بازار توافقی فرابورس، یکی از زیرمجموعههای بازار فرابورس است که در آن سهام شرکتهایی که مورد پذیرش سازمان بورس بوده اما در بازارهای بورس و فرابورس پذیرفته نشده یا از آنجا لغو پذیرش شدهاند، خرید و فروش میشوند. علاوه بر این، سهمهای موجود در بازار توافقی، در بازار پایه فرابورس معامله نمیشوند. این بازار فرصتی را فراهم میکند تا شرکتهای کوچکتری که مورد تایید سازمان بورس هستند اما شرایط پذیرش در یکی از بازارهای بورس یا فرابورس را ندارند، از منابع نقدینگی موجود در بازار سرمایه استفاده کنند. در ادامه به بررسی شرایط ورود شرکت به این بازار و قوانین مربوط به معاملات سهام در آن میپردازیم.
طبق ماده ۲ «دستورالعمل درج و نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در بازار توافقی فرابورس ایران»، شرایط پذیرش شرکتها در بازار توافقی فرابورس، به شرح زیر است:
۱- بهای اسمی سهام شرکت به صورت کامل پرداخت شده باشد.
۲- سهام شرکت عادی باشد. اگر شرکت سهام ممتاز دارد باید بر اساس مصوبات هیئت مدیره سازمان بورس، امکان نقل و انتقال آن در سامانه معاملات وجود داشته باشد.
۳- حسابرس شرکت از بین موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس انتخاب شده باشد.
۴- شرکتی که قصد پذیرش در بازار توافقی فرابورس را دارد باید حداقل یکی از شرایط زیر را دارا باشد:
مهمترین شرایط و قوانین بازار توافقی فرابورس به شرح زیر هستند:
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی به جز ارکانهای زیر، امکان فعالیت در بازار توافقی فرابورس را دارند:
دقت داشته باشید که معاملات بازار توافقی صرفا از نوع بلوکی و عمده میباشد.
خیر. برای انجام معاملات بازار توافقی فرابورس نمیتوان از اعتبار معاملاتی استفاده کرد. علاوه بر این، نمادهای بازار توافقی، در محاسباتی که کارگزاری برای وجه تضمین دریافت اعتبار انجام میدهند، در نظر گرفته نمیشوند.
همان طور که پیشتر اشاره شد، معاملات سهام در بازار توافقی به صورت عمده یا بلوکی انجام میشوند. هر سفارش در سمت خرید باید به نحوی باشد که مجموع حجم یا ارزش سفارشات فروش انتخاب شده برای معامله آن سفارش خرید به میزان حداقل:
به عنوان مثال، اگر 0.1% سرمایه شرکت برابر 700 میلیون تومان باشد، میزان حداقل ارزش سفارش برابر با 500 میلیون تومان خواهد بود. اگر 0.1٪ سرمایه شرکت برابر 250 میلیون تومان باشد، در فرآیند سفارشگیری، 250 میلیون تومان به عنوان حداقل ارزش سفارش در نظر گرفته میشود.
سفارشات خریدی که این حد نصاب را ندارند، انجام نخواهند شد. در صورتی که شرکت فرابورس تصمیم بگیرد این میزان حداقلی را افزایش دهد، حداقل ۲ روز کاری قبل از اعمال، در خصوص آن اطلاعرسانی میکند. البته در صورتی که سفارش فروش اشخاص، حد نصابهای لازم را نداشته باشند، تامین کننده نقدینگی میتواند بدون لحاظ این موارد حداقلی، سهمها را خریداری کند.
خیر. در بازار توافقی قراردادهای آتی، اختیار معامله و اختیار فروش تبعی سهام منتشر نمیشوند. علاوه بر این، در این بازار امکان انجام معاملات فروش استقراضی یا تعهدی نیز وجود ندارد.
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی به جز انواع صندوقهای سرمایه گذاری که پیشتر به آن اشاره کردیم، میتوانند در معاملات بلوکی یا عمده سهام بازار توافقی فرابورس شرکت کنند. دقت داشته باشید که حداقل ارزش معاملات به اندازه 0.1٪ از سرمایه پایه شرکت یا 500 میلیون تومان است.
برای ورود به بازار توافقی بورس، سرمایهگذاران باید در ابتدا «اقرارنامه و بیانیه پذیرش ریسک معاملات» کارگزاری در خصوص بازار توافقی فرابورس را به صورت آنلاین یا حضوری امضا کنند. پس از آن میتوانند درخواست ثبت سفارش را در کارگزاری مربوطه ثبت کنند.
کارمزد معاملات خرید در بازار توافقی فرابورس عبارت از 0.003472 ارزش معامله و کارمزد معاملات فروش در این بازار برابر با 0.00356 است. در مجموع کارمزد خرید و فروش برابر است با 0.007032 از ارزش معامله. جزئیات مربوط به میزان کارمزد بازار توافقی فرابورس در تصویر زیر نشان داده شده است.
جهت مشاهده نمادهای بازار توافقی کافی است به بخش بازار توافقی سایت فرابورس ایران مراجعه کنید. در حال حاضر ۱۳ نماد در صنایع مختلقی همچون «سرمایه گذاریها»، «انبوه سازی، املاک و مستغلات»، «استخراج کانههای فلزی»، «عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم»، «منسوجات» و «فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی واسط» وجود دارد. از جمله نمادهای بازار توافقی میتوان به «ابنیه» و «سپرده» اشاره کرد.
قوانین توقف نمادها و بازگشایی آنها در بازار توافقی همچون سایر قوانین مربوط به نمادهای بورسی و فرابورسی است. جهت مطالعه این قوانین و اطلاع از علل توقف نمادها و زمان بازگشایی آنها از این مقاله استفاده کنید.
ارسال سفارش در بازار توافقی فرابورس در بستر ایستگاههای نامک انجام میشود. ایستگاه نامک یکی از ایستگاههای معاملاتی است که در کنار ایستگاه معاملاتی آنلاین گروهی، امکان ارسال سفارشات از کارگزاری به هسته معاملات را فراهم میسازد.
در این قسمت به شرح نحوه انجام معاملات و قوانین بازار توافقی فرابورس پرداخته و دانستیم نمادهایی که تاکنون در بازارهای بورس و فرابورس یا بازار پایه پذیرش نشده و یا لغو پذیرش شدهاند، در بازار توافقی فرابورس به صورت عمده یا بلوکی و بدون محدودیت دامنه نوسان یا حجم مبنا خرید و فروش میشوند.
جهت آشنایی با سایر قوانین مربوط به بازارهای بورس و فرابورس از مقالات زیر استفاده کنید.
جهت مشاهده نمادهای بازار توافقی میتوانید به سایت شرکت فرابورس ایران مراجعه کنید.
معاملات سهام در بازار توافقی فرابورس بدون محدودیت دامنه نوسان و حجم مبنا انجام میشوند.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد