ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

معرفی بورس نیویورک (NYSE) | بزرگترین سهام‌های بورس نیویورک

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 12 آبان 1403
بورس تهران   کاوه اوحدی
زمان انتشار 11 تیر 1403
معرفی بورس نیویورک (NYSE) | بزرگترین سهام‌های بورس نیویورک

بازار بورس جایی است که در آن سهام شرکت‌ها خرید و فروش می‌شود. به عبارت دیگر، سهام‌داران با خرید سهام، بخشی از مالکیت شرکت را به دست می‌آورند و شرکت نیز از این طریق، سرمایه مورد نیاز برای گسترش فعالیت‌های خود را تامین می‌کند. بورس نیویورک (NYSE) که در خیابان وال استریت قرار دارد، از این قاعده مستثنی نیست و به نمادی برای تسهیل معاملات بین خریداران و فروشندگان سهام تبدیل شده است. این بورس در طول سال‌ها اعتبار زیادی در دنیای مالی به دست آورده است و در سال‌های آتی نیز به احتمال زیاد همچنان جایگاه مهمی را در این عرصه حفظ خواهد کرد. در ادامه این مقاله، با تاریخچه و نحوه فعالیت و سرمایه گذاری در بورس نیویورک آشنا خواهیم شد.

بورس نیویورک چیست؟

به نقل از مجله فوربز، بورس سهام نیویورک (NYSE) بازاری است که در آن سهام شرکت‌های سهامی عام، خرید و فروش می‌شوند. این بورس از یک سیستم مبتنی بر مزایده استفاده می‌کند که در آن، کارگزاران، سهام را برای دستیابی به بالاترین قیمت ممکن به مزایده می‌گذارند. این مزایده می‌تواند به صورت فیزیکی در تالار معاملات یا به صورت الکترونیکی انجام شود.

کارگزاران فروش، سفارشات خرید سهام را از کارگزاران نماینده خریداران دریافت می‌کنند. این خریداران می‌توانند افراد حقیقی باشند که چند سهم برای سبد سهام شخصی خود خریداری می‌کنند، و یا شرکت‌های مالی بزرگ که در حال سرمایه گذاری روی یک شرکت پتانسیل‌دار هستند. با معامله شدن سهم‌ها در بورس نیویورک، قیمت‌ها در طول روز معاملات به طور مداوم به روزرسانی می‌شوند.

سابقه بورس سهام نیویورک به سال ۱۷۹۲ باز می‌گردد و در طول دو قرن گذشته، این بازار بورس تقریبا مترادف با کل بازار سهام ایالات متحده بوده است. تا پیش از شروع پاندمی کووید ۱۹، بورس سهام نیویورک علاوه بر معاملات الکترونیکی، امکان انجام معاملات حضوری در ساختمان مرکزی خود را ارائه می‌داد. با این حال، به دلیل شیوع این بیماری در مارس ۲۰۲۰، تالار معاملات تعطیل شد و همه معاملات به صورت الکترونیکی انجام گرفت. البته امروزه روند معاملات فیزیکی در بورس سهام نیویورک دوباره برقرار شده است.

معرفی بزرگترین سهام‌های بورس نیویورک از نظر ارزش بازار

۱۰ مورد از بزرگترین سهام‌های بورس نیویورک از نظر ارزش بازار (= قیمت سهام ضربدر تعداد سهام شرکت) به ترتیب در جدول زیر آورده شده است.

نماد

نام

BRK.A

برکشایر‌هاتاوی A

BRK.B

برکشایر‌هاتاوی B

LLY

ایلای لی‌ لی

NVO

نوو نوردیسک

JPM

جی پی مورگان چیس

WMT

والمارت

V

ویزا کارت

XOM

اکسان موبیل

UNH

یونایتد هلث گروپ

MA

مستر کارت

 

ارزش بازار شرکت‌ها در طول زمان تغییر می‌کند اما ۱۰ مورد بالا تقریبا همیشه در لیست بزرگترین‌ها قرار می‌گیرند.

سرمایه گذاری در بورس نیویورک

سرمایه گذاری در بورس نیویورک

ایرانیان می‌توانند همچون سایر افراد در بورس نیویورک سرمایه گذاری کنند:

  • ایرانیان داخل کشور از طریق قراردادهای CFD سهام که بروکرهای فارکس به مشتریان خود ارائه می‌دهند، می‌توانند در معاملات دوطرفه خرید و فروش سهام شرکت کنند. البته به شرطِ آنکه بروکری که در آن ثبت نام کرده‌اند، سهام‌های مورد نظر آنها را پوشش دهد.
  • ایرانیان خارج کشور نیز می‌توانند از طریق کارگزاری‌های بورس به خرید سهام‌های بورس نیویورک بپردازند. در صورت عدم آگاهی از نحوه معامله کردن سهام‌های خارجی (تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، مدیریت ریسک و اقتصاد کلان) به دوره Master of Trading که با هدف کسب سود سرمایه‌گذاران از بورس‌های جهانی طراحی شده است، مراجعه کنید.

زنگ‌‌های آغاز و پایان فعالیت روزانه بورس نیویورک

زنگ آغاز فعالیت روزانه بورس نیویورک در ساعت ۹:۳۰ صبح به وقت شرق آمریکا و زنگ پایان فعالیت در ساعت ۴:۰۰ بعدازظهر به صدا درمی‌آید. البته روزهای معاملاتی NYSE همیشه زنگ شروع و پایان نداشتند. در ابتدا از یک چکش (Gavel) برای انجام این کار استفاده می‌شد. در اواخر دهه ۱۸۰۰، بورس نیویورک چکش را با یک گانگ (Gong) جایگزین کرد. در نهایت، زنگ فلزی در سال ۱۹۰۳، یعنی زمانی که بورس نیویورک به ساختمان شماره ۱۸ خیابان براد نقل مکان کرد، به علامت رسمی NYSE تبدیل شد.

تا قبل از سال ۱۹۹۵، مدیران تالار معاملاتی، زنگ‌ها را به صدا درمی‌آوردند. اما از آن سال به بعد، بورس نیویورک به طور مرتب از مدیران شرکت‌ها برای به صدا درآوردن زنگ‌های افتتاحیه و اختتامیه دعوت کرد که بعدا به یک رویداد روزانه تبدیل شد. مدیرانی که زنگ را به صدا درمی‌آورند، نماینده شرکت‌های لیست‌شده در بورس نیویورک هستند که گاهی اوقات حضور خود را با رویدادهای بازاریابی (مانند راه‌اندازی یک محصول جدید) هماهنگ می‌کنند.

گاهی اوقات، افراد سرشناس دیگر، مانند ورزشکاران و افراد مشهور، زنگ را به صدا درمی‌آورند. برخی از چهره‌های برجسته‌ای که زنگ بورس نیویورک را به صدا درآورده‌اند عبارتند از لایزا مینلی، مایکل فلپس و اسنوپ داگ. در جولای ۲۰۱۳، بان کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، برای نشان دادن پیوستن بورس نیویورک به ابتکار بورس‌های اوراق بهادار پایدار سازمان ملل (SSE)، زنگ اختتامیه را به صدا درآورد.

شرایط لازم برای قرار گرفتن سهام در بورس نیویورک

شرایط لازم برای قرار گرفتن سهام در بورس نیویورک

برای اینکه یک شرکت در بورس نیویورک (NYSE) که یکی از معتبرترین بورس‌های جهانی است، پذیرفته و سهام آن معامله شود، باید یک شرکت سهامی عام باشد و همچنین استانداردهای مالی و ساختاری سختگیرانه‌ای را رعایت کند.

برای پذیرش در NYSE، یک شرکت باید حداقل 400 سهامدار و 1.1 میلیون سهم در گردش داشته باشد. قیمت سهام آن باید حداقل 4 دلار آمریکا باشد و ارزش بازار سهام‌ شناور (قابل معامله توسط عموم) آن نیز حداقل 40 میلیون دلار باشد. البته این رقم برای برخی شرکت‌های خاص به 100 میلیون دلار افزایش می‌یابد.

علاوه بر موارد ذکر شده، شرکت باید سودده، و در سه سال گذشته، حداقل 10 میلیون دلار درآمد خالص داشته باشد. به‌ عنوان جایگزینی برای این شرط، داشتن و حفظ حداقل ارزش بازار 200 میلیون دلاری کافی خواهد بود. در ضمن برای پذیرفته شدن شرکت‌های سرمایه ‌گذاری املاک و مستغلات (REIT) حقوق صاحبان سهام باید حداقل معادل 60 میلیون دلار باشد.

شرکت‌هایی که می‌خواهند در بورس نیویورک پذیرفته شوند، باید سوابق مالی، اساسنامه شرکت و اطلاعاتی در مورد مدیران اجرایی خود را برای بررسی ارائه دهند. در صورت تایید صلاحیت شرکت، سهام آن طی چهار تا شش هفته در لیست بورس نیویورک قرار می‌گیرد.

ساعت کاری بورس نیویورک

بورس نیویورک از روز دوشنبه تا جمعه، از ساعت ۹:۳۰ صبح تا ۴:۰۰ بعدازظهر به وقت شرقی آمریکا فعالیت می‌کند. بنابراین، ساعت کاری NYSE به وقت ایران، از ساعت ۱۶:۳۰ بعد از ظهر تا ۱:۳۰ بامداد روز بعد، خواهد بود. شروع و پایان هر روز کاری در این بورس، با به صدا در آمدن زنگ اعلام می‌‌شود.

بورس نیویورک در آخر هفته‌ها (شنبه و یکشنبه) و همچنین در تعطیلات رسمی زیر فعالیتی ندارد:

  • روز سال نو
  • روز مارتین لوتر کینگ
  • روز رئیس جمهور
  • جمعه نیک
  • روز یادبود
  • روز استقلال
  • روز کارگر
  • روز شکرگزاری
  • روز کریسمس

لازم به ذکر است که پس از اتمام ساعت کاری، برخی معاملات بورس نیویورک همچنان ادامه دارد. این معاملات پیش‌تر تنها برای سرمایه ‌گذاران نهادی در دسترس بود، اما کارگزاری‌های آنلاین در حال حاضر امکان استفاده از این معاملات را برای سرمایه ‌گذاران عادی نیز فراهم کرده‌اند. به این معنی که شما می‌توانید حتی بعد از تعطیلی بازار، به معامله سهم‌های خاص دسترسی داشته باشید.

معرفی مهمترین شاخص‌های بورس نیویورک

۱- شاخص NYSE مرکب (NYSE Composite)

این شاخص تمام سهام‌هایی که در بورس نیویورک قرار گرفته‌اند ازجمله رسید سپرده‌های آمریکایی (ADR)، تراست سرمایه گذاری در املاک و مستغلات (REIT)، ترکینگ استاک (Tracking Stock) و شرکت‌های خارجی را شامل می‌شود.

شاخص NYSE مرکب (NYSE Composite)

۲- شاخص NYSE U.S 100

این شاخص عملکرد ۱۰۰ شرکت بزرگ موجود در بورس نیویورک را اندازه‌گیری می‌کند.

۳- شاخص NYSE International 100

این شاخص عملکرد ۱۰۰ ADR بزرگ موجود در بورس نیویورک را اندازه‌گیری می‌کند.

مقایسه بورس نیویورک با بورس نزدک

بعد از بورس نیویورک، نزدک (Nasdaq) دومین بورس بزرگ سهام در ایالات متحده است. نزدک با سابقه‌ای بسیار کمتر از NYSE، در سال ۱۹۷۱ تاسیس شد. فراتر از قدمت و ارزش بازار، تفاوت‌های کلیدی دیگری نیز بین این دو بورس وجود دارد:

  • سیستم معاملاتی: تا پیش از همه‌گیری کرونا، NYSE همواره از هر دو سیستم معاملات الکترونیکی و سیستم معاملات حضوری پشتیبانی می‌کرد. نزدک از ابتدای تاسیس، یک بورس کاملا الکترونیکی بوده است.
  • نوع بازار: بورس نیویورک از مدل «بازار مزایده‌ای» (Auction Market) برای تعیین قیمت استفاده می‌کند در حالی که نزدک از مدل «بازار واسطه‌ای» (Dealer Market) پیروی می‌کند. در بازار NYSE، خریداران و فروشندگان همزمان پیشنهادهای رقابتی ارائه می‌دهند. زمانی که پیشنهاد خریدار و قیمت فروشنده با هم مطابقت پیدا کند، معامله انجام می‌شود. در بازار نزدک، تمام قیمت‌ها توسط واسطه‌ها (Dealers) تعیین می‌گردد. واسطه‌ها به طور مداوم قیمت‌های خرید و فروش را در طول روز معاملاتی به‌روزرسانی می‌کنند.
  • هزینه‌های پذیرش: به طور معمول، هزینه‌ی لیست شدن سهام در بورس‌های بزرگ دنیا تفاوت‌های قابل توجهی دارد. هزینه‌های پذیرش در نزدک از ۵۵ هزار تا ۸۰ هزار دلار متغیر است. در مقابل، هزینه ثبت سهام در NYSE بسیار گران‌تر است و کمترین کارمزد پذیرش آن ۱۵۰ هزار دلار است.
  • صنایع مورد توجه: سرمایه ‌گذاران معمولا NYSE را بورسی برای شرکت‌های قدیمی‌تر و جاافتاده‌تر می‌دانند. نزدک تمایل دارد شرکت‌های جدیدتر متمرکز بر فناوری و نوآوری را در خود جای دهد. بنابراین، برخی از سرمایه ‌گذاران لیست شدن سهام در نزدک را به معنای ریسک بیشتر تلقی می‌کنند.

تاریخچه بورس نیویورک

تاریخچه بورس نیویورک

بورس نیویورک که با نام اختصاری NYSE شناخته می‌شود، سابقه‌ای طولانی دارد. در ۱۷ می ۱۷۹۲، ۲۴ کارگزار بورس در خیابان وال استریت، توافقنامه‌ی باتن‌وود را امضا کردند. در ادامه، فعالیت بورس نیویورک با معامله‌ی پنج اوراق بهادار آغاز شد که شامل سه اوراق قرضه دولتی و دو سهام بانکی می‌شد.

به لطف پیشتازی بورس نیویورک به عنوان مهم‌ترین بورس سهام آمریکا، بسیاری از قدیمی‌ترین شرکت‌های سهامی عام در این بورس لیست شده‌اند. شرکت کنسالیدیتد ادیسون (Consolidated Edison) که در سال ۱۸۲۴ با نام شرکت New York Gas Light Company عضو NYSE بود، به عنوان قدیمی‌ترین سهام لیست‌شده در بورس نیویورک شناخته می‌شود. علاوه بر شرکت‌های آمریکایی، شرکت‌های خارجی نیز می‌توانند با رعایت برخی استانداردها، سهام خود را در بورس نیویورک عرضه کنند.

بورس نیویورک از طریق مجموعه‌ای از ادغام‌ها به جایگاه عظیم و نفوذ جهانی خود دست یافته است. این شرکت با نام NYSE فعالیت خود را آغاز کرد، سپس با بورس یورونکست ادغام شد و در نهایت، در سال ۲۰۱۳، شرکت بورس بین قاره‌ای (ICE) یورونکست نیویورک را با ۱۱ میلیارد دلار خریداری کرد.

مروری بر رویدادهای مهم بورس نیویورک

مروری بر رویدادهای مهم بورس نیویورک

با توجه به قدمت بورس نیویورک، رویدادهای بسیاری مهمی در تاریخچه آن وجود دارد که در ادامه به برخی از تاثیرگذارترین موارد آنها اشاره می‌کنیم:

  • سال ۱۹۲۹: در روز پنج‌شنبه سیاه (۲۴ اکتبر ۱۹۲۹) بزرگترین سقوط بازار سهام آمریکا آغاز شد و تا روز سه‌شنبه سیاه (۲۹ اکتبر) فروش‌های متعدد سهام ادامه پیدا کرد. این سقوط به دنبال سقوط بورس لندن در سپتامبر همان سال رخ داد و نشانه‌ای از آغاز بحران اقتصادی (= رکود بزرگ) بود که تمام کشورهای صنعتی غرب را تحت تاثیر قرار داد.
  • سال ۱۹۳۴: بورس نیویورک در تاریخ ۱ اکتبر به عنوان یک بورس اوراق بهادار ملی نزد کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) ثبت شد.
  • سال ۲۰۰۱: به دنبال حملات ۱۱ سپتامبر، معاملات در بورس نیویورک به مدت چهار روز تعطیل شد و در ۱۷ سپتامبر از سر گرفته شد. در پنج روز معاملاتی پس از بازگشایی، حدود ۱.۴ تریلیون دلار از دست رفت که بزرگترین زیان در تاریخ بورس نیویورک به شمار می‌رود.
  • سال ۲۰۰۸: یورونکست، بورس نیویورک را با مبلغ ۲۶۰ میلیون دلار سهام خریداری کرد.
  • سال ۲۰۱۲: در ۲۰ دسامبر، ICE پیشنهاد خرید بورس نیویورک را در قالب تبادل سهام به ارزش ۸ میلیارد دلار ارائه کرد.
  • سال ۲۰۱۴: در ۱ می‌۲۰۱۴، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بورس نیویورک را به دلیل نقض قوانین بازار، به پرداخت جریمه ۴.۵ میلیون دلاری محکوم کرد.
  • سال ۲۰۲۰: در پی همه‌گیری ویروس کرونا، بورس نیویورک در ۲۳ مارس ۲۰۲۰ به طور موقت معاملات حضوری خود را تعطیل کرد و به فعالیت الکترونیکی روی آورد.

سخن پایانی

بازار بورس اوراق بهادار نیویورک کهن‌ترین و تاثیرگذارترین بازار بورس در ایالات متحده است و از نظر مجموع ارزش بازار شرکت‌های لیست‌شده، بزرگترین بورس سهام دنیا به شمار می‌رود. این بازار که با توافقنامه‌ای ساده میان چند کارگزار در منطقه منهتن آغاز شد، حالا به عنوان نماد وال استریت شناخته می‌شود. امروزه بورس نیویورک میزبان مهم‌ترین شرکت‌های سهامی عام آمریکا از جمله شرکت برکشایر هاتاوی و جنرال الکتریک است و به عنوان بهترین بستر تجارت سهام در دنیا شناخته می‌شود.

 

جهت آشنایی بیشتر با بورس‌های جهانی و نحوه سرمایه گذاری در آنها از مقالات زیر استفاده کنید.

 

سوالات متداول

۱- بورس نیویورک متعلق به چه کسی است؟

بورس نیویورک در سال ۲۰۱۳ توسط گروه بورس بین قاره‌ای (ICE) خریداری شد و بخشی از دارایی‌های آن محسوب می‌گردد.

۲- بزرگترین بورس اوراق بهادار دنیا کدام است؟

با در نظر گرفتن ارزش کل بازار شرکت‌های لیست شده در بورس، بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) همچنان بزرگترین بورس اوراق بهادار دنیا باقی مانده است. بورس نزدک (NASDAQ) در رتبه دوم قرار دارد.

۳- چگونه می‌توان در بورس نیویورک سهام خرید و فروخت؟

برای خرید و فروش سهام در بورس نیویورک باید از طریق یک کارگزاری اقدام کنید. کارگزاری‌ها واسطه‌ای بین سرمایه ‌گذاران و بازار بورس هستند.

 

 

: ارسال نظر
آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود