در تحلیل تکنیکال توجه به سطوح حمایت و مقاومت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و یکی از مفاهیم مؤثر و ابزارهای پرقدرت تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی میباشد.
درک صحیح این سطوح نقش زیادی در کسب سود از بازار دارد، در حالی که مفهوم بسیار ساده ای دارد اما حاوی اطلاعات ارزشمندی از رفتار و احساسات بازیگرهای بازار را نشان میدهد.
این سطوح در مواقع مختلف از ریزش یا افزایش قیمت جلوگیری میکنند، و به همین علت تشخیص ناحیه حمایت و مقاومت جزو اساسیترین و همچنین پر اهمیت ترین نکاتی است که باید معاملهگران به آن تسلط داشته باشند.
اساس و پایه معاملات در بازارهای مالی، تشخیص نقاط حمایت و مقاومت قیمت می باشد و معامله گران توسط این سطوح تصمیمات معاملاتی خود را میگیرند.
قیمت نمودار ها در بازار های مالی توسط معاملات خریداران و فروشندگان تعیین میشود، سطوح حمایتی محدوده ای از قیمت یک دارایی می باشد که از ریزش بیشتر قیمت جلوگیری میکند و سطوح مقاومت محدوده ای از قیمت است که از افزایش قیمت جلوگیری میکند.
هر گاه فشار خریدارن نسبت به فروشندگان بیشتر باشد، قیمت افزایش پیدا میکند و هرگاه فشار فروشندگان بیشتر باشد، قیمت کاهش پیدا میکند، اما اگر فشار دو طرف برابر باشد، قیمتها نیز همگام با مبارزه خریداران و فروشندگان به آهستگی بالا و پایین میروند. به صورت کلی سطوح حمایت و مقاومت با مفهومی به نام «عرضه و تقاضا» (Supply and Demand) در ارتباط است.
سطوح حمایت، برای خریدارن از اهمیت خاصی برخوردار است، و هنگامی که قیمت به این سطوح نزدیک میشود، با افزایش خرید رو به رو میشویم و میزان خرید بر میزان فروش غلبه می کند. این افزایش خرید موجب افزایش قیمت و تشکیل روندی صعودی می شود.
برعکس سطوحی حمایتی که برای خریداران جذاب بود، این بار سطوح مقاومتی برای فروشندگان جذابیت دارد، وقتی قیمت به این سطوح میرسد معاملهگران اقدام به فروش شدید میکنند، چون انتظار نزولی شدن قیمت در این ناحیه زیاد است. در این سطوح فشار فروش بر بازار غلبه میکند و همین موضوع باعث کاهشی شدن قیمت و ادامه روند نزولی میشود.
به صورت کلی میتوان این طور بیان کرد که در سطوح حمایتی پدیده ای به نام افزایش خرید اتفاق می افتد و در سطوح مقاومتی پدیده ای به نام افزایش فروش، که باعث میشود جلوی روند قیمتی گرفته شود.
پیشنهاد مطالعه: اخبار فارکس
پیشنهاد بررسی: سبد پیشنهادی سهام
خطوط حمایت و مقاومت به صورت کلی به دو نوع ثابت (Static) و متحرک (Dynamic) تقسیم میشوند.
پیشنهاد بررسی: دوره کاربردی اقتصاد کلان
سطوح ثابت محدوده هایی از قیمت میباشند که در نمودار به صورت افقی (Horizontal Levels) رسم میشوند، این محدوده ها توسط وصل کردن دو سقف یا کف قیمتی به وجود می آیند و هرچه واکنش بهتری نسبت به قیمت داشته باشند از اعتبار بالاتری برخوردارند.
پيشنهاد: خط روند (Trendline)
محدوده های متحرک یا داینامیک که آن ها را با نام خط روند (Trend Line) نیز میشناسند، خطوط شیبداری هستند که مانع افزایش یا کاهش قیمت در روند های صعودی یا نزولی میشوند و هرچه واکنش بهتری نسبت به قیمت داشته باشد از اعتبار بالاری برخوردار است. این سطوح میتواند به صورت یک خط روند و گاهی به صورت کانال باشد همچنین در برخی از ابزار ها مانند مووینگ ها این سطح های داینامیک ایجاد میشوند.
اعتبار سطوح حمایتی و مقاومتی میتواند به عوامل و فاکتور های متفاوتی بستگی داشته باشد که یکی از این عوامل تعداد واکنش های آن به قیمت میباشد، و به صورت کلی هر چه قیمت بیشتر این خطوط را بیشتر لمس کرده باشد و به آن واکنش داده باشد، استحکام و اعتبار آن ناحیه بیشتر میشود.
دومین عامل برای اعتبار خطوط میتواند تایم فریم آن باشد، به صورتی که خطوط حمایت و مقاومت شکل گرفته در بلند مدت و میان مدت از اهمیت بیشتری برخوردار هستند به این علت که معامله گران بیشتری آن را میبینند و روی آن محدوده معاملات بیشتری انجام میشود.
و در نهایت سومین مورد را میتوان شیب محدوده عنوان کرد که هر چه شیب آن بیشتر باشد نشان از فشار زیاد و گاهی هیجانات میباشد و احتمال شکست آن را بیشتر میکند و هر چه شیب محدوده افقی تر باشد نشان از فشار و هیجان کمتر و در نهایت ارزش و اعتبار بیشتر دارد.
در گاهی اوقات وظایف خطوط حمایت و مقاومت جابجا شده و تغییر میکند، به این صورت که در هنگام شکست محدوده، جا به جایی بین آن ها انجام میشود، و محدوده ای که تا کنون به عنوان نقشی حمایتی در نمودار بوده، اکنون به عنوان محدوده ای مقاومتی عمل میکند و بر عکس آن محدوده ای که نقش مقاومتی داشته به عنوان نقش حمایتی عمل میکند.
پیشنهاد مطالعه: آموزش پرایس اکشن
یکی از بهترین و مطمئن ترین روش های معامله گری، معامله با استفاده از سطوح حمایت و مقاومت است. که به صورت کلی به دو روش میتوان از سطوح حمایتی و مقاومتی سیگنال معاملاتی دریافت کرد.
روش اول به این صورت است که معامله گرها منتظر میمانند تا قیمت به سطح حمایتی یا مقاومتی خود نزدیک شود و در هنگام واکنش به آن وارد پوزیشن معاملاتی خود میشوند، به این صورت که اگر قیمت به سطح حمایتی خود برخورد کرد پوزیشن خرید و اگر به محدوده مقاومتی برخورد کرد پوزیشن فروش میگیرند.
دومین روش در هنگام شکست ناحیه حمایتی یا مقاومتی می باشد، در این روش هنگامی که قیمت یکی از این سطوح مهم را بشکند، به احتمال زیاد یک حرکت صعودی یا نزولی شدید یا هیجانی رخ میدهد، پس در ابتدا بهتر است صبر کنیم تا قیمت سطح را بشکند و در ادامه یک تثبیت قیمت یا به اصطلاح پولبک (Pullback) به سطح شکسته شده دیده شود و در ادامه یک معامله در جهت روند باز کنیم.
اما باید در نظر داشت که اگر قدرت روند فعلی بازار زیاد باشد، قیمت پس از شکست یک سطح ممکن است پولبک ایجاد نکند و پرقدرت به روند خود ادامه دهد. از آن طرف ممکن است که اگر روند فعلی قدرت کافی را نداشته باشد، این یک شکست غیرواقعی یا (Fake Breakout) باشد و روند قیمت ممکن است بازگشتی شود.
پیشنهاد مطالعه: فارکس
سطوح حمایت و مقاومت از چارچوب های اصلی شکل گیری الگوهای تکنیکالی و ابزارهای مهم تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی می باشند.
رسم و تشخیص سطوح حمایت و مقاومت در بازار های مالی و تحلیل تکنیکال برای معامله گری بسیار اهمیت دارد، که به صورت کلی وظیفه این سطوح جلوگیری از افزایش یا کاهش قیمت در نمودار است. این سطوح را میتوان توسط راه های مختلفی از جمله: بررسی داده های گذشته، قیمت های رند، اندیکاتورها و ابزار های تکنیکالی و ... تشخیص داد.
همچنین میتوان از روش های مختلفی مانند شکست و برخورد قیمت به آن ها سیگنال معاملاتی دریافت کرد، اما باید در نظر داشت که برای گرفتن سیگنال های معاملاتی مطمئن تر، این سطوح را با دیگر سیگنال ها ترکیب کنیم.
منبع : گروه تحریریه وب سایت اموزش بورس
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
قاسمی
1401-08-10سطوح حمایت و مقاومت فقط یک خط نیستن و محدوده ای هستن این محدوده رو چطور باید مشخص کنیم که برای تحلیل ها درست جواب بده؟
مدیر وبسایت
1401-10-25عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در مرحله اول بایستی دانش کافی در مورد اعتبار سنجی و نرسیم درست نواحی داشته باشید و نواحی که بیشترین احترام رو بازار به اونها گذاشته رو در نظر بگیرید.
Meysam
1401-10-30عرض سلام و احترام این جمله ای که این زیر گفتین رو از کجا باید بلد باشیم در مرحله اول بایستی دانش کافی در مورد اعتبار سنجی و نرسیم درست نواحی داشته باشید و نواحی که بیشترین احترام رو بازار به اونها گذاشته رو در نظر بگیرید.
مدیر وبسایت
1402-01-13عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، تشخیص نواحی مهم و اعتبار سنجی اون ها یکی از موارد مهمی هستش که باید توسط دانش و آموزش هایی که دیدید تشخیص دهید و اعتبار سنجی این نواحی نیاز به آموزش و تمرین داره که برای این منظور میتوانید از دوره آموزشی جامع فارکس استفاده کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/methods
shima
1402-02-10سلام و تشکر برای مطالب عالی سوالی که دارم هنگام شکست حمایت و مقاومت باید چیکار کنیم؟
مدیر وبسایت
1402-02-30سپاس از شما دوست عزیز، زمان شکست حمایت و مقاومت باید بر اساس استراتژی معاملاتی خود میزان مومنتوم بازار در هنگام شکست را بررسی کنید و سایر سیگنال های معاملاتی خود را مورد بررسی قرار دهید و در صورتی که از شکست مطمئن شدید و سیگنال های کافی داشتید وارد معامله در جهت شکست شوید.
MalihehAmiri
1402-04-04سپاس بابت مقاله خوبتون فقط سوالم اینه که کلا دو نوع سطح حمایت و مقاومت وجود داره؟
مدیر وبسایت
1402-06-28عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، بله به صورت کلی سطوح حمایت و مقاومت به دو نوع ثابت (Static) و متحرک (Dynamic) تقسیم میشوند. همچنین برای آشنایی بیشتر میتوانید از مقاله زیر نیز استفاده کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/article/support-and-resistance-in-price-action
Reza.Rahmani
1402-04-17سلام وقتتون بخیر سطوح داینامیک در پرایس اکشن چیه؟
مدیر وبسایت
1402-04-17عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، به صورت کلی سطوح متحرک (Dynamic) سطوح شیبداری هستند که مانع افزایش یا کاهش قیمت در روند های صعودی یا نزولی میشوند.