گاهی در تحلیل نمودار قیمتی با استفاده از اندیکاتور، تفاوتی بین حرکت اندیکاتور و نمودار قیمتی به وجود میآید، که به آن واگرایی میگویند. واگرایی یا (Divergence) در تحلیل تکنیکال به معنای تناقض حرکتی بین اندیکاتور و قیمت میباشد.
برای مثال قیمت در نمودار یک سهام در حال افزایش، اما اندیکاتور کاهش را نشان میدهد. این نوع واگراییها در تحلیل تکنیکال به سه نوع واگرایی معمولی، واگرایی مخفی و واگرایی زمانی تقسیم میشوند، که در این مقاله قصد داریم به مفهوم واگرایی معمولی و انواع آن اشاره کنیم.
پیشنهاد مطالعه : فارکس
در تحلیل تکنیکال واگرایی معمولی یا (Regular Divergence) که با علامت (RD) نشان داده میشود، هنگامی به وجود میآید که قیمت در انتهای یک روند باشد و در آن هنگام جهت حرکتی اندیکاتور خلاف جهت حرکتی نمودار عمل کند.
این نوع واگرایی نشان از برگشت یا استراحت قیمت دارد، اما هیچ چیز صد درصدی در بازار وجود ندارد و ممکن است قیمت بعد از ایجاد واگرایی به حالت خنثی یا رنج در بیاید.
این نوع واگرایی در هر دو روند صعودی و نزولی تشکیل می شود و هنگام تشکیل آن باید به اندیکاتورها توجه کنیم.
پیشنهاد مطالعه : بازار روند دار
هنگامی واگرایی معمولی در روند صعودی به وجود میآید که در نمودار قیمتی شاهد تشکیل قلههای بالاتر از یک دیگر باشیم اما در اندیکاتور متناظر با همان نقطه قلهای پایینتر از قله قبلی داشته باشیم. واگرایی معمولی در روند صعودی نشان از بیشتر شدن قدرت فروشندگان و ضعف خریداران دارد.
برای گرفتن واگرایی در روند صعودی باید حتما توجه کنید که سقف دوم شکل گرفته باشد و تا زمانی که از تشکیل قله مطمئن نباشیم نمیتوانیم بگوییم که واگرایی تشکیل شده است.
پیشنهاد مطالعه : خط روند (Trendline)
این نوع واگرایی در انتهای یک روند نزولی به وجود میآید، یعنی باید در نمودار کفی پایینتر از کف قبلی تشکیل شود و در همان راستا در اندیکاتور دو کف بالاتر از یک دیگر قرار گیرد. واگرایی معمولی در روند نزولی نشان از قدرت گیری خریداران نسبت به فروشندگان دارد.
باید توجه کنید که برای این که واگرایی داشته باشیم حتما باید کف دوم در نمودار تشکیل شده باشد، در غیر این صورت نمیتوانیم سیگنالی از واگرایی دریافت کنیم.
پیشنهاد مطالعه : اندیکاتور چیست؟
برای تشخیص واگرایی در تحلیل تکنیکال میتوان از اندیکاتورهای متنوعی استفاده کرد، اما باید در نظر داشت که این اندیکاتورها پیشرو یا (Leading) باشند.
چند مورد از این اندیکاتور ها که در تشخیص واگرایی بسیار محبوب هستند عبارتند از: اندیکاتور MACD، اندیکاتور RSI، اندیکاتور Momentum، اندیکاتور OBV، اندیکاتور Stochastic و اندیکاتور CCI.
در مقاله قبلی یعنی مقاله (واگرایی مخفی چیست؟) به تشریح و نحوه سیگنال گیری از دو اندیکاتور MACD و RSI پرداختیم و در این جا قصد داریم به دو مورد دیگر یعنی اندیکاتور Stochastic و اندیکاتور Momentum بپردازیم.
یکی دیگر از ابزارهای مفید برای تشخیص واگراییها استفاده از اندیکاتور مومنتوم میباشد، این اندیکاتور شاخص لحظهای و حرکتی بازار را نشان میدهد.
نحوه تشخیص واگرایی توسط این اندیکاتور برای مثال در روند صعودی به این صورت است که دو قله در نمودار قیمتی باید بالاتر از یک دیگر باشند و در همان راستا در اندیکاتور باید دو قله پایینتر از یک دیگر شکل گرفته باشند، هر چه شاخصی که در اندیکاتور وجود دارد در نقاط بحرانیتر قرار داشته باشد، میتوان این واگرایی را مطمئنتر دانست.
تشخیص واگرایی در اندیکاتور Stochastic از اهمیت و توجه بالایی نزد معامله گران برخوردار است چرا که به مومنتوم قیمت اشاره دارد و در تعیین واگراییهای معمولی دقت عالی دارد.
همانند اندیکاتور قبلی که توضیح داده شد هر گاه نمودار قیمتی و اندیکاتور استوک، سیگنال متضادی داشته باشند نشان از واگرایی میباشد. این واگرایی میتواند نشان از ضعف روند فعلی و هشداری برای بازگشت روند باشد.
تشکیل واگرایی نشان از تردید معامله گران دارد و همچنین نشانهای از ضعف در معاملات است. با تشکیل واگرایی میتوان سیگنالی مبنی بر پایان روند و تغییر آن دریافت کرد، اما باید در نظر داشت که این تغییر میتواند به حالت ساید یا استراحت نیز عمل کند.
سیگنال واگرایی دریافت شده هر چه در تایمهای بالاتر باشد، از اعتبار بیشتری برخوردار است. برای تشخیص واگراییها میتوان از اندیکاتورهای مختلفی مانند: اندیکاتور RSI، اندیکاتور MACD، اندیکاتور CCI و دیگر اندیکاتورهایی که اشاره شد استفاده کرد.
در نهایت باید در نظر داشت که با وجود این که واگرایی معمولی نشانهای از تغییر جهت حرکت بازار است، اما نباید تنها به آن اتکا کرد و آن را باید با سایر سیگنالهای مربوطه تحلیلی ترکیب و از آن استفاده کرد.
پیشنهاد میشود برای درک بهتر مفهوم واگرایی معمولی و نحوه سیگنالگیری از آن به مقالات اندیکاتور Stochastic و اندیکاتور MACD و همچنین به ویدیو مربوطه آن در بخش ویدیوهای آموزشی فارکس مراجعه کنید.
همچنین اگر پیشنهاد یا نکتهای در مورد واگراییها دارید، میتوانید با ما به اشتراک بگذارید.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
khashayar
1401-03-13عالیه مطالب گفته شده البته این هم عرض کنم که اوسیلاتورها به نظر میاد که گاهی fake divergence نشون بدن این پدیده زمانی رخ میده که قبل واگرایی روی نمودار کندلای خیلی بزرگ نمایان بشه و ATR بره بالا شدید در اینصورت اوسیلاتورایی مثل rsi , macd ,...سیگنال واگرایی کاذب میدن معمولا هم بعدش یک استراحت طولانی مشاهده میشه و در جهت روند و مجدد دوباره به مسیر قبلی خودش ادامه میده
AmirAmirpanah
1402-04-19خسته نباشید بابت مقالات کامل و مفیدتون. واگرایی لزوما به معنی تغییر جهت روند هستش؟
مدیر وبسایت
1402-07-09با سلام و احترام فراوان خدمت شما دوست عزیز، واگرایی معمولی نشان از برگشت یا استراحت قیمت دارد، اما هیچ چیز صد درصدی در بازار وجود ندارد و ممکن است قیمت بعد از ایجاد واگرایی به حالت خنثی یا رنج در بیاید.
ShimaShami
1402-11-04سلام واگرایی مثبت و منفی چی هستش لطفا در موردشون توضیح بدید.
مدیر وبسایت
1402-11-25با سلام و احترام فراوان خدمت شما دوست عزیز، واگرایی مثبت و منفی همین واگرایی هایی که در مقاله توضیح دادیم هستش و معمولا در برخی منابع وقتی در روند صعودی واگرایی داریم به اصطلاح میگویند واگرایی منفی داریم و وقتی در روند نزولی واگرایی داریم میگویند واگرایی مثبت داریم.