ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

مزایا و معایب تک سهم شدن در بورس

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 15 فروردین 1403
بورس تهران   کاوه اوحدی
زمان انتشار 12 خرداد 1401
مزایا و معایب تک سهم شدن در بورس

فرصت‌های معاملاتی در بورس بسیار زیادند اما با این حال افرادی هستند که دوست دارند فقط روی یک سهم خاص سرمایه گذاری کنند. افراد دیگری هم هستند که از این کار اجتناب می‌کنند و ترجیح می‌دهند سبدی متشکل از سهام‌های مختلف در پرتفوی خود داشته باشند. این دسته از معامله گران معتقدند که می‌توانند با خرید چند سهم مختلف ریسک سرمایه گذاری در بورس را کمتر کنند. دسته اول اما به این اعتقاد دارند که در صورت درست بودن پیشبینی آن‌ها و صعودی شدن روند قیمت سهم، سود زیادی به دست می‌آورند.

هر کدام از این دو گروه دلایل خاص خود را دارند و ما در این مقاله قصد داریم با بررسی مزایا و معایب تک سهم بودن به تفاوت میان این دو دیدگاه در بورس بپردازیم و آن را با استراتژی داشتن همزمان چند سهم مختلف در سبد معاملاتی مقایسه کنیم پس با ما همراه باشید.

پیشنهاد ویژه: سبد پیشنهادی سهام

تک سهم بودن در بورس چه معنایی دارد؟

گاهی بعضی از افراد همه سرمایه خود را روی یک سهم سرمایه گذاری کرده و پرتفوی آن‌ها شامل همان یک سهم می‌شود، به این وضعیت تک سهم شدن در بورس گفته می‌شود.

خیلی از کارشناسان بورسی، تک سهم شدن در بورس را توصیه نمی‌کنند و افراد را از خرید و نگه‌داری فقط یک سهام به خصوص باز می‌دارند. به نظر شما چه دلیلی دارد که به جای خرید یک سهم پُربازده، سرمایه خود را برای خرید چندین سهام مختلف در بورس تقسیم کنیم؟

زمانی را تصور کنید که تک سهم شما در بورس، روندی صعودی به خود گرفته و سود خوبی را نصیب شما کرده است. در این حالت حتما خوشحال هستید و تازه با خود فکر می‌کنید که چرا سرمایه بیشتری برای خرید سهم مورد نظر اختصاص نداده‌اید. البته این فقط جنبه مثبت قضیه است.

حال بیایید به جنبه منفی آن فکر کنیم. اگر تک سهم شما دچار روند نزولی شود چه اتفاقی برایتان می‌افتد؟ آن وقت احتمالا حسرت سهم‌های دیگر را می‌خورید و با خود فکر می‌کنید ای کاش به جای تک سهم بودن، چندین سهم مختلف خریده بودم.

تک سهم شدن در بورس دو نتیجه به دنبال خواهد داشت:

  • زمانی که پیشبینی شما درست از آب در می‌آید و با افزایشی شدن روند قیمت سود می‌کنید. (البته طبق نظر کارشناسان در بیشتر از ۹۰ درصد مواقع چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و افراد متضرر می‌شوند.)
  • زمانی که پیشبینی شما درست از آب درنمی‌آید و ضرر می‌کنید. در این صورت میزان ضرری که به خاطر تک سهم بودن در بورس متحمل می‌شوید بسیار زیاد خواهد بود.

در این لحظه ممکن است این سوال را بپرسید که آیا تریدرهای حرفه‌ای می‌توانند تک سهم باشند؟ در قسمت بعدی به این سوال پاسخ می دهیم.

