد ثبات قیمت و در مواقع دیگر شاهد افزایش قیمت هستیم. بنابراین اگر آپارتمان یا زمین را در بهترین زمان بخرید، احتمال اینکه در بلندمدت ضرر کنید، نزدیک به صفر است.
  • نقدشوندگی پایین: فروش ملک کاری زمان‌بر است و شما نمی‌توانید در لحظه، ملک خود را با قیمت دلخواه‌تان بفروشید. در ضمن، اگر در زمان رکود بازار مسکن، اقدام به خرید آپارتمان کنید، زمان خواب سرمایه شما طولانی خواهد بود. در این حالت، ممکن است بازار بورس در حال رشد باشد و شما به علت نداشتن پول نقد، فرصت‌های سرمایه گذاری در سهام را از دست بدهید.               
  • نیاز به مبالغ بالا برای سرمایه گذاری: همان طور که مشخص است، خرید زمین یا خانه به مبلغ بالایی برای سرمایه گذاری نیاز دارد. بنابراین برخلاف بورس که امکان  سرمایه‌ گذاری با پول کم در آن وجود دارد، در بازار مسکن فقط باید با مبالغ بالا وارد شوید.
  • پیچیدگی انتخاب ملک و زمین: پس از تشخیص بهترین زمان سرمایه گذاری در مسکن باید مراحل اختصاصی دیگر که شامل پیدا کردن ملک، سر قیمت به توافق رسیدن، حل موارد قانونی و مالیات و موارد این چنینی است را طی کنید. فرایندی که می‌تواند پیچیده و زمان‌بر باشد.
  • هزینه نگهداری و تعمیرات: طبیعی است که ملک در طول زمان دچار فرسایش می‌شود. هزینه نگهداری و تعمیرات، سود فرد را از سرمایه گذاری کم می‌کند.

مقایسه سرمایه گذاری در مسکن و بورس

مهمترین نکاتی که قبل از سرمایه گذاری در بورس باید بدانید

قبل از انتخاب سرمایه گذاری در مسکن یا بورس، بهتر است با ویژگی‌های سرمایه گذاری در بازار بورس آشنا شوید.

  • امکان سرمایه گذاری با پول کم: مهمترین مزیت بورس نسبت به مسکن امکان سرمایه گذاری با کمترین سرمایه ممکن (500 هزار تومن) است. این مبلغ حتی در برخی از صندوق‌های طلا به 100 هزار تومان می‌رسد. بنابراین نداشتن سرمایه اولیه دلیلی برای نادیده گرفتن فرصت‌های سودآور بورس نیست.
  • نقدشوندگی بالا: نقدشوندگی یعنی سرعت فروش دارایی مالی در زمان و قیمت دلخواه که در بازار بورس بسیار بالاست. بنابراین در هر لحظه می‌توانید پول خود را نقد کنید. البته اگر در این زمینه تخصص کافی به دست نیاورید ممکن است در صف خرید و فروش بورس گیر کنید و متضرر شوید.
  • سهولت در خرید و فروش سهام: خرید و فروش سهام به صورت آنلاین انجام می‌شود. شما تنها با یک کلیک می‌توانید سهام بخرید و بفروشید.
  • تنوع دارایی‌های مالی: با سرمایه گذاری در بورس می‌توانید در بازارهای موازی هم سرمایه‌گذاری کنید. در واقع از طریق صندوق‌ طلا، گواهی سپرده شمش طلا و قراردادهای آتی طلا و سکه می‌توانید در بازار طلا سرمایه گذاری کنید. از طریق صندوق درآمد ثابت از سود مطمئن بانکی برخوردار شوید و از طریق خرید سهام دلاری از مزایای رشد دلار برخوردار شوید.
  • بازدهی بالا: بازدهی بورس بالا و بیشتر از بازار مسکن است. البته این بازدهی بالا تنها نصیب افراد آموزش دیده و متخصص در حوزه بورس می‌شود.
  • ریسک بالا: طبیعی است که هرچه پتانسیل بازدهی یک بازار بالا باشد، ریسک سرمایه گذاری در آن بیشتر می‌شود. اما همیشه روشهایی برای مدیریت ریسک وجود هم وجود دارد که یکی از آنها تنوع‌بخشی به سبد سرمایه گذاری است.
  • شفافیت معاملات: برخلاف بازار مسکن که امکان کلاهبرداری‌های حقوقی در آن وجود دارد، بورس بازاری شفاف است. سازمان بورس بر تمام فعالیت‌های بازار سرمایه نظارت دارد و شرکت‌ها هم مجبور هستند سود و زیان، میزان فروش و سایر اطلاعات مالی را برای آگاهی سرمایه‌گذاران در سایت کدال منتشر کنند.
  • نیاز به کسب تخصص: برای کسب سود بالا از بورس باید تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، تکنیک‌های تابلوخوانی، نوسان‌گیری، اقتصاد کلان و مدیریت ریسک را یاد بگیرید. مجموعه ما با هدف تربیت سرمایه‌گذاران حرفه‌ای اقدام به برگزاری دوره جامع آموزش سرمایه گذاری کرده است. در این دوره، تمام آنچه که برای تبدیل شدن به یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای نیاز دارید را یاد خواهید گرفت. مدرس دوره، استاد هومن مقراضی، مدیر صندوق سرمایه‌گذاری CIG لندن است. تمام مطالب دوره همراه با تمرین هستند و استادیاران مجموعه بر تمرینات شما نظارت خواهند داشت.

 

 

آینده سرمایه گذاری در مسکن چه طور پیش‌بینی می‌شود؟

برای پیش بینی بازار مسکن باید تعداد معاملات مسکن، نرخ تورم و نرخ دلار را بررسی کنیم. تعداد معاملات کم نشانه‌ای از رکود در این بازار است. از طرفی افزایش نرخ تورم باعث افزایش قیمت‌ها در بازار ملک می‌شود. علاوه بر این، افزایش قیمت دلار هم موجب افزایش قیمت خانه و آپارتمان می‌شود.

با در کنار هم گذاشتن این سه فاکتور و سایر متغیرهای مهم مثل قیمت مواد ساختمانی می‌توان آینده سرمایه گذاری در بازار مسکن را پیش‌بینی کرد.

آینده سرمایه گذاری در بورس چه طور پیش‌بینی می‌شود؟

برای پیش بینی بورس باید شرایط اقتصادی و سیاسی ایران را بررسی کنیم. در حالت کلی، افزایش نرخ دلار موجب رشد بورس می‌شود. چون بورس ایران کامودیتی‌محور است و کامودیتی‌هایی مثل نفت و فلزات صادر می‌شوند. پس رشد دلار به نفع آنهاست. از طرف دیگر، تغییر قیمت جهانی کامودیتی‌ها بر بازار بورس تاثیر می‌‌گذارد.

در نهایت سیاست‌های پولی و سیاست‌های مالی ایران هم بر رشد یا افول بورس تاثیر می‌گذارند.

 

 

سخن پایانی

در این بخش به مقایسه سرمایه گذاری در مسکن یا بورس پرداختیم. اگر سرمایه شما زیاد است و قصد کسب سود نسبتا متوسطی در بلندمدت دارید، در بازار مسکن سرمایه گذاری کنید. اگر سرمایه شما کم است قطعا بورس گزینه بهتری است.

اگر سرمایه شما زیاد است همچنان بورس محل مناسبی برای کسب سود بیشتر از مسکن است. البته باید برای خرید و فروش سهام تخصص لازم را به دست بیاورید یا از مشاوره افراد خبره در بورس برای سرمایه گذاری استفاده کنید.

 

برای آشنایی با دیگر فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی از مقالات زیر استفاده کنید.

 

سوالات متداول

۱- آیا سرمایه گذاری در ملک با سرمایه کم امکان دارد؟

بله. سرمایه گذاری در ملک با سرمایه کم از طریق صندوق زمین و ساختمان و صندوق املاک و مستغلات در بورس امکان‌پذیر است اما فعلا توصیه نمی‌شود. چون این صندوق‌ها تاکنون بازدهی مناسبی نداشته‌اند.

۲- سرمایه گذاری در بازار مسکن برای چه افرادی مناسب است؟

سرمایه گذاری در مسکن برای افرادی که سرمایه اولیه بالا، روحیه کم ریسک و افق زمانی بلندمدت دارند مناسب است. کسانی که به دنبال حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم و کسب درآمد ماهیانه از طریق اجاره دادن هستند هم می‌توانند بازار مسکن را انتخاب کنند. سرمایه گذاری در این بازار نسبت به بورس به دانش کمتری نیاز دارد.

۳- سرمایه گذاری در بازار بورس برای چه افرادی مناسب است؟

افرادی که ریسک‌پذیری بیشتری دارند، افق زمانی متنوعی (کوتاه‌مدت تا  بلندمدت) دارند، دانش سرمایه‌گذاری اصولی را یاد گرفته‌اند و کسانی که زمان کافی برای رصد بازار دارند، می‌توانند سرمایه‌گذاری در بورس را انتخاب کنند.

علاوه بر این، با کمترین سرمایه ممکن می‌توان در بورس سرمایه گذاری کرد. تنوع دارایی‌های مالی در بورس زیاد است. بنابراین می‌توان با استفاده از این روش و ترکیب سایر روشها ریسک سرمایه گذاری در بورس را کنترل کرد.

 

 

: ارسال نظر
آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود