شاخص فرابورس، نشانگری عددی است که سطح عمومی قیمت سهام شرکتهای موجود در فرابورس ایران را به همراه بازدهی آنها نشان میدهد. انواع شاخصهای فرابورس در شکل زیر نشان داده شده است.
«سرمایهگذاری مهمترین مهارتی هست که هر کسی در زندگی باید آن را بیاموزد.»
هومن مقراضی
میزان تغییرات قیمت در یک بازه زمانی با مفهومی به نام شاخص که یک نشانگر عددی است نشان داده میشود. در بازار بورس ایران شاخصهای متعددی برای نشان دادن سطح عمومی قیمت سهام شرکتها وجود دارد.
تحلیل شاخص کل بورس، به عنوان معیاری برای میزان بازدهی کلیت بازار در نظر گرفته میشود.
«خرید سهام یک شرکت بدون برخورداری از دانش کافی در رابطه با آن حتی از تنوع کم در سرمایهگذاری نیز خطرناکتر است.»
آرتور فیشر
شاخص فرابورس نیز همچون شاخص بورس، نشانگری عددی است که سطح عمومی قیمت سهام شرکتهای موجود در بازار فرابورس را نمایش میدهد. شاخص فرابورس انواع مختلفی دارد که مهمترین آن شاخص کل فرابورس ایران است.
شاخصهای فرابورس ایران شامل موارد زیر میشوند.
شاخص کل فرابورس ایران، نشانگری عددی است که نشان دهنده میانگین وزنی قیمت سهام و بازدهی سالانه شرکتهای موجود در بازار اول و دوم فرابورس است.
تصویر زیر، نمودار شاخص کل فرابورس را در سایت فیپیران نشان میدهد.
شاخص کل هم وزن فرابورس ایران نیز مشابه شاخص کل فرابورس ایران است با این تفاوت که در محاسبه مقدار آن تمام شرکتها وزن مشابهی دارند.
تصویر زیر، نمودار شاخص کل هم وزن فرابورس را در سایت Tsetmc نشان میدهد.
یکی دیگر از انواع شاخصهای فرابورس، شاخص قیمت است. در محاسبه فرمول شاخص قیمت فرابورس تنها از میانگین وزنی قیمت سهام شرکتها استفاده میشود. به عبارت دیگر:
تصویر زیر، نمودار شاخص قیمت فرابورس را در سایت فرابورس ایران نشان میدهد.
شاخص قیمت هم وزن فرابورس، یکی دیگر از انواع شاخصهای فرابورس است که مشابه شاخص قیمت فرابورس است با این تفاوت که وزن همه شرکتهای موجود در بازار اول و دوم فرابورس در آن یکی است.
شاخص کل صکوک فرابورس یا شاخص اوراق بدهی، نشانگری است که میزان بازدهی سرمایهگذاری در اوراق بدهی را نشان میدهد. میزان بازدهی در این اوراق از دو بازده قیمت (Price return) و بازده بهره (Interest return) تشکیل میشود.
در این شاخص نیز از میانگین وزنی استفاده میشود بدین ترتیب که وزن هر ورقه بدهی معادل حجم انتشار آن است.
از دیگر انواع شاخصهای فرابورس میتوان به شاخص بازار اول فرابورس اشاره کرد. در این شاخص شرکتهای موجود در بازار اول فرابورس قرار دارند. نحوه محاسبه این شاخص نیز مانند شاخص کل فرابورس است و در آن قیمت سهام، سود نقدی و تعداد سهام شرکتها تاثیرگذار است. به عبارت دیگر این شاخص نیز از میانگین وزنی استفاده کرده و شرکتهای بزرگتر تاثیر بیشتری در آن دارند.
شاخص بازار دوم فرابورس همان طور که از نام آن مشخص است میانگین وزنی قیمت و سود شرکتهای موجود در بازار دوم فرابورس را نشان میدهد. نحوه محاسبه شاخص بازار دوم فرابورس مانند شاخص بازار اول فرابورس است.
شرکتهای موجود در بازار فرابورس را میتوان از نظر صنعت نیز دستهبندی کرد. در ادامه شاخص صنایع فرابورس را معرفی خواهیم کرد.
در حال حاضر دو نماد «تماوند» و «فرابورس» تنها نمادهای موجود در شاخص ارکان و نهادهای مالی فرابورس هستند.
در حال حاضر نماد «چخزر» تنها نماد موجود در شاخص چوب فرابورس است.
در حال حاضر نماد «بکابل» تنها نماد موجود در شاخص دستگاههای برقی فرابورس است.
در حال حاضر نماد «رنیک» تنها نماد موجود در شاخص فنی مهندسی فرابورس است.
در حال حاضر دو نماد «پارتا» و «پیزد» تنها نمادهای موجود در شاخص لاستیک فرابورس هستند.
در حال حاضر دو نماد «گلدیرا» و «انتخاب» تنها نمادهای موجود در شاخص ماشین آلات فرابورس هستند.
تحلیل انواع شاخصهای فرابورس یکی از مواردی است که برای شناسایی سهام پربازده و تحلیل بازار از آن استفاده میشود. البته تحلیل شاخص بورس تنها یکی از موارد تاثیرگذار در انتخاب سهام است.
پیشنهاد میکنیم در صورت آشنایی ابتدایی با بورس و یا نداشتن زمان کافی، از سیگنال بورس تهران استفاده کنید. این سیگنالها توسط استاد هومن مقراضی و سایر کارشناسان این انجمن به همراه نقاط دقیق ورود و خروج ارائه میشوند. جهت بررسی پرتفوی انجمن خبرگان و میزان بازدهی آن میتوانید به این قسمت مراجعه کنید.
پیشنهاد میشود جهت آشنایی با بازار بورس و فرابورس ایران از مقالات زیر نیز استفاده کنید.
شاخص کل فرابورس، میانگین وزنی قیمت و سود نقدی سهام شرکتهای موجود در بازار اول و دوم فرابورس را نشان میدهد.
شاخص کل فرابورس ایران، شاخص کل هم وزن فرابورس ایران، شاخص قیمت فرابورس ایران، شاخص قیمت هم وزن فرابورس ایران و شاخص کل صکوک فرابورس از جمله مهمترین شاخصهای فرابورس به شمار میآیند.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
ZahraMansouriyan
1402-09-25شاخص سهام آزاد شناور رو ممنون میشم به طور کامل توضیح بدید.
مدیر وبسایت
1403-02-01درود به شما دوست عزیز محاسبه این شاخص، مشابه شاخص کل است. با این تفاوت که در وزندهی شرکتهای موجود در سبد شاخص، به جای استفاده از کل سهام منتشر شده، تنها از سهام شناور آزاد شرکت ها استفاده می شود. هدف اصلی استفاده از سهام شناور آزاد در محاسبه شاخصها، در واقع پیگیری رفتار قسمتی از بازار است که از قدرت نقدشوندگی بیشتری برخوردار هستنند.