پیشنهاد مطالعه: سرمایه گذاری در بازار بورس ایران

تک سهم شدن در بورس برای چه کسانی مناسب است؟

تک سهم شدن در بورس برای چه کسانی مناسب است؟

انگیزه بیشتر افراد از تک سهم شدن در بورس کسب سود بیشتر است ولی در اکثر اوقات این افراد نه تنها سودی به دست نمی‌آورند بلکه دچار ضررهای سنگینی نیز می‌شوند. بیشتر افراد آماتور در بورس فکر می‌کنند حرفه‌ای‌ها می‌توانند تک سهم باشند و از این راه سود زیادی به دست بیاورند چون آن‌ها فکر می‌کنند تریدرهای حرفه‌ای ۱۰۰ درصد معاملاتشان با موفقیت همراه است و می‌توانند بهترین تک سهم‌های بورس را پیدا کنند اما باید بگوییم اگر شما هم جزو این دسته از افراد هستید که چنین تصوری در مورد تریدرهای با تجربه دارید، کاملا در اشتباه هستید.

تک سهم شدن در بورس ریسک به شدت بالایی دارد به طوری که برای افراد تازه وارد به بورس اصلا توصیه نمی‌شود. ریسک تک سهم شدن در بورس به قدری زیاد است که حتی تریدرهای حرفه‌ای و کارشناسان خبره بورس از تک سهم بودن اجتناب می‌کنند و هیچ وقت تمام سرمایه خود را روی یک سهم متمرکز نمی‌کنند.

باید بدانید هیچ کس حتی تریدرهای حرفه‌ای هم نمی‌توانند به صورت قطعی و ۱۰۰ درصد روند آینده قیمت در بورس را پیشبینی کنند. به همین دلیل است که معامله گران موفق سعی می‌کنند از چندین سهم مختلف استفاده کرده و در عین حال حد ضررهای کوچک یا بهینه‌ای را برای معاملات خود در نظر بگیرند تا در صورت نزولی شدن روند قیمت در بورس، خیلی ضرر نکنند.

با این حساب می‌توان گفت تک سهم شدن در بورس نه برای افراد تازه کار مناسب است و نه برای حرفه‌ای ها.

پیشنهاد ویژه: دوره جامع آموزش بورس تهران 

تک سهم بودن در بورس چه آسیب‌هایی به تازه واردان وارد می‌کند؟

خیلی از افراد تازه وارد به بورس با سودای کسب سود بیشتر، تصمیم می‌گیرند به جای معامله کردن، یک سهم پُربازده انتخاب کنند و با تک سهم شدن در بورس، بیشترین بازده ممکن را به دست بیاورند. همان طور که قبلا گفتیم بیشتر تریدرها (چه آماتور و چه حرفه‌ای) با تک سهم شدن در بورس ضرر می‌کنند و از آن جایی که ریسک این کار بسیار بالاست توصیه می‌کنیم همه افراد به خصوص تازه واردان به بورس از این کار خودداری کنند چون با این کار نه تنها بخش بزرگی از سرمایه خود را از دست می‌دهند بلکه برای ادامه فرآیند یادگیری بورس رمقی برایشان باقی نمی‌ماند، از بورس دلزده شده و هرگز نمی‌توانند از دیگر فرصت‌های معاملاتی مناسب این بازار که بسیار زیادند استفاده کنند.

پیشنهاد مطالعه: 10 نکته ی طلایی که باید در بورس بدانید

آیا می توان تک سهم شدن در بورس را با سرمایه کم تجربه کرد؟

آیا می توان تک سهم شدن در بورس را با سرمایه کم تجربه کرد؟

نکته مهمی که درباره تک سهم بودن باید به آن اشاره کنیم این است که برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که بهتر است از تقسیم کردن یک سرمایه اندک روی چند سهم مختلف جلوگیری کرد چون:

  • اولا میزان سودی که به دست می‌آورید آن قدر کم است که ممکن است از ادامه معاملات دلزده شوید.
  • ثانیا ممکن است سود و زیان سهم‌های مختلف در پرتفوی یکدیگر را خنثی کرده و در نهایت سودی به دست نیاورید.

این کارشناسان معتقدند اگر سرمایه شما کم است بهتر است روی یک سهم باکیفیت سرمایه گذاری کنید و نیازی به چیدن سبد سهام برای سرمایه‌های کم وجود ندارد. به هر حال تک سهم شدن با سرمایه کم، ریسک سرمایه گذاری را کمتر نمی‌کند پس اگر تحمل این ریسک بالا را دارید می‌توانید از این روش استفاده کنید.

پیشنهاد ویژه: ورود به بورس ایران

آیا همه افراد باید تشکیل سبد سهام بدهند؟

انتخاب تک سهم بودن یا تشکیل سبد سهام تصمیمی است که در نهایت خود سهامداران باید بگیرند. همان طور که گفتیم اکثر کارشناسان تک سهم بودن را توصیه نمی‌کنند ولی با این حال هنوز هم هستند کسانی به تشیکل سبد سهام و داشتن چندین سهم مختلف در پرتفوی معتقد نیستند. این افراد را می‌توانیم به ۳ دسته مختلف تقسیم بندی کنیم:

  • کسانی که سرمایه کمی دارند.
  • افرادی که به فکر سرمایه گذاری بلند مدت در یک تک سهم مطمئن هستند.
  • نوسان گیرانی که هر روز ترکیب سهم‌هایی که خرید و فروش می‌کنند، عوض می‌شود.

مزایای تک سهم شدن

مزایای تک سهم شدن

نظریه‌ای وجود دارد که می‌گوید: «همه تخم مرغ هایتان را در یک سبد بگذارید ولی به خوبی از آن سبد مراقبت کنید»

همان طور که از این جمله برمی‌آید بعضی‌ها به تک سهم بودن در بورس اعتقاد دارند و می‌گویند اگر قرار است یک سهم را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید قبل از خرید حتما از سودآوری آن مطمئن شوید.

۱- میزان سود بیشتر

شاید تنها مزیتی که می‌توان برای تک سهم بودن در بورس قائل شد، میزان سود بیشتر در صورت صعودی شدن روند قیمت است اما به زمانی فکر کنید که روند قیمت نزولی می‌شود. در آن صورت تک سهم بودن به معنای ضرر بیشتر است.

۲-فرصت بررسی دقیق تک سهم پیش از خرید

اگر قصد دارید جز افراد تک سهم در بورس باشید می‌توانید از یکی از مزیت‌هایی که این انتخاب در اختیارتان می گذارد، یعنی زمان کافی برای تحلیل سهم پیش از خرید استفاده کنید. با داشتن زمان و فرصت کافی می‌توانید تحلیل‌های بهتری ارائه دهید و بهترین سهم را انتخاب کنید اما به محض خرید سهم و تک سهم شدن، فرصت تحلیل سایر سهم‌ها را نیز از دست می‌دهید.

البته باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که با تک سهم شدن گرچه می‌توانید فعالیت‌های شرکت را بهتر زیر نظر بگیرید و از نظر بنیادی آن را تحلیل کرده و در مجامع شرکت حضور داشته باشید، ولی باید بگوییم که این موارد تنها برای کسی مفید است که بخواهد در شرکت مذکور یک کار مدیریتی را به عهده بگیرد و برای کسانی که قصد به دست آوردن سود از خرید و فروش سهام و معامله گری را دارند مزیتی محسوب نمی‌شود. در نهایت باید به این نکته هم دقت داشته باشید که با تک سهم ماندن در بورس علاوه بر قبول ریسک بسیار زیاد از رشد قیمت در سایر صنایع بورسی جا می‌مانید.

۳- کارمزد کمتر

کسانی که تک سهم هستند معاملات زیادی انجام نمی‌دهند درنتیجه کارمزد کمتری پرداخت می‌کنند.

پیشنهاد ویژه: اصول نوسان گیری در بورس تهران

معایب تک سهم شدن

معایب تک سهم شدن

اگر هنوز هم با این پرسش‌ها رو به رو هستید که تک سهم شدن خوب است یا بد؟ آیا باید از تک سهم شدن خودداری کنم؟ حتما این قسمت را مطالعه کنید.

حتما این نظریه را شنیده‌اید که می‌گوید: «هیچ وقت همه تخم مرغ‌ها را در یک سبد نگذارید.» کارشناسان بسیاری برای بیان معایب تک سهم شدن از این نظریه استفاده می‌کنند. اگر در حین حمل سبدِ تخم مرغ پایتان بلغزد و بیفتید تمام تخم مرغ‌ها را از دست می‌دهید. در مورد بازار سهام و بورس هم وضع به همین منوال است. اگر فقط روی یک سهم سرمایه گذاری کنید در صورت نزولی شدن روند قیمت به هر دلیلی، درصد زیادی از سرمایه‌تان را از دست می‌دهید.

ریسک‌های تک سهم بودن در بورس بسیار زیاد است. به عبارت دیگر داشتن فقط یک سهم در سبد سهام از نظر اصول سرمایه گذاری مشکلات زیادی به همراه دارد به طوری که انجام آن به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. در این قسمت مهم‌ترین معایب تک سهم شدن در بورس را بررسی می‌کنیم.

1- ریسک بیشتر

یکی از مهم‌ترین معایب تک سهم بودن در بورس، ریسک بسیار زیاد نسبت به زمانی است که از چندین سهم در پرتفوی خود استفاده می‌کنید.

  • در این صورت تک سهم شما که منحصر به یک گروه یا صنعت خاص است ممکن است با انتشار خبر خاصی در مورد آن صنعت، به یکباره روندی نزولی به خود بگیرد.
  • اگر اتفاق غیرمنتظره‌ای برای شرکت (شرکتی با آن تک سهم شده‌اید) بیفتد و قیمت آن اُفت کند، دچار ضرر سنگینی می‌شوید.
  • اگر تک سهم شما به هر دلیلی دچار ریزش قیمت بشود و قصد فروش آن را داشته باشید این احتمال وجود دارد که سهم شما در صف فروش قفل شود و نتوانید به موقع آن را به فروش برسانید.

پیشنهاد مطالعه: قوانین کارگزاری به همراه قوانین نحوه انجام معاملات در بورس

بگذارید میزان ریسک تک سهم بودن در بورس را با زدن یک مثال روشن کنیم. فرض کنید سرمایه گذار شماره یک در پرتفوی خود سهم «غزر» که متعلق به شرکت زر ماکارون است را دارد. همان طور که می‌دانید غزر، جز سهم‌های صنعت غذایی است. از طرف دیگر سرمایه گذار شماره دو در پرتفوی خود علاوه بر غزر، سهم «شبندر» که مربوط به شرکت پالایش نفت بندرعباس است را نیز دارد.

در این میان خبر بدی در مورد گروه غذایی منتشر می‌شود که همه‌ی نمادهای این گروه را دچار ریزش قیمت می‌کند. در این صورت سرمایه گذار شماره یک که تک سهم غزر را دارد با ضرر زیادی مواجه می‌شود و ممکن است حتی برای فروش آن دچار مشکل هم بشود چون با شنیدن این خبر، منطقی است که افراد زیاد دیگری هم تصمیم به فروش بگیرند و سهم غزر، قفلِ صف فروش بشود. با این حال سرمایه گذار شماره دو که به جای یک سهم، دو سهم در پرتفوی خود داشته کمتر ضرر می‌کند و شاید حتی بتواند با سودی که از شبندر به دست می‌آورد ضرر نماد غزر را نیز جبران کند.

البته حرفه‌ای های بازار همیشه بیشتر از دو سهم در پرتفوی خود دارند.

بلوکه شدن سرمایه افراد در صورت متوقف شدن تک سهم

۲- بلوکه شدن سرمایه افراد در صورت متوقف شدن تک سهم

یکی دیگر از معایب تک سهم شدن این است که اگر به هر دلیلی نماد تک سهم شما در بورس متوقف شود، نمی‌توانید آن را بفروشید و پول شما بلوکه می‌شود. اگر هم تک سهم خود را به درستی انتخاب نکرده باشید ممکن است نماد مربوط به سهم شما به دلیل عملکرد ضعیف و گزارش‌های بد منتشر شده درباره آن به یکباره با چند درصد منفی باز شود.

۳- رفتار هیجانی بیشتر

وقتی در بورس تک سهم هستید اگر سهم شما با اُفت قیمت مواجه شود امکان رفتار هیجانی شما بیشتر شده چون تمام سرمایه خود را روی همان سهم گذاشته‌اید و با نزولی شدن قیمت آن، دچار اضطراب بسیاری می‌شوید و نمی‌توانید در این لحظه تصمیمات منطقی بگیرید. مثلا اگر تک سهم خوبی داشته باشید ممکن است بدون توجه به عملکرد مثبت شرکت و سودآوری آن با دیدن اولین منفی‌ها وارد صف فروش بشوید.

اگر هم تک سهم بدی به اشتباه انتخاب کرده باشید اضطراب زیاد ممکن است مانع از این شود که متوجه عملکرد بد شرکت شوید و مدتها به امید برگشت دوباره تک سهمتان به روند صعودی، ضرر سنگینی را تحمل کنید.

۴- از دست دادن سایر سهم‌ها و صنایع پر بازده

اگر تک سهم بودن در بورس را انتخاب کرده باشید در صورت رشد سایر صنایع نمی‌توانید از آن بهره بگیرید و در اصطلاح از گرفتن سودِ سهم‌های پربازده بازار جا می‌مانید. مثلا فرض کنید سهم «وپارس» که مربوط به بانک پارسیان است را به عنوان تک سهم انتخاب کرده باشید و در همین حین خبرهای خوبی درباره افزایش قیمت کامودیتی‌ها و محصولات شیمیایی منتشر شود. در این صورت نمی‌توانید از سودی که سهم‌های مربوط به این گروه‌ها در بورس نصیب صاحبانشان می‌کنند، بهره‌ای داشته باشید.

۵- کاهش نقد شوندگی در صورت تک سهم شدن در یک شرکت کوچک

اگر تک سهمی که خریده‌اید متعلق به یکی از شرکت‌های کوچک بورسی باشد ممکن است با مشکل فروش آن در زمان دلخواه رو به رو شوید. فرض کنید تمام سرمایه خود را که مبلغ زیادی هم هست روی یک سهم کوچک در فرابورس سرمایه گذاری کرده باشید، در این صورت در زمان فروش آن ممکن است به اندازه کافی خریدار پیدا نکنید و برای فروش آن دچار مشکل شوید.

۶- تمرکز بیش از حد بر اخبار تک سهم

زمانی که فقط یک سهم را در سبد سهام خود به عنوان تک سهم طلایی نگه داری می‌کنید مجبورید هر روز اخبار همان یک سهم را دنبال کنید. با این کار علاوه بر این که میزان اضطراب خود را بیشتر می‌کنید، اخبار مهم سایر نمادها و فرصت معامله کردن در آن‌ها را هم از دست می‌دهید.

پیشنهاد ویژه: تغییرات قیمت سهام بعد از تقسیم سود نقدی

۷- ضعیف شدن قدرت تحلیل و معامله گری

زمانی که تمام تمرکز خود را روی یک تک سهم در بورس بگذارید فرصتی برای انجام تحلیل تکنیکال یا بنیادی برای سایر سهام‌ها ندارید و با این کار ممکن است دانش تحلیلی شما ضعیف شود پس بهترین کار این است که به عنوان یک سهامدار، برای خود یک سبد سهام تشکیل بدهید و در آن از سهم‌های مختلف با نسبت‌ها و وزن‌های متفاوت استفاده کنید.

مقایسه میان تک سهم بودن و داشتن چندین سهم مختلف

مقایسه میان تک سهم بودن و داشتن چندین سهم مختلف

همان طور که اشاره کردیم، معایب تک سهم بودن از داشتن یک سبد سهام که از چندین سهم مختلف تشکیل شده باشد، بیشتر است. به عبارت دیگر بین سرمایه گذاری روی یک سهم یا چندین سهم به شکل همزمان تفاوت‌هایی وجود دارد.

برای درک بهتر موضوع می‌توانید از جدول زیر برای مقایسه تک سهم بودن و داشتن چندین سهم در بورس استفاده کنید.

 

تک سهم بودن

تشکیل سبد سهام

ریسک بیشتر

ریسک کمتر

بازدهی بیشتر در صورت سوددهی

بازدهی منطقی در صورت چیدن درست سبد

درصد موفقیت بسیار پایین

درصد موفقیت بسیار بالا

جا ماندن از سایر صنایع پُربازده

امکان سود گرفتن از تمامی صنایع پُربازده

کاهش نقد شوندگی

افزایش نقد شوندگی

بلوکه شدن سرمایه در صورت توقف نماد

امکان سود گرفتن از سایر سهم ها در صورت بسته شدن یکی از آن ها

فرصت بررسی دقیق سهم پیش از خرید

تقسیم شدن زمان بررسی و تحلیل بین چند سهم مختلف پیش از خرید

از دست دادن تمرکز روی بقیه بازار

تمرکز روی کل بازار و شناسایی صنایع پُربازده

پرداخت کارمزد کمتر به علت انجام معاملات کمتر

پرداخت کارمزد بیشتر به دلیل انجام معاملات بیشتر

بروز رفتار هیجانی در صورت نزولی شدن قیمت

رفتار منطقی در صورت نزولی شدن یکی از سهم ها و جبران آن با گرفتن سود از سایر سهم‌ها

تحلیل کردن سهم ها با فواصل زمانی طولانی و ضعیف شدن قدرت تحلیلگری

تحلیل کردن سهم ها به صورت متناوب و قوی شدن قدرت تحلیلگری

حالا بعد از خواندن مطالبی که در این جا عنوان کردیم به نظر شما تک سهم بودن خوب است یا بد؟

 در نهایت تصمیم گیری راجع به این موضوع به خودِ شما برمی‌گردد. ما سعی کردیم در این بخش مزایا و معایب تک سهم شدن در بورس را برای شما بازگو کنیم. همان طور که گفتیم مهم‌ترین ایراد تک سهم شدن، ریسک بالای آن است که خطری جدی به خصوص برای افراد مبتدی به حساب می‌آید. بنابراین توصیه می‌شود تازه واردان از تک سهم شدن خودداری کنند و فریبِ افرادی را که قصد معرفی بهترین تک سهم‌های بورس به آن‌ها را دارند نخورند.

 

سوالات متداول

۱- تک سهم بودن در بورس چیست؟

تک سهم بودن به معنای داشتن یک سهم یا نماد خاص در پرتفوی یا حساب معاملاتی است.

۲-چرا باید از تک سهم شدن خودداری کنیم؟

به علت ریسک بالایی که تک سهم شدن در بورس، سرمایه افراد را تهدید می‌کند، بهتر است از این کار خودداری کنید.

۳- آیا با تک سهم شدن در بورس، سود زیادی به دست می‌آوریم؟

در صورت بازدهی بالای تک سهم شما، سودِ زیادی نصیب شما می‌شود اما دقت داشته باشید که در بیشتر از ۹۰ درصد موارد این اتفاق رخ نمی‌دهد.

۴- چرا به جای تک سهم شدن باید از چند سهم مختلف در بورس استفاده کنم؟

به علت کمتر کردن ریسک و در عین حال به دست آوردن بیشترین بازدهی، استفاده از سبد سهامی که متشکل از چندین سهم مختلف باشد، به جای تک سهم بودن در بورس پیشنهاد می‌شود.

: ارسال نظر
نظرات :
  • comment 567
    پریسا
    1401-07-21

    نظرتون راجب سرمایه گزاری در سهام شرکت هایی که چند صنعت رو شامل میشن چیه؟

    • درود به شما دوست عزیز، در این نوع ابتدا باید ارزش دارایی های زیر مجموعه این شرکت ها را محاسبه کنید و پس از محاسبه در صورتی که ارزنده بود روی این شرکت ها سرمایه‌گذاری می‌کنید.

  • comment 1338
    amin0
    1401-12-09

    به نظر شما برای تک سهم شدن در بورس کدوم سهم بهتره؟

    • عرض سلام و احترام خدمت شما دوست عزیز، توصیه اکید مجموعه آموزش ساده بورس به شما دوری از تک سهم شدن و تقسیم سرمایه بین سهام و صنایع مستعد رشد می باشد. لذا جهت شناسایی سهام و صنایع مستعد رشد نیز باید به صورت هفتگی از آخرین اخبار بازار های جهانی و داخلی مطلع باشید.

آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود