قرارداد آتی نقره، قراردادی دوطرفه و با امکان استفاده از اهرم مالی است که در بورس کالا انجام میشود. در این قرارداد، دو طرف معامله (خریدار و فروشنده) متعهد میشوند تا در تاریخ معینی در آینده (موعد سررسید) مقدار مشخصی از نقره را با قیمت توافق شده در قرارداد معامله کنند.
قیمت نقره به عنوان دومین فلز ارزشمند، همبستگی شدیدی با قیمت طلا داشته و یکی از گزینههای سرمایه گذاری در بورس کالا به حساب میآید. در ادامه آموزش قرارداد آتی نقره و نحوه خرید و فروش آن را در دستور کار خود قرار میدهیم.
بازار آتی یکی از زیرمجموعههای بازار مشتقه بورس کالا است که در آن امکان انجام معاملات دوطرفه آتی بر روی داراییهای پایهای همچون سکه طلا، نقره، شمش طلا و زعفران فراهم شده است.
در قرارداد آتی نقره فروشنده متعهد میشود در تاریخ سررسید، مقدار مشخصی از نقره را در قیمتی که در حال حاضر تعیین میکنند، به فروش برساند. خریدار نیز متعهد میشود، نقره را با همان مشخصات خریداری کند.
قرارداد آتی نقره یکی از انواع روشهای سرمایهگذاری در نقره به حساب میآید. اگر نحوه معاملهگری در بازارهای دوطرفه را یاد بگیرید، میتوانید از نوسانات قیمت نقره بدون وارد شدن به فرآیند تسویه و تحویل فیزیکی کالا کسب سود کنید.
پیشنهاد میکنیم با استفاده از این دوره تحلیل تکنیکال را به همراه قوانین مدیریت ریسک و روانشناسی بازار آموزش ببینید تا قابلیت معامله کردن در تمام بازارهای داخلی و خارجی که متکی بر نمودار قیمت هستند را به دست بیاورید. با استفاده از این دوره میتوانید نحوه انجام معاملات نقره در بازار جهانی فارکس را نیز یاد گرفته و از این طریق به کسب سود بپردازید.
جهت خرید نقره از بورس کالا مراحل زیر را انجام دهید.
نماد نقره در بورس با حروف SIL نشان داده میشود. در ادامهی این حروف چهار رقم دیگر قرار میگیرد که دو رقم اول، نماد اختصاصی ماه قرارداد و دو رقم بعدی نماد اختصاصی سال قرارداد هستند. به عنوان مثال نماد قرارداد آتی نقره با سررسید آذر ۱۴۰۲ با SILAZ02 نشان داده میشود.
بله. اگر پیش از موعد سررسید، موقعیت خرید خود در قرارداد آتی نقره را با گرفتن موقعیت معکوس یعنی موقعیت فروش ببندید، نیازی به واریز کل مبلغ ارزش قرارداد برای خرید نقره و تسویه نهایی وجود ندارد.
اگر پیش از موعد سررسید، موقعیت فروش خود در قرارداد آتی نقره را با گرفتن موقعیت معکوس یعنی موقعیت خرید ببندید، نیازی به وارد شدن به مراحل تحویل فیزیکی نقره و ارائه رسید انبار برای فروشندگان وجود ندارد.
کسی که در معاملات قراردادهای آتی اقدام به اخذ موقعیت تعهدی باز خرید یا موقعیت تعهدی باز فروش میکند، تا زمانی که موقعیت تعهدی باز خود را نبسته باشد، به صورت روزانه بر اساس تغییرات قیمت تسویه، هر روز عایدی مثبت یا منفی خواهد داشت.
برای مثال اگر فردی قرارداد آتی نقره را با قیمت ۳۹۰۰۰ خریده باشد و یک ماه بعد قیمت تسویه روزانه به ۴۴۰۰۰ تومان برسد این فرد ۵۰۰۰ تومان سود به دست آورده و میتواند با گرفتن موقعیت فروش، قرارداد خود را ببندد.
۱- معاملهگران یا سفتهبازان افرادی هستند که صرفا با قصد کسب سود از نوسانات قیمت وارد معاملات میشوند. آنها با پیشبینی افزایش قیمت نقره، در نقش خریدار ظاهر شده و با پیشبینی کاهش قیمت نقره، در نقش فروشنده ظاهر میشوند تا در هر دو حالت به کسب سود بپردازند.
فعالیت معاملهگران در بورس منجر به افزایش نقدشوندگی قراردادهای نقره میشود. به زبان ساده، این افراد با ورود به معاملات آتی باعث میشوند تا سایر افراد بتوانند در زمان دلخواه وارد معامله شده و نگرانیای از بابت کمبود طرفِ دوم قرارداد نداشته باشند.
۲- افراد فعال در حوزه نقره میتوانند با استفاده از قرارداد آتی، ریسک نوسانات قیمت نقره را پوشش دهند.
پوشش ریسک |
کاهش یا رفع ریسک ناشی از نوسانات قیمت |
اهرم مالی |
معامله کردن تنها با درصد کمی از ارزش قرارداد (وجه تضمین اولیه) |
دوطرفه بودن |
امکان کسب سود از افزایش و کاهش قیمت |
تسویه حساب روزانه |
محاسبه سود و زیان طرفین قرارداد در پایان هر روز معاملاتی |
قیمت تسویه روزانه، قیمتی است که در پایان هر جلسه معاملاتی محاسبه میشود. این قیمت از میانگینِ وزنیِ قیمتِ 30 درصد از حجم معاملات انجام شده منتهی به پایان جلسه معاملاتی در هر روز به دست میآید.
در نتیجه سود و زیان طرفین قرارداد به صورت روزانه محاسبه شده و از طریق اتاق پایاپای در پایان جلسه معاملاتی به حساب عملیاتی مشتری واریز یا از آن برداشت میشود.
مشخصات قرارداد آتی نقره در بورس کالا شامل ۲۲ ردیف مختلف است که پیش از شروع معاملات آتی نقره باید از آنها مطلع باشید.
۱- دارایی پایه: نقره خام
۲- قرارداد آتی پذیرششده: قرارداد آتی نقره
۳- اندازه قرارداد: ۱۰۰ گرم
۴- استاندارد تحویل: در قالب ساچمه - درجه خلوص حداقل ۹۹۹
۵- ماه قرارداد: تمامی ماههای سال
۶- حد نوسان قیمت روزانه: حداکثر تا (%۵±) با توجه به قیمت تسویهی روزانه روز قبل
۷- دوره معاملات: دوره معاملاتی در هر یک از نمادها در اطلاعیه معاملاتی مربوطه اعلام خواهد شد. برای مثال همان طور که در شکل زیر مشاهده میکنید، دوره معاملاتی قرارداد آتی نقره تحویل اسفند ماه ۱۴۰۲، از ۳۰ خرداد تا ۱۴ اسفند است.
۸- محل و دوره تحویل
تصویر زیر بخشهایی از اطلاعیه تحویل قراردادهای آتی نقره را نمایش میدهد.
۹- حداقل تغییر قیمت سفارش
۱۰۰ ریال برای هر گرم معادل ۱۰،۰۰۰ ریال در هر قرارداد
۱۰- نحوه محاسبه تضامین
الف) وجه تضمین اولیه
فرمول وجه تضمین اولیه در قرارداد آتی نقره به شرح زیر است:
وجه تضمین اولیه با توجه به فرمول محاسباتی بالا دریافت خواهد شد. از آنجایی که قیمت تسویه روزانه تغییر میکند، مقدار وجه تضمین اولیه ثابت نبوده و به صورت پویا تغییر خواهد کرد.
ب) حداقل وجه تضمین: ۷۰ درصد وجه تضمین اولیه
۱۱- حداکثر حجم هر سفارش
حداکثر تا ۲۵ قرارداد
۱۲- واحد قیمت
ریال
۱۳- کارمزد قرارداد آتی نقره
کارمزد معاملات قراردادهای آتی نقره مطابق جدول زیر است.
در خصوص کارمزد نقره به نکات زیر دقت کنید:
کارمزد تسویه و تحویل قراردادهای آتی نقره مطابق جدول زیر است.
۱۴- نماد معاملاتی نقره
نماد نقرهSILMMYY است (MM نماد ماه قرارداد و YY نماد سال قرارداد است).
۱۵- ساعات معامله قرارداد آتی نقره
۱۶- مهلت ارائه گواهی آمادگی تحویل قرارداد آتی نقره
این مهلت تا ۱۵ دقیقه پس از اتمام جلسه معاملاتی آخرین روز معاملاتی است.
۱۷- سقف مجاز موقعیتهای تعهدی باز و معاملات قرارداد آتی نقره
۱۸- جریمهها در قرارداد آتی نقره
جریمه نکول قراردادها شامل موارد زیر میشود:
در موارد فوق جریمه معادل یک دهم درصد ارزش قرارداد بر اساس قیمت تسویه نهایی است که به نفع مشتری طرف مقابل از مشتری نکولکننده کسر میشود. علاوه بر این، در تمامی موارد فوق کارمزد تسویه و تحویل هر دو سر معامله به نفع بورس از مشتری نکولکننده دریافت خواهد شد.
۱۹- حجم معاملات مبنای محاسبه قیمت تسویه روزانه
۳۰% حجم معاملات انجامشده منتهی به پایان آخرین جلسه معاملاتی هر روز
۲۰- نحوه محاسبه قیمت تسویه نهایی
قیمت تسویه نهایی به صورت تئوریک، بر اساس فرمول زیر تعیین خواهد شد:
با جای گذاری IRR در فرمول بالا، به فرمول قیمت تسویه قرارداد آتی نقره در روز سررسید میرسیم:
جهت محاسبه قیمت تسویه نهایی قرارداد آتی نقره راس ساعت ۱۳ آخرین روز معاملاتی، اطلاعات قیمتی اجزای فرمول بالا، به واحد دلار و ریال از مراجع معتبر دریافت میشوند.
واحد قیمت اجزای فرمول |
|
یک گرم نقره با عیار ۹۹۹ |
بر حسب دلار |
یک مثقال طلای خام با عیار ۷۰۵ |
بر حسب ریال |
انس طلا |
بر حسب دلار |
فرض کنید اطلاعات قیمت طلا و نقره معادل زیر است:
یک گرم نقره: 0.81 دلار
یک مثقال طلا: 101,760,000 ریال
انس طلا: 1926 دلار
در این مثال قیمت تسویه نهایی نقره معادل 409702 ریال است.
۲۱- قیمت تسویه لحظهای
قیمت تسویه لحظهای بر اساس ۳۰٪ حجم معاملات پایانی در هر لحظه معاملاتی محاسبه خواهد شد.
۲۲- سایر موارد
اگر کد معاملاتی بازار مشتقه بورس کالا را دریافت کردهاید، میتوانید با استفاده از سامانه مخصوص معاملات مشتقه کارگزاری خود به نمودار آتی نقره دسترسی داشته باشید. دقت داشته باشید که هر قرارداد آتی نقره با سررسید متفاوت، نمودار مخصوص به خود را دارد. در شکل زیر نمودار قرارداد آتی نقره با سررسید شهریور ۱۴۰۲ را مشاهده میکنید.
قرارداد آتی نقره در بورس کالا فرصت مناسبی جهت کسب سود از نوسانات قیمت نقره است. با این وجود ریسک نقدشوندگی در این بازار نسبتا زیاد است. بنابراین پیشنهاد میکنیم به جای آن از معاملات آتی طلا استفاده کنید. اگر دانش یا زمان کافی جهت یافتن بهترین فرصتهای کسب سود در بازار آتی طلا را ندارید، پیشنهاد میکنیم از سیگنال معاملات آتی طلا در انجمن خبرگان سرمایهگذاری در ایران استفاده کنید.
در این انجمن، سیگنال خرید طلا در انواع شکلهای فیزیکی و مجازی به همراه نقاط دقیق ورود به معامله و زمان دقیق خروج از آن ارائه میشود. جهت استفاده از این سیگنالها و کسب اطلاعات بیشتر به این قسمت مراجعه کنید.
پیشنهاد میکنیم جهت آشنایی بیشتر با بورس کالا و سایر قابلیتهای آن از مقالات زیر نیز استفاده کنید.
در صورت پیشبینی افزایش قیمت نقره، میتوانید با خرید قرارداد آتی نقره سود کنید. در صورت پیشبینی کاهش قیمت نقره، میتوانید با فروش قرارداد آتی نقره (بدون داشتن نقره) سود به دست بیاورید. جهت کسب سود از نوسانات قیمت نقره بدون خرید و فروش فیزیکی بایستی پیش از سررسید، قرارداد خود را با گرفتن موقعیت معکوس ببندید.
قیمت نقره در بورس کالا با توجه به عرضه و تقاضا تعیین میشود. قیمت تسویه نهایی قرارداد آتی نقره بر مبنای قیمت دلاری یک گرم نقره، قیمت ریالی یک مثقال طلا با عیار 705 و قیمت دلاری انس جهانی طلا محاسبه میشود. فرمول محاسبه قیمت تسویه نقره به همراه مثال در متن مقاله آورده شده است.
گواهی سپرده نقره در بورس کالا تعریف نشده است. بنابراین جهت خرید نقره و تحویل فیزیکی آن میتوانید از قراردادهای آتی نقره در بورس کالا استفاده کنید.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
YasnaPashaثه
1402-09-01فعالان صنف طلا و جواهر و نقره فروشان كشور چقدر میتونند در قیمت تاثیر گذار باشند؟
مدیر وبسایت
1403-02-04درود به شما دوست عزیز پارامترهایی از جمله تورم و ریسک های سیاسی و اقتصادی همترین پارامترهای تعیین کننده قیمت طلا میباشند.