مایکل جیمز بری (Michael James Burry) یک سرمایه گذار، مدیر صندوق پوشش ریسک (Hedge Fund) و پزشک آمریکایی است که حین تحصیل در دانشگاه، وارد دنیای سرمایه گذاری شد. شهرت او بیشتر به خاطر پیشبینیهای دقیق و شرط بندیهای علیه حباب بازار مسکن آمریکا رقم خورده است. بری یکی از معدود سرمایه گذارانی بود که بحران وامهای مسکن درجه دوم (Subprime Mortgage Crisis) در سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ را پیشبینی کرد و با سرمایه گذاریهای کلان در قراردادهای تبادل افول اعتبار (CDS)، از فروپاشی بازار مسکن سود هنگفتی به دست آورد.
در این مقاله به سبک سرمایه گذاری، بیوگرافی و توصیههای مایکل جیمز بری میپردازیم.
مایکل بری در ۱۹ ژوئن ۱۹۷۱ در شهر سن خوزه ایالت کالیفرنیا به دنیا آمد. او مدرک لیسانس خود را در رشته اقتصاد از دانشگاه کالیفرنیا (UCLA) دریافت نمود و سپس به دانشکده پزشکی دانشگاه وندربیلت (Vanderbilt) رفت و مدرک پزشکی خود را از آنجا دریافت کرد. پس از اتمام تحصیلات پزشکی، بری برای مدت کوتاهی به عنوان رزیدنت مغز و اعصاب در بیمارستان و کلینیک استنفورد (Stanford) فعالیت کرد و در حالی که اوقات فراغت زیادی نداشت، تمام آن را به دنیای سرمایه گذاری اختصاص داد.
سرانجام علاقه شدید به سرمایه گذاری و امور مالی او را به تغییر مسیر شغلی سوق داد. بری به طور مستقل کسب دانش در مورد سرمایه گذاری و بازارهای مالی را آغاز نمود و در این بین، علاقه عمیقی نسبت به سرمایه گذاری ارزشی پیدا کرد. تا اواسط دهه ۱۹۹۰، بری با فعالیت در انجمنهای سرمایه گذاری و انتشار پیش بینیهای اقتصادی خود در وب سایتش، به عنوان یک مدیر سرمایه برای خود نامی دست و پا کرده بود.
در سال ۲۰۰۰، وی با استفاده از ارثیه و وامهایی که از خانوادهاش گرفته بود، صندوق سرمایه گذاری خود را با نام «سایون کپیتال» (Scion Capital) تاسیس نمود. بری این صندوق را با تمرکز بر استراتژی سرمایه گذاری خلاف جریان (Contrarian Investing) مدیریت میکرد.
مایکل جیمز بری از همان ابتدا دوران موفقیت آمیزی را با صندوق سرمایه گذاری «سایون کپیتال» تجربه کرد. در حالی که شاخص اس اند پی 500 در سال 2001 بیش از 11 درصد سقوط کرده بود، سایون کپیتال به سرمایه گذاران خود 55 درصد بازدهی داد. بری سپس با فروش استقراضی سهام شرکتهای فناوری، از حباب دات کام (Dot-com Bubble) سود هنگفتی به دست آورد. در اواسط دهه 2000 بری تجزیه و تحلیل عمیقی در مورد بازار مسکن انجام داد و تصمیم گرفت از طریق تبادل افول اعتبار (CDS) بر علیه اوراق بهادار وام مسکن درجه دوم معامله کند. دوراندیشی و تصمیمات موفق او در طول این بحران، شهرت و سود مالی قابل توجهی را برای او به ارمغان آورد.
بری با فروش استقراضی (Shorting) در بازار املاک و متقاعد کردن شرکتهایی مانند گلدمن ساکس برای فروش قراردادهای CDS وامهای درجه دوم (Subprime Loans) به او، 100 میلیون دلار سود شخصی و بیش از 700 میلیون دلار سود برای سرمایه گذاران خود به دست آورد.
پس از موفقیت در پیش بینی بازار مسکن، بری در سال 2008 سایون کپیتال را تعطیل کرد. وی تمایل خود را به حفظ حریم خصوصی نشان داد و تا جای ممکن از کانون توجه دور ماند. با این حال، او به سرمایه گذاری با دارایی شخصی ادامه داد و در حال حاضر مدیر شرکت خصوصی مدیریت دارایی سایون (Scion Asset Management) است که به سرمایه گذاری روی طلا، زمینهای کشاورزی و آب تمرکز دارد.
مایکل جیمز بری در طول دوران سرمایه گذاری حرفهای خود، برای انجام تحلیلهای عمیق و مخالفت با احساسات حاکم بر بازار (البته در مواقعی که تجزیه و تحلیلهایش آن را توجیه میکند) معروف بود. سبک سرمایه گذاری وی مبتنی بر سرمایه گذاری ارزشی بنجامین گراهام بوده که شناسایی داراییهای دارای پتانسیل رشد در بلند مدت را شامل میشود.
در حالی که بری عمدتا به خاطر پیش بینی بازار مسکن شهرت پیدا کرد، وی سرمایه گذاریهای قابل توجه دیگری در بخشهای مختلف هم انجام داده است. در آوریل 2020، او تنها چند هفته پس از اولین تعطیلیهای ناشی از کووید 19، به خطر تورمی پس از اتمام پاندمی، اقتصاد آمریکا و جهان را تهدید میکند، شناسایی کرد.
کریستین بیل در فیلم رکود بزرگ (The Big Short) که در سال 2015 منتشر شد، نقش مایکل جیمز بری را بازی کرد. این فیلم که بر اساس کتابی با همین عنوان ساخته شده که اثر مایکل لوئیس است. داستان این کتاب وقایع منجر به بحران مالی 2008 را دنبال کرده و نقش مهم بری در شناسایی ریسکهای موجود در بازار مسکن را برجسته میکند. فیلم رکود بزرگ جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی را دریافت کرد و به طور کلی، به عنوان یک نمایش بدیع از حرص و طمع وال استریت و رویدادهای پیچیده بحران اقتصادی جهانی ۲۰۰۸ مورد تحسین قرار گرفت.
بری همچنان به سرمایه گذاری و پیشبینی وضعیت اقتصادی آمریکا ادامه میدهد. او سرمایه گذاریهای خود را بر اساس تحلیل تکنیکال پایهگذاری کرده و معمولا در بخشهای کمتر محبوب بازار سرمایه گذاری میکند.
او به طور معمول تعداد کمی از سرمایه گذاریهای با ارزش بالا و حاشیه اطمینان مناسب را در سبد خود نگه میدارد. بر اساس گزارشهای کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در سال 2022، بری همچنان به مدیریت شرکت سرمایه گذاری خصوصی خود (Scion Asset Management) ادامه میدهد که مجموع داراییهای تحت مدیریت آن، چیزی نزدیک به 201 میلیون دلار است.
دنیای مالی و بازار سهام همچنان سرمایه گذاریهای بری را زیر نظر دارند و پیشبینیهای اقتصادی او را دنبال میکنند. در تابستان 2022، بری پیشبینی کرد که تورم آمریکا طی چند ماه کاهش خواهد یافت. با سقوط نرخ رشد قیمتها از 9.1 درصد در ژوئن 2022 به 3 درصد در ژوئن 2023، این پیشبینی به واقعیت پیوست.
بری در سال 2022 پیشبینی کرد که بازار سهام بزودی سقوط شدیدی را تجربه خواهد کرد و پس از اتمام پسانداز آمریکاییها، شاهد رکود اقتصادی بزرگی در ایالات متحده خواهیم بود. اگرچه این پیشبینی هنوز به واقعیت تبدیل نشده است، اما بری همچنان به خاطر پیش بینیهای قبلی خود اعتبار زیادی دارد و سرمایه گذارانی زیادی روی سخنان او حساب باز میکنند.
به نقل از وبسایتTheStreet.com ، در اوایل سال 2021، شرکت سرمایه گذاری سایون به رهبری مایکل بری نقش قابل توجهی در آغاز روند فشار استقراض گیماستاپ (GameStop Short Squeeze)، که توسط سرمایه گذاران خرد شکل گرفت، ایفا کرد. با این حال، آقای بری و سرمایه گذاران صندوق او سهم زیادی از سودآوری به دست نیاوردند.
سایون در سال 2020 حدود 5.3 درصد از سهام این شرکت فروش بازیهای ویدیویی در حال ورشکستگی را خریداری کرد. آنها معتقد بودند که سهام گیماستاپ با قیمتی پایینتر از ارزش واقعی آن خرید و فروش میشود و مورد فروش استقراضی (Short Selling) بیش از حد قرار گرفته است. اگر آقای بری اندکی بیشتر صبر میکرد و به جای خروج از این موقعیت در اواخر سال 2020، موقعیت 1.7 میلیون سهمی خود را در اوج قیمت میفروخت، صندوق او میتوانست بیش از 1 میلیارد دلار از این معامله سود کسب کند که به طور قابل توجهی دارایی خالص او را افزایش میداد.
آقای بری سهام گیم استاپ را در سه ماهه چهارم سال 2020، یعنی در زمانی که قیمت آن بین 10 تا 20 دلار بود، فروخت که به احتمال زیاد حدود 100 میلیون دلار سود برای صندوق سایون به همراه داشت.
بری یک سرمایه گذار ارزشی است که سبک سرمایه گذاری خود را بر اساس ایدههای بنجامین گراهام بنا نهاده است. کلید اصلی سرمایه گذاریهای بری، حاشیه اطمینان (Margin of Safety) است. او گفته: «روش انتخاب سهام من به طور 100 درصدی بر پایه مفهوم حاشیه اطمینان استوار است.»
حاشیه اطمینان، تفاوت بین قیمت سهام یک شرکت و ارزش ذاتی آن است. بدین معنا که اگر ارزش یک شرکت از قیمت فعلی سهام آن بیشتر باشد، سرمایه گذاری روی آن ایمن است؛ زیرا قیمت نهایتا به ارزش ذاتی خود نزدیک خواهد شد.
امروزه بسیاری از سرمایه گذاران از استراتژی سرمایه گذاری ارزشی پیروی میکنند، اما روش مایکل جیمز بری با چند عنصر منحصر به فرد همراه است که به موفقیت چشمگیر او منجر شده است:
بری در سرمایه گذاریهای خود بسیار گزینشی عمل میکند. در پایان سال ۲۰۲۲، صندوق مدیریت دارایی سایون (Scion Asset Management) تنها ۹ سهم در اختیار داشت. این رویکرد با سبک بری همخوانی کامل دارد، زیرا او ترجیح میدهد با سبدی حاوی سهمهای ارزشمند که همگی دارای حاشیه اطمینان هستند، فعالیت کند. او به جای سرمایه گذاری در تعداد زیادی از شرکتها با امید به کسب سود از چند سهام برنده، بر موفقیت کلی سبد خود تمرکز میکند.
در انجمن خبرگان سرمایه گذاری در ایران نیز از رویکرد سرمایه گذاری ارزشی استفاده میشود. بر همین اساس، سهمهایی که زیرِ ارزش ذاتی خود در بازار معامله میشوند برای سرمایه گذاری در بازه میان مدت انتخاب میشوند. در بازه کوتاه مدت نیز با استفاده از انواع تکنیکهای مرتبط به بورس تهران همچون نوسانگیری، سهمهای مناسب خرید به همراه زمان دقیق خرید و فروش در اختیار علاقهمندان قرار داده میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سیگنال بورس انجمن خبرگان به صفحه انجمن مراجعه کنید.
امروزه مایکل جیمز بری، به واسطه هوش و جسارت خود، به یکی از شناختهشدهترین سرمایه گذاران جهان تبدیل شده است. او الهامبخش بسیاری از سرمایه گذاران است و دیدگاههای او در مورد بازارهای مالی، همواره مورد توجه و بررسی قرار میگیرد. میراث بری شامل پیشبینی بحران مالی سال ۲۰۰۸، به اشتراک گذاشتن دانش و آگاهی با دیگران و الهامبخشی به افراد برای داشتن تفکر مستقل و نترسیدن برای حرکت در خلاف جریان کلی است.
اما پیشبینی بعدی بری چیست؟ پاسخ قطعی به این پرسش دشوار است، زیرا تا زمان انتشار گزارشهای فصلی شرکت مدیریت دارایی سایون، که سه ماه یکبار منتشر میشوند، از حرکتهای جدید او اطلاعی در دست نیست.
به هر حال، آخرین گزارشهای سایون مربوط به سه ماهه دوم سال ۲۰۲۳ نشان میدهد که این شرکت تعداد قابل توجهی آپشنهای اختیار فروش (پوت آپشن - Put Option) برای هر دو شاخص اس اند پی 500 (متشکل از ۵۰۰ شرکت بزرگ آمریکا) و نزدک-100 (متشکل از شرکتهای فناوری متعدد) را در اختیار داشته است. این اقدام نشان میدهد که بری، حداقل در پایان ژوئن ۲۰۲۳، نسبت به آیندهی بازار سهام ناامید بوده و احتمالا سقوط بازار را پیشبینی میکرده است.
در این مقاله به سبک سرمایه گذاری مایکل بری پرداخته و دانستیم که او به هنگام خرید سهام از استراتژی سرمایه گذاری ارزشی (که بر مبنایِ قیمتِ کمتر از ارزش ذاتی به وجود آمده) استفاده میکند. علاوه بر این، بری از تحلیل تکنیکال برای کمک کردن به اتخاذ تصمیمات درست خرید و فروش استفاده میکند.
در پایان پیشنهاد میکنیم جهت آشنایی با زندگی سایر سرمایه گذاران برتر جهان از مقالات زیر استفاده کنید.
مایکل جیمز بری، سرمایه گذار، پزشک و مدیر صندوق پوشش ریسک اهل ایالات متحده است. او به واسطه پیشبینی بحران مالی سال ۲۰۰۸ و سود هنگفتی که از آن طریق به دست آورد، به شهرت جهانی رسید.
بری با تحلیل دقیق بازار مسکن آمریکا متوجه شد که یک حباب بزرگ در حال شکلگیری است. او از طریق قراردادهای تبادل افول اعتبار و شرط بستن بر علیه وامهای مسکن درجه دوم، روی سقوط این بازار سرمایه گذاری کرد و سود هنگفتی به دست آورد.
بری از اصول سرمایه گذاری ارزشی پیروی میکند. او به دنبال یافتن سهامهایی با قیمت پایینتر از ارزش ذاتی آنها است. بری همچنین به حاشیه اطمینان در سرمایه گذاری اهمیت زیادی میدهد و به دنبال فرصتهایی است که در آنها ریسک ضرر به طور قابل توجهی پایین باشد.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد