ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

آشنایی با مجمع بورسی و انواع آن

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 12 شهریور 1403
بورس تهران   کاوه اوحدی
زمان انتشار 27 بهمن 1401
آشنایی با مجمع بورسی و انواع آن

مجمع بورسی، جسله ای است که با حضور مدیران و سهامداران شرکت برای تصمیم‌گیری در مورد مهمترین امور شرکت تشکیل می شود. از آن جایی که این مجامع بورسی، تاثیر مهمی بر قیمت سهام دارند، سرمایه گذاران و معامله گران این بازار باید با این مجامع و اتفاقاتی که در آن‌ها روی می دهد، آشنا شوند. از مهمترین مواردی که در این مجامع درباره آن‌ها تصمیم گیری می شود، می‌توان به افزایش سرمایه، تقسیم سود و تصویب صورت های مالی اشاره کرد.

سهامدارانی که به تازگی وارد بورس شده اند ممکن است در زمان برگزاری مجامع از اتفاقاتی که برای قیمت سهم و وضعیت نماد می افتد، بی خبر باشند و نتوانند به درستی برای خرید، فروش و یا نگهداری سهامشان تصمیم بگیرند. به دلیل اهمیت موضوع، در ادامه به انواع مجمع در بورس، اهداف برگزاری آن‌ها، چگونگی شرکت در آن‌ها و سایر موارد مهم در این مورد خواهیم پرداخت.

مجمع چیست و انواع آن کدامند؟

مجمع بورس، جلسه ای عمومی است که با حضور مدیران و صاحبان سهام و با اطلاع رسانی قبلی در مورد زمان و مکان مجمع تشکیل می شود. لازم به ذکر است که مجامع بورسی، به چهار دسته تقسیم‌بندی می شوند.

اولین نوع از انواع مجمع بورس، مجمع عمومی موسس است

۱- مجمع عمومی موسس

اولین نوع از انواع مجمع بورس، مجمع عمومی موسس است. این مجمع با حضور موسسین شرکت و سهامداران اولیه‌ی آن تشکیل می شود. هدف اصلی این مجمع، تصویب تشکیل یک شرکت سهامی عام است. از وظایف مجمع عمومی موسس می توان به تصویب گزارشات هیئت موسس، انتخاب اولین مدیران و بازرسان شرکت، بررسی نحوه پذیره نویسی و وجود مبلغ کافی برای تشکیل شرکت و ... اشاره کرد.

مجمع عمومی موسس در صورت رسیدن به حدنصاب یک بار تشکیل می شود و پس از تصویب ثبت شرکت، دیگر برگزار نمی شود. بعد از منحل شدن مجمع عمومی موسس، بررسی وضعیت شرکت  و صورت های مالی آن به عهده مجمع عمومی عادی خواهد بود.

  • حضور سهامدارانی که پرداخت حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد کرده اند برای تشکیل مجمع الزامی است.
  • در صورت به حد نصاب نرسیدن مجمع، در بار دوم با حضور صاحبان حداقل یک سوم سرمایه، مجمع برگزار می شود.
  • تصمیمات این جلسه با رای اکثریت دو سوم حاضرین در مجمع، معتبر می شود.

۲- مجمع عمومی عادی سالیانه

یکی از مهمترین انواع مجمع بورس، مجمع عمومی عادی سالیانه است که تنها یک بار در سال و با حضور سهامداران و مدیران شرکت برگزار می شود. این مجمع به دلیل تصمیم گیری در مورد سود نقدی تقسیمی مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران فعال بازار سرمایه است. از جمله دیگر وظایف مجمع عمومی عادی سالیانه می توان به انتخاب مدیران جدید و بازرسان برای سال مالی جدید، تصویب صورت های مالی، انتخاب روزنامه کثیرالانتشار و... اشاره کرد.

برای پیشبینی بازار بورس در ایران این مطلب را بخوانید!

مجمع عمومی عادی سالیانه باید در پایان سالی مالی شرکت برگزار شود اما قانون، یک مهلت حداکثر ۴ ماهه برای برگزاری این مجمع در اختیار شرکت ها قرار داده است.

مجمع عمومی عادی سالیانه باید در پایان سالی مالی شرکت برگزار شود اما قانون، یک مهلت حداکثر ۴ ماهه برای برگزاری این مجمع در اختیار شرکت ها قرار داده است. به علت این که سال مالی بسیاری از شرکت های بورسی اسفند ماه است، این مجمع بیشتر در ماه های اردیبهشت، خرداد و تیر برگزار می‌شود. به همین علت به این سه ماه، فصل مجامع شرکت های بورسی گفته می شود.

اگر می خواهید سود نقدی که در این مجامع تقسیم می شود به شما هم تعلق بگیرد، باید در زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه، سهامدار شرکت باشید. البته همیشه شرکت ها سودده نیستند. در مواردی هم شرکت ها تصمیم به نگه داشتن سود برای توسعه آینده شرکت می گیرند و آن را تقسیم نمی‌کنند. از طرف دیگر، تقسیم سود با افت یا افزایش قیمت سهم پس از بازگشایی هم رابطه دارد. برای این که بدانید قبل از شروع یک مجمع بورسی بهتر است سهامدار آن باشید یا نه، به صفحه بورس از صفر مراجعه کنید.

۳- مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده

نوع دیگری از مجمع بورسی، مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده است. وظایف این مجمع، انجام همان کارهایی است که به عهده مجمع عمومی عادی سالیانه است. همان طور که گفتیم مجمع عمومی عادی سالیانه تنها یک بار در سال تشکیل می شود. با این وجود اگر مورد اضطراری پیش بیاید که در حیطه صلاحیت مجمع عادی سالیانه باشد اما در زمانی به غیر از زمان حداکثری ۴ ماه بعد از پایان سال مالی، اتفاق بیفتد، به جای مجمع سالیانه، مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده تشکیل می شود. برای مثال اگر تصمیم به انتخاب هیئت مدیره جدید در خارج از بازه زمانی مجمع سالیانه باشد، مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده با این هدف برگزار خواهد شد.

حضور بیش از نیمی از دارندگان سهامی که حق رای دارند، برای تشکیل مجمع الزامی است.

در مجمع عمومی عادی سالیانه و مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده:

  • حضور بیش از نیمی از دارندگان سهامی که حق رای دارند، برای تشکیل مجمع الزامی است.
  • در صورت به حد نصاب نرسیدن مجمع، در بار دوم با حضور هر عده از سهامداران، مجمع برگزار می شود.
  • تصمیمات این مجمع همیشه با رای نصف به علاوه‌ی یک حاضرین در مجمع، معتبر می شود.

۴- مجمع عمومی فوق العاده

آخرین نوع از انواع مجمع بورس، مجمع عمومی فوق العاده است. در این مجمع، درباره مواردی مثل افزایش سرمایه یا کاهش آن، تغییر اساسنامه شرکت، تغییر سال مالی شرکت و ... تصمیم گیری می‌شود. بنابراین زمانی که نیاز به تصمیم گیری در مورد موضوع مهمی است که در صلاحیت مجمع عمومی عادی نیست، مجمع عمومی فوق العاده تشکیل می شود. به همین دلیل است که زمان مشخصی برای برگزاری این مجمع از قبل در اساسنامه ذکر نشده است.

  • حضور بیش از نیمی از دارندگان سهامی که حق رای دارند برای تشکیل مجمع الزامی است.
  • در صورت به حد نصاب نرسیدن مجمع، در بار دوم با حضور بیش از یک سوم سهامداران، مجمع برگزار می شود.
  • تصمیمات این جلسه با رای اکثریت دو سوم حاضرین در مجمع، معتبر می شود.

چطور از زمان و مکان برگزاری مجامع بورسی باخبر شویم؟

شرکت ها موظف هستند حداکثر ۴۰ روز و حداقل ۱۰ روز قبل از تشکیل مجمع عمومی، آگهی دعوت به مجمع را در روزنامه کثیرالانتشاری که به عنوان روزنامه رسمی شرکت انتخاب شده است، منتشر کنند. علاوه بر این، آگهی دعوت به مجمع معمولا ۱۰ روز قبل از تشکیل مجمع در سایت کدال و سایت خودِ شرکت هم منتشر می شود.

در این آگهی اطلاعات مربوط به زمان و محل برگزاری مجمع، دستور جلسه و نحوه دریافت برگ حضور در جلسه وجود دارد.

قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه چه مواردی را در سایت کدال می توان بررسی کرد؟

قبل از برگزاری مجمع به جز آگهی دعوت به مجمع می توانید اطلاعات زیر را از سایت کدال دریافت کنید:

  • صورت های مالی شرکت
  •  یادداشت ها و پیوستهای صورت های مالی
  • گزارش فعالیت هیئت مدیره شرکت
  • زمانبندی پرداخت سود نقدی پیشنهادی
  • و سایر اطلاعیه هایی که توسط شرکت منتشر می شود.

با بررسی موارد بالا می توانید برای حضور یا عدم حضور در مجمع تصمیم گیری کنید.

چه زمانی نمادِ شرکت برای مجمع متوقف می شود؟

معمولا ۲ روز کاری قبل از برگزاری مجمع، نماد مربوط به آن متوقف می شود. بنابراین اگر می‌خواهید در مجمع شرکت کنید نباید قبل از متوقف شدن نماد آن را بفروشید. اگر هم قصد شرکت در مجمع را ندارید، می‌توانید سهام خود را قبل از متوقف شدن نماد آن بفروشید.

بررسی نکات مهم مربوط به سود نقدی تقسیم شده در مجامع

همان طور که گفتیم در مجمع عمومی عادی سالیانه، ممکن است سود نقدی به سهامداران تعلق بگیرد. بنابراین بهتر است با مهمترین نکات مربوط به آن آشنا شوید.

بعد از بازگشایی نماد، معمولا قیمت سود تقسیم شده از قیمت پایانی سهام کم می شود

۱- تغییرات قیمت پس از تقسیم سود نقدی در مجمع عمومی عادی چگونه است؟

بعد از بازگشایی نماد، معمولا قیمت سود تقسیم شده از قیمت پایانی سهام کم می شود. از آنجایی که بازگشایی نماد به صورت حراج ناپیوسته و بدون محدودیت دامنه نوسان صورت می گیرد، با توجه به عرضه و تقاضا این قیمت ممکن است، تغییر کند.

۲- آیا با فروش سهام بعد از مجمع، سود نقدی به سهامدار تعلق می گیرد؟

بعد از تصویب تقسیم سود در مجمع و بازگشایی نماد، در صورت تمایل می توانید، سهام خود را بفروشید. در این صورت همچنان سود تقسیمی به شما تعلق خواهد گرفت.

۳- سود نقدی چه زمانی پرداخت می شود؟

مهلت پرداخت سود توسط شرکت ها، حداکثر ۸ ماه پس از تاریخ برگزاری مجمع است. برخی شرکت ها به فاصله دو سه ماه سود نقدی را پرداخت می کنند و برخی هم دیرتر. بهتر است پیش از تشکیل مجمع، آگهی زمانبندی پرداخت سود در سایت کدال را مشاهده کنید.

۴- نحوه دریافت سود نقدی چگونه است؟

در سالهای قبل، سهامداران برای دریافت سود نقدی معمولا بایستی به بانک معرفی شده در آگهی «زمانبندی پرداخت سود» مراجعه می کردند اما طبق قانون جدید، پرداخت سود باید از طریق سامانه سجام صورت بگیرد. از آنجایی که این قوانین ممکن است در طول زمان تغییر کنند بهتر است حتما آگهی «زمانبندی پرداخت سود» را مطالعه کنید.

آشنایی با مجامع بورس و وظایف هر کدام از این مجامع برای سرمایه گذاران این بازار الزامی است اما با این وجود این آشنایی به تنهایی منجر به انتخاب سهم های پربازده در بورس ایران نمی شود. اگر می‌خواهید یک سرمایه گذاری هوشمند داشته و هم از تغییرات قیمت سهام سود کنید و هم از مزایایی مثل سود نقدی برخوردار شوید، پیشنهاد می کنیم از سیگنال بورس تهران استفاده کنید. این سیگنال ها با همفکری گروهی از بهترین تحلیلگران و معامله گران بورس تهران انتخاب و همراه با زمان دقیق ورود به سهم و خروج از آن به اعضا معرفی می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد و بررسی بازدهی سهم های معرفی شده، به صفحه لینک شده مراجعه کنید.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سایر مجامع بورسی، می توانید از مقالات زیر استفاده کنید.

 

سوالات متداول

۱- مجمع شرکت های بورسی چیست؟

مجمع عمومی، جلسه ای است که با حضور مدیران و سهامداران شرکت برگزار شده و در آن تصمیمات مهمی مثل افزایش سرمایه، تقسیم سود، تصویب صورت های مالی و ... گرفته می شود.

۲- چند نوع مجمع بورسی وجود دارد؟

مجامع بورسی به چهار دسته تقسیم بندی می شوند؛ مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی سالیانه، مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده و مجمع عمومی فوق العاده.

 

: ارسال نظر
آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود