ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

طلای جهانی چیست؟

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 07 آبان 1403
اقتصاد و سرمایه گذاری   فرزاد نشاط
زمان انتشار 07 آبان 1403
طلای جهانی چیست؟

منظور از طلای جهانی، انواع معاملات طلا در سطح بین‌المللی بوده که عمدتا به واحد دلار آمریکا انجام ‌می‌شود. معاملات طلا در بورس‌های متمرکز و غیرمتمرکز (OTC) سرتاسر جهان با ارزهای مختلف انجام ‌می‌شود اما معیاری که برای اندازه‌گیری طلای جهانی و قیمت آن در نظر گرفته ‌می‌شود، یک اونس تروی (معادل ۳۱.۱۰۳۴ گرم) است. بنابراین عمدتا از طلای جهانی با عنوان «اونس طلای جهانی» نیز یاد ‌می‌شود.

هر اونس طلای جهانی معادل چند گرم طلا است؟

انس جهانی طلا  (Gold Ounce)معادل ۳۱.۱۰۳۴۷۶۸ گرم طلای ۲۴ عیار است. برای راحتی محاسبات ‌می‌توان هر اونس را معادل ۳۱.۱۰۳۵ گرم طلای ۲۴ عیار در نظر گرفت.

شاید بسیاری از شما واحد اونس طلا را با واحد اونسی که وزن مواد با آن سنجیده ‌می‌شود (معادل ۲۸.۳۵ گرم) را اشتباه بگیرید. در واقع، استاندارد وزن طلا بر مبنای اونس تروی (troy) است. اونس تروی، به صورت جهانی در دنیای فلزات گران‌بها، معیاری برای سنجش وزن است.

هر گرم طلای ۲۴ عیار معادل چه مقدار اونس طلای جهانی است؟

هر گرم طلای ۲۴ عیار معادل 0.03215 اونس طلای جهانی است. برای محاسبه وزن هر گرم طلای ۲۴ عیار به اونس طلای جهانی از فرمول زیر استفاده کنید:

هر گرم طلای ۲۴ عیار معادل چه مقدار اونس طلای جهانی است؟

انواع بازارهای طلای جهانی

به غیر از خرید و فروش شمش طلا، سکه طلا و جواهرات طلا به صورت فیزیکی، از دیدگاه بازارهای مالی، انواع بازارهای طلای جهانی را ‌می‌توان به سه دسته تقسیم کرد:

  1. بازارهای خارج از بورس (OTC)
  2. بازارهای نقدی یا اسپات
  3. بازارهای مشتقه (فیوچرز و آپشن)

انواع بازارهای طلای جهانی

بررسی مهمترین بازارهای خارج از بورس طلای جهانی

بازارهای خارج از بورس یا OTC که گاهی به آنها بازارهای فرابورس نیز گفته ‌می‌شود، برخلاف بورس، بازارهای غیرمتمرکزی هستند که در آنها انواع معاملات بر روی دارایی‌های مالی مختلف انجام ‌می‌شود. یکی از بزرگترین بازارهای OTC‌ طلای جهانی که حجم معاملات بسیاری را به خود اختصاص داده، بازار OTC‌ لندن است.

۱- بازار لندن

از لحاظ تاریخی، بازار غیرمتمرکز لندن، مرکز خرید و فروش طلا در جهان بوده است. اتحادیه بازار شمش لندن (LBMA) به عنوان یک مرجع، روزانه دو بار قیمت طلای جهانی را مشخص ‌می‌کند. بازار لندن از لحاظ زمانی نیز موقعیت منحصر به فردی دارد چراکه بین ساعات معاملاتی طلا در آسیا و آمریکا قرار گرفته و از این طریق بین این دو پُل می‌زند.

۲- بازار فارکس

هرچند بازار فارکس، محلی برای خرید و فروش جفت ارزهای خارجی است اما تمام افراد ‌می‌توانند با استفاده از بروکرهای فارکس، طلای جهانی را خرید و فروش کنند. در این روش معاملات، خرید و فروش طلا به صورت فیزیکی انجام نمی‌شود. در عوض طی قراردادهای مابه التفاوت یا CFD که این بروکرها در زمینه طلای جهانی ارائه ‌می‌دهند، امکان انجام معاملات دوطرفه در طلا وجود خواهد داشت. بنابراین سرمایه‌گذاران ‌می‌توانند با انتخاب یک بروکر معتبر و گذراندن دوره آموزش سرمایه گذاری در طلا، در طلای جهانی نیز سرمایه گذاری کنند.

بررسی مهمترین بازارهای نقدی طلای جهانی

بررسی مهمترین بازارهای نقدی طلای جهانی

بازارهای اسپات یا نقدی، نوعی از بازارهای مالی هستند که در آنها معاملات به صورت یک طرفه انجام شده و خرید و فروش دارایی به صورت مستقیم صورت می‌گیرد. به عبارت دیگر، در بازارهای نقدی طلا، پس از چند روز کاری (معمولا دو روز) طلا به خریدار تحویل داده ‌می‌شود. از جمله مهمترین بازارهای نقدی طلای جهانی ‌می‌توان به بورس طلا و نقره هنگ کنگ (CGSE) و بورس طلای شانگهای (SGE) اشاره کرد.

۱- بورس طلا و نقره هنگ کنگ

این بورس که در هنگ کنگ تاسیس شده، با نام «بورس طلا و نقره چین» نیز شناخته ‌می‌شود. طلا در این بورس طی قراردادهای مختلفی و به واحدهای مختلفی همچون تیل، کیلوگرم و اونس خرید و فروش ‌می‌شود. قراردادهای مبتنی بر تیل و کیلوگرم به دلار هنگ کنگ و قراردادهای مبتنی بر اونس به دلار آمریکا معامله ‌می‌شوند.

  • قیمت مرجع طلا در بورس طلا و نقره هنگ کنگ، قیمت طلا در اتحادیه بازار شمش لندن (LBMA) است.

۲- بورس طلای شانگهای

 یکی از بازارهای بزرگ طلای جهانی، بورس طلای شانگهای است که در آن انواع قراردادهای طلا از ۳۰۰۰ گرم تا ۱۲.۵ گرم معامله ‌می‌شوند. چین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان طلا در جهان است و این بورس نیز سهم عمده‌ای در خرید فیزیکی طلا به شکل شمش طلا و سکه طلا دارد. بورس طلای شانگهای در سپتامبر ۲۰۱۴، با نام  SGEI نسخه بین‌المللی خود را ایجاد کرده و امکان سرمایه‌گذاری خارجیان را در این بازار فراهم کرده است.

 بررسی مهمترین بازارهای مشتقه طلای جهانی

بررسی مهمترین بازارهای مشتقه طلای جهانی

بازارهای مشتقه نوعی از بازارهای مالی هستند که در آنها معاملات فیوچرز (آتی) و آپشن (اختیار معامله) انجام ‌می‌شود. در بازارهای مشتقه  طلای جهانی، دارایی پایه قراردادها، طلا است و در صورت نیاز سرمایه‌گذاران ‌می‌توانند طلا را پس از خرید به صورت فیزیکی تحویل گرفته یا صرفا از نوسانات قیمت طلای جهانی در این قراردادهای دوطرفه کسب سود کنند.

  • قراردادهای آتی بعد از معاملات نقدی طلا، نقدشونده‌ترین ابزار سرمایه گذاری در بازار طلای جهانی به شمار می‌آیند. طی این قرارداد، خریدار و فروشنده تعهد ‌می‌کنند که مقدار مشخصی از طلا را با قیمت معینی در آینده معامله کنند. در روندهای صعودی، قراردادهای آتی خرید با سود همراه بوده و در روندهای نزولی طلای جهانی، قراردادهای آتی فروش با سود همراه خواهند بود.
  • در قراردادهای اختیار معامله طلا، خریدار حق دارد بر طبق قرارداد، مقدار معینی طلا را با قیمت مشخص شده در تاریخ سررسید یا پیش از آن، بخرد (خرید اختیار خرید) یا بفروشد (خرید اختیار فروش). در این نوع قراردادها، خریدار هیچ‌گونه الزام و تعهدی برای خرید نخواهد داشت.

از جمله مهمترین بازاری مشتقه طلا ‌می‌توان به بورس کالای شیکاگو (CME) و بورس آتی شانگهای (SHFE) اشاره کرد.

۱- بورس کالای شیکاگو (CME)

گروه CME از ترکیب بورس کالای شیکاگو و بورس کالای نیویورک به وجود آمده و از جمله بزرگترین مراکز معاملات مشتقه طلای جهانی به شمار می‌آید. معاملات مشتقه در این گروه تنها در بازار COMEX که زیر نظر بورس کالای نیویورک اداره ‌می‌شود، صورت می‌گیرند. از جمله مهمترین مشخصات قرارداد آتی طلا در این بازار ‌می‌توان به حداکثر مقدار ۱۰۰ اونس طلا با حداقل خلوص ۹۹۵ و حداقل مدت زمان قرارداد ۲ ماهه اشاره کرد.

۳- بورس آتی شانگهای  (SHFE)

بورس آتی شانگهای، یکی از مهمترین بازارهای جهانی طلا از نوع مشتقه است. در این بازار، انواع قراردادهای فیوچرز و آپشن طلا (که با نماد AU‌ نشان داده ‌می‌شود) به واحد گرم انجام ‌می‌شوند. حجم معاملات طلا در این بازار بسیار بالا بوده که نشان از عمق این بازار دارد.

  • تحویل فیزیکی طلای وارداتی در این بورس بر اساس استانداردهای بورس لندن (LBMA) انجام ‌می‌شود.

بررسی انواع EFTهای طلای جهانی

صندوق‌های طلای قابل معامله در بورس در جهان بر پایه شمش طلا یا سهام طلا ایجاد ‌می‌شوند.

۱- ETFهای مبتنی بر شمش طلا

مدیران این صندوق‌ها در طلای فیزیکی سرمایه‌گذاری ‌می‌کنند. بزرگترین EFF طلا در جهان متعلق به صندوق SPDR (با نماد معاملاتی GLD) است. سرمایه‌گذاران با خرید واحدهای این صندوق، بدون اینکه مالکیت طلای فیزیکی را به دست بیاورند، از رشد قیمت طلای جهانی در طول زمان، سود به دست می‌آورند.

۲- ETFهای مبتنی بر سهام طلا

این صندوق‌ها بر پایه سهام طلا، یعنی سهام شرکت‌هایی که به تولید طلا یا دستگاه‌های استخراج طلا مشغول هستند، ایجاد می‌شوند. سرمایه‌گذاران بورس با خرید واحدهای این صندوق‌ها سعی ‌می‌کنند پرتفوی سرمایه گذاری خود را متنوع کرده و از رشد سهام این شرکت‌ها بهره بگیرند.

ETFهای مبتنی بر سهام طلا

سخن پایانی

در این بخش به تعریف طلای جهانی پرداخته و دانستیم قیمت معیار طلای جهانی معمولا به دلار اعلام ‌می‌شود و واحد اندازه‌گیری آن یک اونس (معادل ۳۱.۱۰۳۵ گرم طلای ۲۴ عیار) است. سرمایه‌گذاران ایرانی ‌می‌توانند از طریق قراردادهای دوطرفه‌ای که بروکرهای فارکس در زمینه طلای جهانی (عمدتا با نماد XAUUSD) ارائه ‌می‌دهند، هم از افزایش قیمت طلا و هم از کاهش قیمت آن سود به دست بیاورند.

 

جهت آشنایی با سایر موضوعات مرتبط با سرمایه گذاری در طلا (در ایران و جهان) از مقالات زیر استفاده کنید.

 

سوالات متداول

۱- انس جهانی چیست؟

منظور از انس جهانی، قیمت یک اونس طلا در بازارهای بین‌المللی است که معمولا ارزش آن به دلار آمریکا نشان داده ‌می‌شود.

۲- بزرگترین تولیدکننده طلا در دنیا کدام کشور است؟

تا پیش از سال ۲۰۰۷ میلادی، آفریقای جنوبی بزرگترین تولید کننده طلا در جهان به شمار می‌آمد اما از اواسط سال ۲۰۰۷ تاکنون، کشور چین به بزرگترین تولیدکننده طلا تبدیل شده است.

۳- بانک‌های مرکزی کشورها چه نقشی در بازار طلای جهانی دارند؟

بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف، با وجود از بین رفتن سیستم استاندارد طلا، همچنان طلا را به عنوان پشتوانه پول و تضمینی برای پرداخت تعهدات مالی خود نگهداری ‌می‌کنند. کشورها با خرید طلا و افزایش ذخایر طلای بانک مرکزی خود ‌می‌توانند ارزش ارز خود را در جهان بیشتر کنند.

 

 

: ارسال نظر
آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود