حاشیه سود خالص یکی از نسبت هایی است که سودآوری شرکتها را نشان داده و از تقسیم سود خالص به کل میزان فروش یک شرکت به دست میآید. حاشیه سود خالص به شکل درصد نمایش داده میشود. برای مثال اگر حاشیه سود خالص شرکت الف برابر با ۱۵% باشد، به این معنی است که از هر ۱۰۰ هزار ریال فروش شرکت، ۱۵ هزار ریال سود به دست می آید.
حاشیه سود به زبان ساده یعنی میزان سودی که به ازای هر ریال از فروش شرکت، به دست می آید. به طور کلی حاشیه سود، معیاری است که می توان با استفاده از آن میزان درآمد یک شرکت را سنجید. حاشیه سود انواع مختلفی دارد:
در اغلب موارد منظور از حاشیه سود، همان حاشیه سود خالص است. زمانی که تمام هزینه های غیرعملیاتی به همراه مالیات از سود عملیاتی کسر شوند به سود خالص می رسیم. به بیان دیگر می توان گفت سودی که پس از کم کردن تمام هزینهها به دست میآید، سود خالص شرکت است.
حاشیه سود خالص از تقسیم سود خالص به کل فروش یک شرکت به دست می آید.
برای سرمایه گذاری درست پیشنهاد میکنیم در دوره اقتصاد کلان شرکت کنید!
در این قسمت با یک مثال ساده قصد داریم نحوه به دست آوردن حاشیه سود خالص را توضیح دهیم. فرض کنید یک شرکت خودروسازی صورت سود و زیان یکساله خود را منتشر می کند.
۱- درآمد شرکت از فروش خودروها برابر با ۵۰۰ میلیون ریال و هزینه تمام شده شرکت برای تولید خودروها معادل ۲۵۰ میلیون ریال بوده است. در این قسمت با کم کردن هزینه از درآمد، سود ناخالص شرکت که معادل ۲۵۰ میلیون ریال است، به دست می آید.
۲- البته این همه ماجرا نیست چون باید، هزینه هایی مثل اجاره، حمل و نقل و... را از این سود ناخالص کم کنیم. به عبارت دیگر در این قسمت باید هزینه های عمومی و سایر هزینه های عملیاتی شرکت را در نظر بگیریم. فرض کنید مقدار ۵۰ میلیون ریال صرف این هزینه ها شده است. با این حساب سود عملیاتی شرکت معادل ۲۰۰ میلیون ریال می شود اما داستان همچنان ادامه دارد.
۳- در اینجا باید سایر هزینه های مالی و هزینه های غیرعملیاتی را از این سود کم کنید. البته اگر درآمد غیرعملیاتی هم وجود داشته باشد، آن را اضافه می کنیم. شرکت خودروسازی مثال ما، کار اصلی اش تولید خودرو است. اگر این شرکت در املاک سرمایه گذاری کرده و برای مثال درآمدی از این طریق به دست آورده باشد، در قسمت درآمدهای غیرعملیاتی عنوان می شود. فرض کنید این شرکت درآمدی از این جنس نداشته و هزینه های غیرعملیاتی آن معادل ۳۰ میلیون ریال شده است. با این حساب سود قبل از کسر مالیات برابر با ۱۷۰ میلیون ریال می شود. همان طور که حدس زده اید در ادامه باید برای به دست آوردن سود خالص به سراغ مالیات برویم.
۴- فرض کنید هزینه مالیات هم برابر با ۲۰ میلیون ریال می شود. با کم کردن هزینه مالیات، سود خالص شرکت که برابر با ۱۵۰ میلیون ریال است به دست می آید.
حالا که میزان سود خالص را داریم با تقسیم آن بر میزان فروش کل شرکت که برابر با ۵۰۰ میلیون ریال است و ضرب کردن آن در عدد ۱۰۰ به عدد ۳۰% می رسیم که حاشیه سود خالص شرکت را نشان میدهد اما خبر خوب این که محاسبات بالا در صورت های مالی وجود دارند و شما فقط کافی است عدد مربوط به سود خالص شرکت و میزان فروش (درآمدهای عملیاتی) را از آنجا بگیرید و در فرمول حاشیه سود خالص قرار دهید.
برای آشنایی با سود مرکب این مطلب را بخوانید!
برای این کار کافی است وارد سایت کدال شده و نماد مورد نظر خود را جستجو کنید تا بتوانید اطلاعات و صورت های مالی سالانه یا میان دوره ای را مشاهده کنید. بعد از آن باید از بین انواع صورت های مالی، صورت سود و زیان را انتخاب کنید. در شکل زیر نمونه صورت سود و زیان در شرکت پالایش نفت تبریز با نماد «شبریز» آورده شده است.
البته انتخاب یک سهم برای سرمایه گذاری تنها از طریق محاسبه حاشیه سود خالص به دست نمی آید. بهتر است تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی را به شکل کامل یاد گرفته و برای تکمیل دانش خود و قطعی کردن کسب سود از بورس، ترفندهای مربوط به تابلوخوانی و نوسانگیری را هم یاد بگیرید. در دوره تابلوخوانی، نوسان گیری و سایر ترفندهای بورس روشهای پیدا کردن سهام پربازده با تمام تکنیکهایی که برای تشخیص آنها وجود دارد، آموزش داده می شود. از آنجایی که این دوره حاصل سالها تجربه جمعی از اساتید بورسی است، بسیاری از نکات آن در هیچ کتابی نوشته نشده است.
همان طور که گفتیم مهمترین کاربرد حاشیه سود خالص، سنجش میزان سودآوری شرکت ها است. علاوه بر این، حاشیه سود خالص به عنوان معیاری برای سنجش میزان رشد یک شرکت، سلامت مالی و عملکرد مدیریتی آن هم در نظر گرفته می شود.
حاشیه سود خالص با نشان دادن میزان سود به ازای هر ریال از فروش شرکت، میزان سودآوری شرکت را نشان می دهد. این آیتم یکی از فاکتورهای تحلیل بنیادی است و شما برای کسب موفقیت در بورس ایران باید به تحلیل تکنیکال، بنیادی و تابلوخوانی تسلط داشته باشید. داشتن تجربه و آگاهی از تمام تکنیک های بورس یکی دیگر از مواردی است که برای رسیدن به سود باید مد نظر داشته باشید.
علاوه بر این صرف زمان زیاد برای پیدا کردن چند سهم خوب از میان تعداد زیاد سهام در ایران کاری است که با همکاری چند فرد خبره در این زمینه، شدنی است. در حالی که امکان رسیدن به سود برای یک فرد کم تجربه که به تنهایی به دنبال سهام پربازده است، کمتر است. انجمن خبرگان بورس مجموعه با ارائه سیگنال بورس تهران در تایم فریم های کوتاه مدت و میان مدت، جای کمبود تجربه را می گیرد و شما می توانید با اتکا به آن، اولین قدم ها برای رسیدن به سود را به آسانی بردارید.
بد نیست بدانید سیگنالهای این گروه به همراه زمان دقیق ورود به سهم و خروج از آن اعلام می شوند. علاوه بر این، عضویت در این گروه مزایای بسیاری دارد.
برای آموزش ورود به بورس ایران کلیک کنید!
برای آشنایی بیشتر با مفاهیم موجود در صورت های مالی پیشنهاد می کنیم مقالات زیر را هم مطالعه کنید.
سود خالص از کم کردن تمام هزینه ها از درآمدهای شرکت به دست می آید.
حاشیه سود خالص نسبتی است که میزان سودآوری شرکت ها را نشان داده و از تقسیم سود خالص به کل فروش شرکت به دست می آید.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
سیروس
1401-09-21بهترینید... کامل و مختصر تمامی موارد مهم رو بیان کردید تشکر از زحمتاتتون!
مدیر وبسایت
1401-12-29سپاس از شما دوست عزیز
تریدر
1401-12-20حاشیه سود خالص معمولا باید چه عددی باشه؟
مدیر وبسایت
1402-03-17عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، میزان درصد حاشیه سود خالص برای صنعت به صنعت و شرکت به شرکت متفاوت است و با توجه به شرایط بازار، موقعیت جغرافیایی کارخانه و غیره می تواند درصدهای متفاوتی باشد و لذا نمی توان عدد ثابتی به این مورد اختصاص داد.
نادری
1402-01-27سلام متوسط حاشیه سود خالص برای یک کسب کار کوچیک چقدر هست؟
مدیر وبسایت
1402-03-09عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، ممنون از بیان نظر ارزشمندتان لازم به ذکر است که متوسط حاشیه سود خالص برای کسب و کارها با توجه به صنعتی که در آن فعالیت می کند متفاوت است و به کوچکی یا بزرگی نیست.
MahdyMoghimi
1402-06-04سلام Net Profit Margin چگونه محاسبه میشود؟
مدیر وبسایت
1402-07-01سلام به شما دوست عزیز حاشیه سود خالص از تقسیم سود خالص (Net Profit) بر درآمد به دست می آید و یکی از پر کاربرد ترین نسبت های مالی است که تحلیلگر های مالی با استفاده از آن میزان سودآوری شرکت را با توجه به فروش یا درآمد های شرکت مورد ارزیابی قرار می دهند.