پیش از انجام هر معامله ای، بایستی از میزان سرمایه، توان و قدرت معاملاتی خود آگاه بود. این موضوع امری بدیهی تلقی می گردد زیرا بدون این که از موجودی حساب و توان معاملاتی خود آگاهی داشته باشیم، مسلما امکان انجام معامله هم نخواهیم داشت. در این میان، دانستن میزان سرمایه موجود در بازارهای عادی و بدون اهرم، امر چندان دشواری نخواهد بود. اما در مورد بازارهای دارای اهرم همچون فارکس، قضیه کمی متفاوت خواهد بود و این موضوع تحت عنوان مارجین در فارکس مطرح می گردد.
پیشنهاد مطالعه: آموزش تریدینگ ویو
بنابراین مبحث مارجین در فارکس که عده ای از آن تحت عنوان حاشیه در فارکس نیز یاد می کنند، یکی از مباحث اولیه و مهم بازار فارکس بوده که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم. در ادامه ابتدا به بررسی مفهوم مارجین در فارکس پرداخته و پس از آشنایی با آن، با نحوه محاسبه مارجین در فارکس آشنا خواهیم شد. در نهایت نیز به توضیح برخی مفاهیم کلیدی و مهم مرتبط با این زمینه خواهیم پرداخت. پس همانند همیشه از شما دعوت می کنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی نمایید.
مفهوم Margin در بازار فارکس به معنای اختصاص موجودی حساب به معاملات با استفاده از اهرم می باشد. به بیانی ساده تر، مارجین در فارکس به شما اجازه می دهد تا بر حسب میزان موجودی حساب و میزان اهرمی که کارگزار در اختیار شما قرار داده است، با منابع قرضی از کارگزار، اقدام به انجام معامله نمایید.
نکته ای که در این جا حائز اهمیت است اینست که توجه داشته باشید معامله با حساب مارجین، به دلیل استفاده از اهرم، ریسک معاملاتی بیشتری را نیز به همراه خواهد داشت. به عبارت دیگر چنانچه معامله سودده باشد، سود بیشتری نصیب شما خواهد گردید ولی از طرفی چنانچه معامله ضررده باشد، به همان میزان نیز ضرر بیشتری متوجه حساب معاملاتی شما خواهد شد. حال اجازه دهید در ادامه به منظور درک بهتر موضوع، مطالب گفته شده در رابطه با مفهوم مارجین در فارکس را در قالب مثالی بیان کنیم.
این گونه تصور کنید که شما قصد خرید کالایی به ارزش ۱۰۰۰ دلار دارید، در حالی که موجودی سرمایه شما تنها به میزان ۱۰۰ دلار می باشد. در این شرایط بانک به شما ۹۰۰ دلار قرض داده تا کالای مربوطه را خریداری نمایید. به عبارت دیگر بانک به شما کمک کرده تا قدرت معاملاتی خود را به میزان ده برابر (میزان لوریج یا اهرم) افزایش دهید.
حال در این میان، ۱۰۰ دلاری که شما پرداخت نموده اید، به عنوان ودیعه (مارجین) نزد بانک نگه داشته می شود. لذا چنانچه کالایی که شما خریداری نمودید، سودده باشد (افزایش قیمت داشته باشد)، طبیعتا میزان سود بیشتری نصیب شما خواهد گردید چرا که شما اکنون با سرمایه ۱۰۰ دلاری خود، معامله ای به ارزش ۱۰۰۰ دلار را انجام داده اید. اما عکس این قضیه نیز صادق است و طبیعتا در صورت ضرر در معامله، میزان ضرر شما نیز به همان میزان افزایش خواهد یافت.
حال مسئله ای که باید بدان توجه داشته باشیم این است که شما ۱۰۰ دلار در این معامله به عنوان ودیعه (مارجین) نزد بانک قرار داده اید، پس چنانچه معامله شما زیان ده بوده و ضرر شما به کمتر از حد لازم برسد در واقع معامله بی اعتبار شده و لذا بانک، دارایی شما را به فروش گذاشته تا از ادامه ضرر جلوگیری گردد.
مفهوم مارجین در این مثال در واقع همان ودیعه بوده که شرط لازم برای انجام معامله را برای ما فراهم نموده است. حال در ادامه قصد داریم به بررسی مفاهیم ضروری و مهم دیگری همچون شرط مارجین در فارکس، مارجین لول، کال مارجین و مارجین آزاد بپردازیم.
مقاله پیشنهادی: اسپرد (SPREAD)
شرط مارجین در فارکس یا Margin requirement مفهومی است که به صورت درصدی از میزان کامل پوزیشن معاملاتی محسوب می گردد. به بیان ساده تر، شما برای باز کردن هر معامله، به یک میزان خاصی از مارجین نیازمند هستید که این سطح از مارجین تعیین شده، در هر بروکر می تواند متفاوت باشد.
به طور مثال در بروکر فارکس، می توانید میزان مارجین مورد نیاز برای انجام معامله بر روی هر جفت ارز را مشاهده بفرمایید. همانطور که ملاحظه می نمایید برای انجام معامله بر روی جفت ارز EURUSD به میزان ۲ درصد (در زمان نگارش مقاله) از سوی بروکر شرط مارجین درنظر گرفته شده است. این در حالی است که میزان مارجین مورد نیاز برای جفت ارز GBPUSD به میزان ۳ درصد اعلام گردیده است.
حال به طور مثال قصد داریم، معامله ای را بر روی جفت ارز EURUSD به حجم یک لات (معادل ۱۰۰ هزار دلار) و بدون استفاده از اهرم، انجام دهیم. در این شرایط با توجه به اینکه مارجین مورد نیاز برابر ۲ درصد می باشد، لذا بایستی حداقل میزان ۲۰۰۰ دلار سرمایه در حساب معاملاتی خود داشته باشیم. پس همانطور که مشاهده فرمودید با رعایت شرط مارجین ۲ درصد، قادر به انجام چنین معامله ای خواهیم شد.
** چنانچه با مفهوم لات (Lot) آشنایی ندارید، به منظور درک بهتر ادامه این مطلب، مطالعه مقاله مفهوم لات در بازار فارکس، به شما توصیه می گردد.
حال که با شرط مارجین در فارکس آشنا شدید، در این قسمت قصد داریم به بررسی ارتباط بین مارجین در فارکس و اهرم بپردازیم. همان طور که قبلا اشاره شد، برای انجام معامله بر روی جفت ارزهای مختلف، بایستی شرط مارجین لحاظ گردیده و حداقل موجودی حساب معاملاتی، به میزان تعیین شده باشد.
لذا از همین جهت، اهرم به ما کمک می کند تا بتوانیم با موجودی حساب کمتر، توانایی انجام معامله بر روی جفت ارزهای مختلف را داشته باشیم. در واقع به نحوی باعث شده تا میزان شرط مارجین مدنظر را با داشتن موجودی کمتر، تامین نماییم.
از همین جهت فرمول ارتباط بین مارجین در فارکس و اهرم را می توان به صورت زیر در نظر گرفت:
شرط مارجین / ۱ = اهرم
همان طور که ملاحظه می فرمایید، همواره بین اهرم و شرط مارجین نسبت عکس وجود دارد. حال بر اساس این فرمول و مطابق با مثال بیان شده برای معامله EURUSD شما حداقل نیاز به اهرم ۵۰ خواهید داشت.
در همین راستا، تصور کنید دارای حساب معاملاتی با اهرم ۴۰۰ هستید. در این صورت شرط مارجین برای حساب شما، برابر با میزان 0.۲۵ درصد خواهد بود. (مطابق با فرمول: ۰.۰۰۲۵ = ۴۰۰ / ۱)
در این قسمت قصد داریم از طریق فرمولی که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت، به محاسبه مارجین در فارکس بپردازیم. لذا به بیانی ساده تر، می خواهیم بدانیم که برای باز کردن یک پوزیشن معاملاتی، به چه میزان مارجین نیازمندیم. بنابراین پیش از بیان فرمول مربوطه، می توان حدس زد که طبیعتا عواملی همچون حجم معامله و شرط مارجین در فارکس، بر میزان مارجین محاسبه شده تاثیر گذار خواهند بود.
لذا با دانستن این موارد، فرمول محاسباتی مارجین در فارکس به شرح زیر می باشد:
شرط مارجین × حجم مورد معامله = مارجین مورد نیاز (جهت انجام معامله)
بنابراین همانطور که حدس می زدیم، حجم مورد معامله رابطه مستقیم با مارجین مورد نیاز دارد. به عبارتی با افزایش حجم معاملاتی، طبیعتا به مارجین بیشتری هم نیاز خواهیم داشت. در این رابطه می توان به مثال بانک که در ابتدای این مقاله بدان پرداخته شد اشاره کرد که طبیعتا هر چه شما قصد خرید کالای بیشتری داشته باشید، بایستی سپرده (ودیعه) بیشتری نیز نزد بانک به منظور اعتبار بخشی به معامله قرار دهید.
شرط مارجین |
جفت ارز |
2% |
EURUSD |
5% |
GBPUSD |
4% |
USDJPY |
حال به طور مثال مطابق با جدول قرار داده شده، به منظور انجام معامله بر روی جفت ارز GBPUSD با حجم ۰.۳ لات در یک حساب معاملاتی استاندارد (که هر لات معادل ۱۰۰۰۰۰ دلار می باشد) خواهیم داشت:
5٪ × (۱۰۰,۰۰۰ × ۰.۳) = مارجین مورد نیاز
که در فرمول بالا، ۵ درصد برابر با شرط مارجین (Margin requirement) برای جفت ارز GBPUSD مطابق با جدول بالا می باشد. در نهایت حاصل عبارت بالا برابر با ۱۵۰۰ می باشد. به عبارت دیگر برای انجام چنین معامله ای شما نیاز به ۱۵۰۰ دلار موجودی خواهید داشت.
مشاهده بیشتر: آموزش فارکس
مفهوم مارجین لول (Margin level) یا سطح مارجین یکی دیگر از مفاهیم مهمی است که در رابطه با بحث مارجین در فارکس بایستی بدان توجه داشته باشیم. به طور کلی، سطح مارجین در فارکس بیانگر مقدار درصدی است که نشان می دهد چه مقدار بودجه برای انجام معاملات جدید در دسترس خواهیم داشت. در ادامه به منظور درک بهتر موضوع، معامله ای بر روی یک حساب معاملاتی دمو و جفت ارز EURJPY در پلتفرم متاتریدر انجام شده است که تصویر آن را قرار داده ایم. چنانچه با پلتفرم معاملاتی متاتریدر آشنایی ندارید، مطالعه مقاله آموزش کار با متاتریدر را به شما توصیه می کنیم.
همان طور که در تصویر مشاهده می فرمایید، میزان Margin level بر حسب درصد پس از انجام معامله بر روی یک جفت ارز، قابل مشاهده می باشد. نحوه محاسبه سطح مارجین در فارکس نیز مطابق با فرمول زیر محاسبه می گردد:
100 × (مارجین استفاده شده / دارایی خالص) = سطح مارجین
که در فرمول بالا، دارایی خالص همان میزان Equity بوده و مقصود از مارجین استفاده شده، میزان Margin که در تصویر بالا نمایش داده شده است(در اینجا عدد 117.۲۳)، می باشد. لذا مطابق با فرمول بیان شده چنانچه در تصویر بالا، مقدار Equity را بر Margin تقسیم نماییم و در عدد ۱۰۰ ضرب کنیم به همان عدد ۸۴۴.۷۱ خواهیم رسید.
یکی دیگر از موارد مهم در بحث مارجین در فارکس، دانستن مفهوم کال مارجین (Margin Call) می باشد. مطابق با تصویری که از پلتفرم متاتریدر قرار دادیم، چنانچه سطح مارجین (Margin level) کاهش یافته و به حد ۱۰۰ درصد برسد آنگاه پیام هشداری برای فرد معامله گر صادر شده که به آن کال مارجین می گوییم.
در این شرایط، فرد معامله گر بایستی تصمیم جدی نسبت به باز نگه داشتن و یا بستن پوزیشن های معاملاتی خود بگیرد چرا که خطر از بین رفتن کل سرمایه، حساب معاملاتی وی را تهدید می نماید. در ادامه به منظور درک بهتر مبحث کال مارجین در فارکس، تصویری قرار داده شده است که بیانگر مطالب گفته شده می باشد.
در این تصویر به مفهوم دیگری تحت عنوان Stop Out Level یا سطح توقف نیز اشاره شده است که چنانچه مارجین به کمتر از مقدار ۱۰۰ درصد کاهش یابد و اقدام جدی برای مدیریت پوزیشن های معاملاتی صورت نپذیرد، آنگاه با کاهش میزان سطح مارجین به حد ۵۰ درصد(این مقدار می تواند در بروکرهای مختلف متفاوت باشد)، تمامی معاملات باز به طور خودکار توسط بروکر بسته خواهند شد.
بنابراین در نتیجه این امر، فرد معامله گر تقریبا بخش قابل توجهی از بالانس حساب معاملاتی را از دست خواهد داد. این وضعیت طبیعتا برای هر فرد معامله گر می تواند حالتی ناخوشایند و البته تلخ محسوب گردد چرا که به معنی از دست رفتن سرمایه وی در بازار می باشد. از همین جهت همواره توصیه می کنیم قوانین مدیریت سرمایه را بسیار جدی گرفته و اگر آشنایی با این مباحث ندارید، حتما مقاله مدیریت سرمایه در فارکس را بررسی بفرمایید.
مفهوم مهم دیگری که در مبحث مارجین در فارکس با آن سر و کار خواهید داشت، مارجین آزاد یا Free margin خواهد بود. فری مارجین در فارکس با همان مفهوم مارجین آزاد، به معنای مارجین در دسترس برای انجام معاملات جدید می باشد. به عبارت دیگر، بیانگر میزان مارجین در دسترس برای باز کردن سایر پوزیشن های معاملاتی می باشد.
مطابق با تصویر زیر مارجین آزاد از طریق پلتفرم معاملاتی (در این جا متاتریدر) قابل مشاهده می باشد.
همان طور که در تصویر بالا مشاهده می فرمایید میزان مارجین آزاد (Free margin) با خط قرمز رنگ مشخص شده است. توجه داشته باشید که نحوه محاسبه مارجین آزاد به صورت زیر می باشد:
مارجین استفاده شده - دارایی خالص = مارجین آزاد
که در فرمول بالا، دارایی خالص بیانگر Equity بوده و میزان مارجین استفاده شده نیز، در تصویر تحت عنوان Margin نشان داده شده است. بنابراین مطابق با فرمول ارائه شده چنانچه در تصویر بالا، مقدار Equity (990.۲۶) را از میزان Margin (117.۲۳) کم نماییم، حاصل برابر با میزان مارجین آزاد خواهد بود.
از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید، صمیمانه سپاسگزاریم. در این مقاله قصد داشتیم به بررسی یکی دیگر از مفاهیم ضروری و پایه ای در معامله گری، تحت عنوان مارجین در فارکس بپردازیم. طبیعتا دانستن این موضوع و درک مفاهیمی که در این مقاله بدان اشاره شد، کمک شایانی به شما در درک بهتر بازار فارکس و مسائل مرتبط با آن خواهد نمود.
از همین سو در ابتدای مقاله، به معرفی مفهوم مارجین در فارکس پرداخته شد. آنگاه پس از ایجاد آشنایی با این مفهوم، به بررسی مسائل و مفاهیم دیگری همچون ارتباط مارجین با اهرم، فرمول محاسبه مارجین، سطح مارجین و ... پرداختیم. در ادامه نیز به مباحث مهم دیگری همچون مارجین لول، کال مارجین و مارجین آزاد اشاره شد تا ضمن ایجاد آشنایی با هر مفهوم، با نحوه محاسبه و فرمول محاسباتی آن نیز آشنا شویم.
ما معتقدیم فارکس رقابت سرمایه ها نیست، بلکه نبرد دانش هاست. با شرکت در دوره فارکس، دانش معامله گری را به صورت صحیح و علمی بیاموزید. ضمنا به یاد داشته باشید سرمایه گذاری شما جهت شرکت در دوره، بدون ریسک خواهد بود چرا که در مجموعه آموزش بورس، تمامی دوره ها شامل ضمانت بازگشت وجه در صورت عدم رضایت می باشند.
در نهایت امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله، پاسخ گوی نیاز شما عزیزان بوده باشد. لطفا نظرات و تجربیات خود را در رابطه با مطالب بیان شده، از طریق فرم زیر با ما به اشتراک بگذارید.
لینک اشتراک گذاری : yun.ir/qeljoa
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
مهسا
1400-09-10عالیییییییییییییییییییی بود ممنون از اینکه دانشتون رو به اشتراک میزارید.
ارشیا
1401-11-28سلام فرق لیکوئید شدن و کال مارجین چیه ؟
مدیر وبسایت
1402-01-21عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، هر دو این عناوین به ضرر کردن در یک حساب به اندازه موجودی و از بین رفتن کل سرمایه اشاره دارد که برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنیم تا مقاله زیر را مطالعه کنید. https://amoozesh-boors.com/fa/article/call-margin
عالی
1401-12-13با سلام، بسیار واضح،مرتب و شیوا توضیح دادید. سپاس بابت انرژی و زمانی که برای این مقالات رایگان صرف میکنید
مدیر وبسایت
1402-01-28سپاسگذاریم از همراهی شما دوست عزیز. امیدواریم سایر مقالات مجموعه آموزش ساده بورس را هم مطالعه کنید. بی صبرانه منتظر شنیدن نظرات شما هستیم.
پرنیا
1401-12-14جالب بود لطفا توضیح بدید مارجین بایننس چیه
مدیر وبسایت
1402-01-28عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، مارجین بایننس فعالیتی است که در آن، با اهرم ساختن موجودی فعلی ارز دیجیتال ، مبلغی سرمایه اضافهتر قرض گرفته میشود تا امکان انجام معاملات با سرمایه بالاتر برای شخص فراهم شود. معاملات مارجین بایننس یکی از انواع روش های ترید در صرافی های ارزهای دیجیتال است.
امیرحسین
1402-02-03سلام لطفا توضیح بدید مارجین ترید چه قوانینی داره؟
مدیر وبسایت
1402-02-23عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در متن مقاله به این موضوع اشاره شده است اما چنانچه با مطالعه مجدد پاسخ خود را دریافت نکردید میتوانید دوباره سوال خود را مطرح کنید تا بیشتر شما را راهنمایی کنیم.
reyhane45
1402-02-05سلام و وقت بخیر آیا همه بروکرها از معاملات مارجین پشتیبانی میکنن؟
مدیر وبسایت
1402-02-25عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، بله تمامی بروکرها از این مورد پشتیبانی میکنند.
حامد
1402-02-10سلام فرق بین مارجین و مارک آپ چیه؟
مدیر وبسایت
1402-02-29عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، در مارکت آپ افراد نسبت به حواشی سود محصول بر گرفته از قیمت خریدن محصول مورد تعریف واقف می شود. اما در مارجین این طور نمی باشد و رابطه عکس دارد و به طوری می توان گفت که مارجین در راستا حواشی سود برای خریدار می باشد.
RezaAshkani
1402-03-22سلام مارجین استفاده شده چی هستش؟
مدیر وبسایت
1402-06-19عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، هنگامی که یک تریدر پوزیشنی را باز می کند، سپرده اولیه معامله گر برای آن معامله به عنوان وثیقه توسط کارگزار بلوکه می شود. مجموع پولی که کارگزار برای باز نگه داشتن پوزیشن های معامله گر بلوکه کرده است، مارجین استفاده شده نامیده می شود.