به طور کلی دو گروه سهامدار در بازار بورس فعالیت می کنند؛ سهامداران حقیقی و سهامداران حقوقی. حقیقی های بورس، افراد عادی جامعه به حساب می آیند که با هر میزان سرمایه ای (غالبا خرد) در این بازار مشغول به فعالیت هستند اما به شرکت ها، بانک ها، صندوق های سرمایه گذاری و...که در بورس معامله میکنند، حقوقی میگویند که عموما دارای سرمایه های کلانی هستند و عملا یک شرکتاند نه یک فرد.
آگاهی از معنای حقیقی و حقوقی در بازار بورس ایران اهمیت بسیاری دارد. احتمالا جمله هایی مثل «حقوقی ها دارن از سهم حمایت میکنند»، «حقوقی ها فروشنده شدن»، «میزان ورود پول حقیقی زیاد بوده» را زیاد شنیده باشید. لذا از آنجایی که درصد فعالیت این اشخاص بسیار مهم است در این مقاله به تمام نکات مربوط به حقیقی و حقوقی در بورس اشاره خواهیم داشت.
به هر شخص حقیقی که با استفاده از کد بورسی در بازار سرمایه فعالیت می کند، سهامدار حقیقی گفته می شود. شما هم می توانید با انتخاب بهترین کارگزاری و ثبت نام در آن و دریافت کد بورسی، با حداقل سرمایه پانصد هزار تومان به عنوان یک سهامدار حقیقی در بورس، فعالیت خود را در این بازار شروع کنید. اشخاص حقیقی می توانند با سرمایه کم در بورس فعالیت کنند. به همین دلیل هم به چنین افرادی، سهامداران خُرد گفته می شود.
سهامدار حقوقی، کسی است که در قالب یک شرکت، نهاد، سازمان، صندوق سرمایه گذاری و... با استفاده از کد بورسی مختص حقوقی ها در بازار سرمایه فعالیت می کند. به عبارت دیگر، مجموعه ای از اشخاص حقیقی با پیوستن به یکدیگر و ایجاد یک شرکت، در قالب یک شخص حقوقی در سایر ارگان ها از جمله بورس فعالیت می کنند. اشخاص حقوقی، نام، کد اقتصادی و اطلاعات جداگانه ای دارند که مربوط به شرکتها است.
برای مثال نماد قاسم (شرکت قاسم ایران) در بازار فرابورس که یک شرکت توزیع کننده کالای مصرفی است، را در نظر بگیرید. شرکت مینو به عنوان یک سهامدار حقوقی مالکیت حدود 84 درصد سهام شرکت را به عهده دارد. بقیه سهام این شرکت یعنی حدود 16 درصد آن به عنوان سهام شناور، قابلیت خرید و فروش توسط اشخاص حقیقی و حقوقی های سایر شرکت ها را دارد. اگر شما هم، با توجه به میزان سرمایه خود از نماد قاسم، سهم بخرید، به عنوان یک سهامدار حقیقی در نظر گرفته می شوید.
خرید سهامداران حقیقی در بازار بورس، می تواند بلندمدت، میان مدت و یا کوتاه مدت باشد. با این وجود، بیشترِ سهامداران حقیقی تازه وارد، معمولا دیدگاه کوتاه مدتی نسبت به سرمایه گذاری دارند. از آنجایی که دید این افراد کوتاه مدت است به هنگام بررسی رفتار حقیقی در سهم، باید همواره این نکته را مد نظر را داشته باشید. افراد حقیقی در صورتی که از دانش کافی برخوردار نباشند، ممکن است به ارزندگی سهام توجه نکنند و در عوض از هیجانات برای خرید و فروش سهام، تاثیر بگیرند و با کوچکترین تغییرات قیمت به سرعت وارد صف خرید یا فروش شوند. از طرف دیگر، برخی از افراد حقیقی که در زمینه بورس حرفه ای هستند می توانند با انجام معاملات بلند مدت، میان مدت و یا بسیار کوتاه مدت یعنی نوسان گیری، از تغییرات قیمت به بهترین نحو ممکن سود بگیرند.
به همین دلیل توصیه می شود اگر در ابتدای راه سرمایه گذاری در بورس هستید یا زمان کافی برای تشخیص بهترین سهام بورس را ندارید از سبد پیشنهادی سهام انجمن خبرگان استفاده کنید. درصد بالای سودسازی این انجمن در طول یکسال گذشته باعث روی آوردن افراد زیادی به استفاده از سیگنالهای این انجمن شده است.
رفتار افراد حقوقی در بورس کاملا متفاوت از افراد حقیقی است. سهامداران حقوقی معمولا دیدگاه بلندمدتی نسبت به خرید سهام دارند و در این راه از صبر و سرمایه کافی برخوردار هستند. این افراد با استفاده از کارشناسان خود، کارِ تحلیل سهام را با دقت انجام داده و بر اساس ارزش گذاری دقیقی معامله میکنند. برای درک رفتار حقوقی ها و چگونگی معامله کردن آنها، باید تکنیک های تابلوخوانی و ترفندهای بورس ایران را بدانید. با یادگیری این ترفندها به راحتی می توانید از نحوه خرید و فروش حقوقی ها برای انجام معاملات خود استفاده کنید.
سهامداران حقیقی و حقوقی در بورس از برخی جهات با یکدیگر متفاوت هستند. آگاهی از این تفاوتها، برای انجام معاملات موفق در بورس الزامی است.
حقوقی |
حقیقی |
تمایل به خرید و فروشهای بلندمدتی |
تمایل به خرید و فروشهای نوسانی |
سرمایه کلان |
سرمایه کم |
اهداف مختلف برای خرید و فروش سهام |
خرید و فروش سهام به هدف کسب سود |
بازه زمانی؛ اغلب (نه همه) سهامداران حقیقی دیدگاه کوتاه مدتی نسبت به بورس دارند و مایل هستند از نوسانات قیمت در یک زمان کوتاه کسب سود کنند. از طرف دیگر سهامداران حقوقی معمولا (نه همیشه) دیدگاه بلند مدت دارند و متناسب با اهداف شرکت خود عمل می کنند.
میزان سرمایه؛ از آنجایی که سهامداران حقیقی اشخاص مستقلی هستند که با سرمایه شخصی وارد بازار میشوند، میزان سرمایهشان کم است اما سهامداران حقوقی با در دست داشتن سرمایه زیاد می توانند تا حدی قیمت سهم را کنترل کنند.
اهداف؛ تنها هدف حقیقی ها از حضور در بازار کسب سود است اما حقوقی ها به هنگام خرید و فروش سهام اهداف متفاوتی دارند. برای مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برخی از افراد با رصد کردن میزان خرید و فروش حقوقی ها، رفتار آنها را سرلوحهی خود قرار میدهند. یعنی اگر حقوقی ها خریدار سهام باشند آنها هم خریدار می شوند و اگر حقوقی ها سهام را بفروشند آنها هم فروشنده می شوند. هر چند یکی از روشهای انتخاب سهم برای خرید، رصد رفتار حقوقیها است اما نباید تنها به این روش اتکا کرد.
به این مثال توجه کنید؛ ممکن است حقوقی سهم به دلیل پرداخت حقوق و پاداش کارمندان یا سایر نیازهای مالی شرکت، سهام خود را بفروشد اما این به معنی بی ارزش بودن سهم نیست. بنابراین از آنجایی که اهداف و استراتژی های خرید و فروش حقوقی ها در بازار به شکل دقیق مشخص نیست صرفا اخذ تصمیم معاملاتی بر اساس فعالیت حقوقی کار بسیار پر ریسکی محسوب میشود. بهترین پیشنهاد، ترکیب تحلیل بنیادی و تکنیکال برای سهم مورد نظر است تا بتوانید بهترین تصمیم را اخذ کنید. در صفحه تحلیل 300 سهم بورس تهران، شما به جدیدترین تحلیل تکنیکال و بنیادی 300 سهم مهم بورس ایران دسترسی دارید که می توانید با استفاده از آخرین اخبار و اطلاعیه های شرکت، بهترین سهام برای خرید در بورس را انتخاب کنید.
برای مشاهده میزان خرید و فروش حقیقی ها و حقوقی ها در بازار بورس ایران باید از اطلاعات سایت TSETMC استفاده کنید.
با ورود به این سایت و جستجوی نماد مورد نظر خود، گزینه «حقیقی-حقوقی» را انتخاب کنید تا به اطلاعات زیر در مورد افراد حقیقی و حقوقی دسترسی پیدا کنید:
برای بررسی رابطه بازارگردان و سهامدار حقوقی سهم در بورس باید وظایف هر یک را به صورت جداگانه بشناسید. بازارگردان، یک فرد حقوقی است که موظف به ایجاد تعادل در عرضه و تقاضای بازار است. به عبارت دیگر، وظیفه بازارگردان این است که صف خرید را عرضه کند و صف فروش را جمع کند. یا به زبان ساده یعنی زمانی که نمادی در صف خرید قفل شده و فروشنده ای نیست، بازارگردان باید طبق قوانین، در نقش فروشنده ظاهر شود و زمانی که نمادی قفل صف فروش است باید در نقش خریدار باشد تا صف فروش از بین برود.
سهامدار حقوقی با توجه به اهداف متفاوتی که دارد گاهی در نقش حمایت کننده سهم و خریدار ظاهر شده و گاهی هم در نقش فروشنده ظاهر می شود. بنابراین حقوقی یک سهم لزوما همیشه در نقش حمایت کننده ظاهر نمی شود.
همان طور که قبلا هم اشاره کردیم، رفتار حقوقی های یک سهم باید زیر نظر گرفته شود اما فروش حقوقی به تنهایی نباید ملاکی برای خرید و فروش سهم توسط شما در نظر گرفته شود. پارامتر های زیر نیز در حین رصد خرید و فروش حقوقی های سهم نیز باید مورد توجه و بررسی قرار بگیرد:
1-در چه زمانی این فروش ها انجام شده؟ (کف بازار یا سقف بازار)
2-جو کلی بازار در چه وضعیتی به سر میبرد؟
3- سهم حقوقی خوشنامی دارد یا بدنام؟
اما در حالت کلی حقوقی یک سهم با دو هدف اقدام به فروش سهام میکنند:
۱- ممکن است حقوقی سهم به دلیل تامین نقدینگی مورد نیاز خود بخواهد سهم را بفروشد اما سهم از نظر بنیادی در وضعیت بسیار مطلوبی باشد.
۲- ممکن است حقوقی، سهم را در قیمت پایین خریده باشد و حالا که به سود رسیده، قصد شناسایی سود و فروش سهام خود را داشته باشد. در این حالت هم باید تحلیل تکنیکال و بنیادی سهم را مد نظر قرار دهید.
بنابراین می توان این طور نتیجه گرفت که خرید و فروش حقوقی گرچه با اهمیت است اما تصمیم معاملاتی شما باید بر مبنای دانش بورسی و استراتژی معاملاتیتان باشد و نه صرفا بر اساس رصد خرید و فروش حقوقی ها!
خرید سهامداران حقوقی در بورس به هر علتی که باشد، اهمیت دارد اما همان طور که بارها تاکید شد، این خرید نباید به تنهایی مبنایی برای خرید و فروش محسوب شود. بهتر است با اشراف کامل به دو تحلیل تکنیکال و بنیادی و ترکیب آن با تکنیک های تابلوخوانی، برای سرمایه گذاری تصمیم بگیرید.
۱- گاهی سهامداران حقوقی، سهام یک شرکت را بررسی کرده و به ارزندگی آن پی می برند. بنابراین آنها در بهترین محل وارد سهم شده و آن را خریداری می کنند.
۲- گاهی سهامداران حقوقی صرفا به دلیل حمایت از سهم و جلوگیری از کاهش قیمت آن، سهامی را خریداری می کنند.
۳- گاهی هم ممکن است یک شخص حقوقی برای دریافت کرسی مدیریت و شرکت در تصمیم های مدیریتی دست به خرید سهام شرکت بزند!
برای پی بردن به حمایت سهامداران حقوقی از یک سهم به موارد زیر دقت کنید:
یکی از مهمترین اهدافی که اشخاص حقوقی دارند، معاملات کد به کد است. در این نوع از معاملات، یک فرد حقوقی، سهم را فروخته و با در اختیار داشتن چندین کد حقیقی، در نقش خریدار حقیقی ظاهر می شود. او با استفاده از کد حقوقی شروع به خرید سهم می کند. در نهایت، زمانی که قیمت تحت تاثیر ثبت خرید حقوقی در تابلو و در اثر هیجان، افزایش پیدا کرد با کدهای حقیقی خود اقدام به فروش سهم میکند و سود خوبی به دست میآورد. (برعکس این موضوع نیز صدق میکند یعنی فروش با کد حقوقی برای ایجاد هیجان منفی و پایین کشیدن قیمت و سپس جمع کردن سهم در کف قیمتی با کد های حقیقی خود) لازم به ذکر است که کد به کد کردن یکی از مفاهیم تابلو خوانی در بورس ایران است. برای تسلط به این مهارت مهم میتوانید از دوره ترفند های بورس تهران استفاده کنید.
معنای حقیقی و حقوقی در بازار بورس را در این مقاله به شکل کامل بررسی کردیم. در نهایت می توان این طور نتیجه گرفت که مطالعه رفتار حقوقی ها در بازار بورس بسیار مهم است اما این موضوع نباید به تنهایی مبنایی برای معاملات شما باشد. بهتر است با یادگیری تحلیل تکنیکال، بنیادی و تابلوخوانی، دید جامعی برای معامله کردن در بازار بورس ایران به دست بیاورید.
برای شروع یک سرمایه گذاری هوشمندانه در بورس، باید به طور کامل با مفاهیم بورسی آشنا شوید. در ادامه لیستی از مقالاتی که می تواند در این راه به شما کمک کند را قرار می دهیم.
فرد حقیقی، شخصی است که با سرمایه خُرد و به صورت مستقل دست به خرید و فروش سهام می زند اما فرد حقوقی، شخصی است که در قالب یک شرکت، نهاد، سازمان، صندوق و... با سرمایه کلان در بورس سرمایه گذاری می کند.
از تفاوت های سهامداران حقیقی و حقوقی در بورس می توان به بازه زمانی سرمایه گذاری، میزان سرمایه و نوع اهداف آنها اشاره کرد که در متن مقاله توضیح داده شده اند.
برای این کار می توانید به سایت TSETMC، مراجعه کنید. در متن مقاله، نحوه پیدا کردن این اطلاعات توضیح داده شده است.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
ShaghayeghEmrani
1402-04-08توضیحات خیلی خوب بود فقط آیا امکان بررسی رفتار کاربران حقیقی و حقوقی در سامانه بورس ویو وجود داره؟
مدیر وبسایت
1402-05-16سلام خدمت شما دوست عزیز برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سامانه بورس ویو لطفاً با پشتیبانی سامانه مورد نظر ارتباط برقرار کنید
SarinaMomeni
1402-06-07سلام خدمت شما میشه توضیح بدید که اطلاعات خرید و فروش حقیقی ها و حقوقی ها را از کجا پیدا کنیم؟
مدیر وبسایت
1402-07-01سلام به شما دوست عزیز شما میتوانید از طریق بررسی صفحه نماد مورد نظر در سایت مدیریت فناوری بورس تهران یا به اختصار tsetmc تمامی این اطلاعات را استخراج کنید.