کال مارجین (Margin Call) اخطاری است که زمانی که موجودی حساب به زیر سطح حداقلی موردنیاز برسد، از طرف بروکر ارسال میشود و همانطور که میدانید کال مارجین (Margin Call) اخطاری است که زمانی که موجودی حساب به زیر سطح حداقلی موردنیاز برسد، از طرف بروکر ارسال میشود و همانطور که میدانید معامله با مارجین روشی بسیار پرطرفدار برای معامله گرانی میباشد که میخواهند با سرمایه محدود سود قابل توجهی به دست آورند، اما این را هم باید در نظر داشت که این روش میتواند ریسک معاملات را بالا ببرد و باعث کال مار جین شدن حساب شود.
اگر درک درستی از مار جین (Margin) و پیشگیری های که ممکن است در هنگام مواجهه با کال مار جین شدن است ندانید، ممکن است ضرر های زیادی را متحمل شوید، که با شوک از دست دادن سرمایه خود مواجه خواهید شد.
اولین گام در دانستن نحوه پیشگیری، درک این موضوع میباشد که کال مار جین (Margin Call) چیست و چگونه کار میکند؟
یکی از اشتباهات بزرگی که معامله گران تازه وارد انجام میدهند این میباشد که در ابتدای کار تمام تمرکز خود را روی بحث اندیکاتور های تکنیکالی، الگوهای مختلف و ... میگذارند و از مبحث های مهمی چون مانده حساب، مار جین آزاد (Free Margin) ، مار جین استفاده شده (Used Margin) ، مارجین مورد نیاز (Margin Requirements) و سطح مار جین (Margin Level) غافل میشوند.
اگر ندانید که کال مارجین (Margin Call) چیست و با در نظر نگرفتن نیاز های معاملاتی مار جین (Margin)، معاملات خود را باز میکنید، ممکن است که با کال مار جین شدن حساب خود مواجه شوید.
زمانی کال مار جین رخ میدهد، که سطح مار جین (Margin)حساب به زیر حداقل سطح مورد نیاز کاهش یابد، در این لحظه برو کر از شما درخواست میکند که باید حساب خود را شارژ کنید تا حداقل نیاز مار جین برطرف شود.
امروزه این فرآیند از طریق ایمیل یا هشدار در پلتفرم های معاملاتی به صورت خودکار اطلاع رسانی میشود.
مقدار مار جین مورد نیاز (Margin Requirements) که قبل از شروع معامله باید بررسی کنیم بسیار مهم میباشد، اغلب معامله گران در هنگامی که سفارشات در انتظار (Pending order) خود را فعال میکنند، به مار جین مورد نیاز آن توجهی نمی کنند.
به طور کلی معامله گران، سفارشات که از طریق برو کر ثبت میکنند تا زمان رسیدن قیمت به حد مورد نظر یا تا زمان انقضای معامله باز میماند.
سفارشات در انتظار تاثیری بر روی حساب های معاملات ندارد، چون مار جین برای این سفارشات اعمال نمیشود، با این حال در معرض ریسک انجام شدن خودکار سفارشات در انتظار قرار میگیرند، و اگر به درستی سطح مار جین نظارت نشود، ممکن است که باعث کال مار جین شدن حساب معاملاتی شود.
برای جلوگیری از وضعیت کال مار جین، باید مقدار مار جین که در هر معامله درگیر میکنید را محاسبه کنید، همچنین مقداری مار جین اضافی در حساب برای تنفس باید وجود داشته باشد.
اما باید به این نکته هم توجه کرد، که وقتی چندین سفارش در انتظار باز باشد میتواند گیج کننده باشد و کنترل معاملات سخت شود.
بازار ارزهای دیجیتال یکی از پرطرفدارترین بازارهای مالی در سطح جهانی است که اصطلاح کال مارجین نیز در آن به کار میرود. اگر در معاملات ارز دیجیتال از اهرم استفاده کنید و میزان ضرر شما از 70 درصد بیشتر شود، با کال مارجین مواجه خواهید شد. در این شرایط، صرافی پیامی هشداردهنده برای شما ارسال میکند تا شمارا از وضعیت مطلع سازد. اگر در زمان مناسب برای جلوگیری از این وضعیت اقدام نکنید، دارایی شما لیکوئید خواهد شد.
لیکوئید شدن و کال مارجین دو اصطلاح رایج در بازارهای مالی هستند که تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند. کال مارجین بهنوعی اخطار اطلاق میشود که زمانی که داراییهای شما در وضعیت نامناسبی قرار میگیرند، برای شما ارسال میشود. این هشدار هنگامی ارسال میگردد که موجودی شما کاهشیافته باشد، و شما فرصت دارید تا پوزیشنهای خود را بهموقع ببندید تا از ضرر بیشتر جلوگیری کنید.
در مقابل، لیکوئید شدن به معنای بسته شدن اجباری پوزیشن توسط صرافی است. به بیان ساده، زمانی که لیکوئید شوید، داراییهای موجود در پوزیشن شما به صفر میرسند. توجه داشته باشید که این دو اصطلاح فقط در معاملات اهرمدار و بازار فیوچرز رخ میدهند و معاملات اسپات چنین ریسکی را ندارند.
جلوگیری از کال مار جین، یکی از اصول مهم در معامله گری بازار های مالی میباشد که میتوان به چند روش اصولی برای جلوگیری از این اتفاق اشاره کرد.
یکی از مسائل مهم برای جلوگیری از کال مار جین انتخاب دقیق حجم معاملات است که دلیل شکست خیلی از معامله گران شده است.
که با قاطعیت زیاد و با حجم غیرمنطقی وارد معامله میشوند.
پس بهتر است هیچ گاه با حجم های غیر منطقی وارد معامله نشوید، و این که هیچ چیز در بازار قطعی نیست و احتمال برگشت روند میباشد و بهتر است همیشه قبل از معامله مشخص کنید با چه میزان حجم میخواهید وارد معامله شوید.
بیشتر معامله گران با پنج اشتباه رایج مواجه میشوند که مدام آن را انجام میدهند و باعث میشود سرمایه خود را از دست بدهند و کال مار جین (Margin Call) شوند.
نداشتن یک استراتژی: معامله گران موفق در بازار، یک روش خاصی را تست کردند و نتیجه خوبی از آن استراتژی گرفتند و در معامله از آن استفاده میکنند که تا آن روش برقرار نباشد دست به معامله نمیزند و این خودش باعث میشود تا معاملات سود دهی داشته باشند.
نداشتن نظم: گاهی اوقات معامله گران یک روش معامله را به سبک خود میسازند که خوب هم جواب میدهد، ولی به آن عمل نمیکنند و پایبند آن روش نیستند، و مدام روش های خود را تغییر میدهند.
برای داشتن نظم بیشتر، بهتر است معاملات خود را توسط یک استراتژی و برنامه ریزی دقیق جلو ببرید تا در بازار ماندگار بمانید.
توقعات غیر واقعی: بیشتر معامله گران انتظارهای دارند که غیرممکن هستند و شاید باعث گرفتن معامله زیاد و عجله در وارد شدن به معامله شود، اگر بتوانید یک دیدگاه واقع بینا نه داشته باشید و فکر تان را درگیر انتظار های رویایی نکنید میتوانید سود خود را افزایش دهید.
نداشتن صبر: داشتن صبر در این بازار خیلی مهم است، در بیشتر اوقات بازار غیر قابل پیشبینی میباشد، و اگر صبر داشته باشید در هر هفته یک یا دو معامله در تایم میان مدت در صورتی که بازار روند یکنواختی داشته باشد شکار کرد، اما بیشتر معامله گران تازه کار، دوست دارند همیشه پای چارت باشند و معامله کنند، با این وجود درست است که در بازار موقعیت های معاملاتی زیادی میباشد که میتوان معامله کرد ولی احتمال اینکه طبق پیش بینی عمل نکند زیاد میباشد.
رعایت نکردن مدیریت ریسک: مهمترین مسئله ای که میتواند از کال مار جین شدن حساب معاملاتی جلوگیری کند، استفاده کردن از حد ضرر (Stop loss) میباشد، یک حد ضرر میتواند حساب معاملاتی را از متحمل شدن ضرر های بیشتر و کال مار جین (Margin Call) درامان نگه دارد.
اشتباه بزرگی که بعضی از معامله گران انجام میدهد این است که به معامله خود اطمینان زیادی دارند و با درصد زیادی وارد معامله میشوند.
بهتر است که همیشه مدیریت سرمایه را در نظر بگیرید و به قوانین پایبند باشید و همیشه یک درصد از کل سرمایه خود را ریسک کنید.
حد ضرر یک نوع سفارش توقف معامله است، که در زمان ارسال به برو کر به عنوان یک سفارش در انتظار میباشد، و این حد ضرر زمانی فعال میشود که قیمت خلاف جهت معامله حرکت کند.
البته بهتر است به جای کلمه (حد ضرر) از کلمه (حد محافظ) استفاده کنید، بار روانی که این کلمه به همراه دارد به این معنا میباشد که حد محافظ برای حفظ سرمایه استفاده میشود، و باعث دوام بیشتر معامله گر در این بازار میباشد.
و البته ضرر های معاملاتی باعث میشود که از هر ضرر نکات جدیدی یاد گرفت و از آنها برای معاملات آینده استفاده کرد.
برخی از معامله گران با قضاوت های اشتباه خود در مورد حرکات قیمتی باعث کال مار جین شدن حساب میشوند، به این صورت که با اعتماد به نفس بالا وارد معاملات میشوند و حجم زیادی از حساب خود را درگیر آن معامله میکنند، که میتواند باعث کال مار جین شدن حساب شود.
برای جلوگیری از این نوع معاملات که از نوع اعتماد به نفس کاذب میباشد، میتوان از روش تقسیم حجم معاملات استفاده کرد، طوری که بجای چند درصد ریسک در یک معامله از یک درصد در ابتدا شروع معامله استفاده کنیم، و وقتی قیمت طبق پیشبینی جلو رفت آن را مدیریت کنیم و به حجم آن اضافه کنیم.
همچنین میتوان حد ضرر را تغییر داد تا از ضرر های احتمالی جلوگیری شود، این روش علاوه بر ریسک فری (Risk free) کردن حساب، در چند برابر کردن سود هم میتواند کمک کند.
پس بهتر است که حجم معاملات را تقسیم کرده و همه حجم را در یک معامله درگیر نکنیم.
معامله گران تازه کار که وارد بازار های مالی میشوند، معمولا با کال مار جین شدن حساب مواجه میشوند، به دلیل اینکه تمام تمرکز را بر روی سود های معاملاتی میگذارند و هیچ ایده و درکی از ریسک های معاملاتی ندارند.
بهتر است برای موفقیت بیشتر، تمرکز روی مدیریت ریسک باشد تا سود معاملاتی.
برای جلوگیری از کال مارجین، مدیریت دقیق سرمایه و استفاده مسئولانه از اهرمها ضروری است. آگاهی کامل از ریسکهای موجود و پایبندی به استراتژیهای معاملاتی محافظهکارانه میتواند از ضررهای بزرگ جلوگیری کند. همچنین، استفاده از ابزارهای مدیریت ریسک مانند استاپلاس و بررسی مداوم بازار، خبرها و رویدادها به شما کمک میکند تا در شرایط نامطلوب، بهموقع اقدام کنید و از لیکوئید شدن داراییهایتان جلوگیری نمایید.
درنهایت، آموزش مداوم و بهروزرسانی دانش خود درزمینهٔ بازارهای مالی، کلید موفقیت و حفظ سرمایه شما خواهد بود و رسیدن به این موفقیت را میتوانید همینالان با شرکت در دوره کاملاً رایگان نقشه راه موفقیت در بازارهای مالی آغاز کنید.
همچنین مطالعه مقالات زیر در این زمینه پیشنهاد می شود:
1- آیا کال مارجین و لیکوئید شدن تنها در بازار فیوچرز اتفاق میافتند؟
بله، این دو اصطلاح عمدتاً در معاملات اهرمدار و بازار فیوچرز رخ میدهند و در معاملات اسپات چنین ریسکی وجود ندارد.
2- استاپلاس چیست و چگونه به جلوگیری از کال مارجین کمک میکند؟
استاپلاس یک ابزار مدیریت ریسک است که به صورت خودکار پوزیشنها را در سطح مشخصی از ضرر میبندد، بنابراین از کاهش بیشتر موجودی و وقوع کال مارجین جلوگیری میکند.
3- چگونه میتوان در صورت دریافت اخطار کال مارجین اقدام کرد؟
با تزریق سرمایه بیشتر بهحساب، بستن پوزیشنهای باز یا کاهش اندازه آنها میتوان از وقوع لیکوئید شدن جلوگیری کرد.
منبع: گروه تحریریه وب سایت آموزش بورس
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
بهراد
1401-11-29فرق لیکویید و کال مارجین چیه؟
مدیر وبسایت
1402-01-21عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، هر دو این عناوین به ضرر کردن در یک حساب به اندازه موجودی و از بین رفتن کل سرمایه اشاره دارد که در این مقاله به صورت کامل به آن پرداخته شد.
الناز
1402-02-10سلام ماشین حساب کال مارجین برای محاسبه هم وجود داره؟
مدیر وبسایت
1402-02-30عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، بله و شما از طریق ماشین حساب مارجین می توانید به سرعت مارجین لازم برای باز کردن یک معامله را محاسبه و پیدا کنید.
MahsaPanahi
1402-03-23سلام بهترین روش جلوگیری از کال مارجین شدن چیه؟
مدیر وبسایت
1402-06-21عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، مهم ترین کارهایی که برای جلوگیری از کال مارجین شدن باید انجام بدید میشه به وارد نشدن به معامله با حجم غیر منطقی، انجام ندادن اشتباهاتی معاملاتی مانند نداشتن استراتژی و نظم و عدم صبر در معاملات و ... اشاره کرد که در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شد.
Armin.Shamshiri
1402-04-17سلام، معمولا معاملهگران با چه اشتباهاتی مواجه میشن که ممکنه منجر به از دست دادن سرماشون و کال مار جین بشه؟
مدیر وبسایت
1402-04-17عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز معاملهگران بیشتر با پنج اشتباه رایج مواجه میشوند که مدام آنها را انجام میدهند و میتواند باعث از دست دادن سرمایهشان و کال مار جین شوند. این اشتباهات عبارتند از۱: ۱. نداشتن یک استراتژی مشخص ۲. عدم پایبندی به روش معاملهای که تست شده و خوب جواب دادهاست و تغییر مداوم آن. ۳. داشتن انتظارات غیر واقعبینانه ۴. عدم صبر و ناپیوستگی به معاملههای مداوم و بیرویه. ۵. عدم رعایت مدیریت ریسک و عدم استفاده از حد ضرر