اثر کاهش نرخ بهره در اقتصاد شامل مواردی همچون رشد اقتصادی بیشتر، افزایش ارزش ارز رایج کشور، تغییر عملکرد در بازارهای مالی، فشارهای تورمی و ... است.
اثر کاهش نرخ بهره در فارکس شامل مواردی همچون کاهش ارزش ارز یک کشور است چرا که تمایل به سرمایه گذاری خارجی کمتر شده و میزان تقاضا برای ارز مورد نظر نیز کاهش مییابد.
اثرات کاهش نرخ بهره تنها در صورتی که اثرات سایر متغیرها در اقتصاد و فارکس ثابت باشد، منجر به نتایج بالا میشوند اما در عمل باید مجموعهای از عوامل را برای تعیین رشد اقتصادی یا ارزش پول یک کشور و معامله آن در بازار فارکس در نظر گرفت. در ادامه به زبان ساده، نتایج کاهش نرخ بهره را به دو صورت جداگانه و در ترکیب با سایر متغیرها شرح خواهیم داد.
کاهش نرخ بهره، به طور کلی و در صورت ثابت بودن سایر متغیرها، منجر به کاهش ارزش یک ارز در برابر سایر ارزهای موجود در بازار فارکس خواهد شد. به دلیل اینکه سرمایه گذاران خارجی با خرید این ارز، بازدهی کمتری به دست میآورند، میزان تقاضا برای آن کاهش خواهد یافت.
برای درک بهتر مطلب میتوان به اوراق قرضه اشاره کرد. با کاهش نرخ بهره، نرخ سود این اوراق نیز کاهش مییابد. بنابراین، خرید اوراق قرضه کشوری که نرخ بهرهاش کاهش پیدا کرده به نفع سرمایه گذاران نیست و طبیعتا میزان تقاضا برای این ارز کاهش خواهد یافت.
بازار فارکس به سرعت به تغییرات نرخ بهره کشورها واکنش نشان میدهد. با این وجود، نرخ بهره تنها یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر ارزش ارزهای خارجی است.
۱- تورم
کاهش نرخ بهره با هدف افزایش تورم و تحریک رشد اقتصادی انجام میشود اما افزایش نرخ بهره با هدف کاهش تورم در دستور کار بانک مرکزی قرار میگیرد. حال اگر افزایش نرخ بهره نتواند مشکل تورم را حل کرده و تورم و نرخ بهره به صورت همزمان افزایش یابند، ارزش ارز یک کشور در بازار فارکس کاهش پیدا میکند. تورم بالا منجر به افزایش قیمت کالاهای تولید شده توسط یک کشور شده و تقاضای خارجی برای آنها کاهش مییابد. این بدین معنی است که کشورهای کمتری حاضر هستند ارز خود را فروخته و در عوض ارز کشوری که تورم بالایی دارد را خریداری کنند.
۲- سلامت عمومی اقتصاد و ثبات یک کشور
ارز برخی از کشورها با وجود نرخ بهره پایین به دلیل برخورداری از ثبات اقتصادی، ارزش بیشتری نسبت به سایر ارزهای موجود در بازار فارکس دارند. برای مثال، میتوان به ارز یورو اشاره کرد که با وجود نرخ بهره پایین آن نسبت به بسیاری از ارزهای جهان قویتر و دارای ارزش بیشتر است.
از جمله مواردی که سلامت اقتصادی یک کشور را تعیین میکنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۳- انتظارات معامله گران فارکس از تغییرات نرخ بهره
فعالان بازار فارکس، با استفاده از آیتمهای اقتصاد کلان و تحلیل بنیادی، پیش از اعلام رسمی متغیرهای اقتصادی همچون نرخ بهره، شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) و ... به تعیین و مقایسه ارزش ارز کشورها در برابر یکدیگر میپردازند. بنابراین در بسیاری از مواقع، بازار پیش از اعلام کاهش نرخ بهره یا افزایش آن، به صورت کوتاه مدت به آن واکنش نشان میدهد.
بنابراین تمام افرادی که قصد کسب سود از بازار فارکس را دارند باید روش تحلیل نرخ بهره و سایر متغیرهای اثرگذار بر قیمت تبادل ارزها را در بازههای کوتاه مدت و بلندمدت فرا بگیرند. پیشنهاد میکنیم از دوره اقتصاد کلان و فاندامنتال فارکس که با هدف تسلط فراجویان به تحلیل فاندامنتال جفت ارزها و سرمایه گذاری اصولی در سایر بازارهای مالی (با توجه به متغیرهای اقتصادی) طراحی شده استفاده کنید.
به غیر از رابطه کاهش نرخ بهره که منجر به کاهش نرخ ارز میشود، انتظارات معامله گران فارکس از نرخ بهره منجر به تغییر در عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت (در کوتاه مدت) خواهد شد. به نقل از وبسایت دیلی اف ایکس، چندین سناریوی احتمالی در زمینه انتظارات از نرخ بهره وجود دارد:
کاهش نرخ بهره، منجر به کاهش هزینه استقراض و افزایش تقاضای بیشتر مصرف کنندگان و در نتیجه رشد اقتصادی بیشتر میشود (در صورت ثابت بودن سایر متغیرها).
۱- کاهش پس انداز در بانک
کاهش نرخ بهره، بازدهی پس انداز در بانک را کاهش داده و به همین علت مصرف کنندگان تمایل بیشتری به خرج کردن پول پیدا میکنند تا نگهداری آن در بانک.
۲- کاهش هزینه استقراض
کاهش نرخ بهره، هزینه وام گرفتن را کاهش میدهد. بنابراین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان میتوانند برای تامین هزینهها و سرمایه گذاریهای خود وام بیشتری بگیرند.
۳- افزایش رشد اقتصادی
کاهش نرخ بهره از طریق کاهش پاداش پس انداز و هزینه وام گرفتن منجر به خرید بیشتر کالاها توسط مصرف کنندگان (تقاضای بالا) شده و همین امر به تولید کالاها سرعت بیشتری میبخشد. در تئوری، این فاکتور میتواند منجر به افزایش رشد اقتصادی در یک کشور شود اما در عمل باید فاکتورهای دیگری که بر رشد اقتصادی تاثیرگذار هستند را نیز بررسی نمود.
۴- نرخ بهره کمتر در وامهای مسکن
کاهش نرخ بهره منجر به کاهش میزان بازپرداخت ماهانه در وامهای مسکن (mortgages) میشود. در نتیجه، خانوارها میتوانند بخش بیشتری از درآمد خود را صرف خرج کردن و خرید کالاها و خدمات مورد نیاز خود کنند.
۵- افزایش قیمت داراییهای مالی
کاهش نرخ بهره میتواند منجر به جذابیت و افزایش قیمت سایر داراییهای مالی (ملک، طلا و ...) شود. در چنین شرایطی، خرید داراییهای همچون مسکن، جذاب میشود. عمده علت افزایش قیمت مسکن، هزینه کم استقراض یا همان نرخ بهره پایینتر در وامهای مسکن است. با خرید مسکن ثروت افراد افزایش مییابد و ثروت بیشتر، اعتماد به نفس بیشتری برای خرید و مصرف کالاها و خدمات ایجاد میکند.
۶- کاهش ارزش پول
کاهش نرخ بهره در یک کشور میتواند منجر به کاهش ارزش ارز همان کشور شود. برای مثال، اگر انگلستان نرخ بهره را کاهش دهد، احتمال کاهش ارزش ارز آن در برابر سایر کشورهای خارجی وجود خواهد داشت.
۷- گران شدن واردات
با کاهش نرخ بهره، محصولات وارداتی نسبت به محصولات تولید داخل گرانتر خواهند شد. علاوه بر این، صادرات در کشوری که به تازگی نرخ بهره را کاهش داده رقابتی تر بوده و احتمال افزایش آن وجود خواهد داشت.
۸- فشار تورمی
کاهش نرخ بهره، مصرف زیاد و تقاضای بالا برای کالاها و خدمات، علاوه بر اینکه منجر به تولید بیشتر و رشد اقتصادی میشود، احتمال افزایش قیمت یا همان تورم را نیز خواهد داشت.
اثرات کاهش نرخ بهره |
|
اقتصاد |
مردم |
کاهش ارزش پول |
کاهش پاداش پس انداز |
واردات گرانتر و صادرات رقابتیتر |
کاهش ارزش سرمایه با پسانداز در بانک (در صورت بیشتر بودن نرخ تورم نسبت به نرخ بهره) |
احتمال افزایش فشار تورمی |
کاهش هزینه استقراض |
احتمال افزایش رشد اقتصادی |
کاهش نرخ بهره وام مسکن |
افزایش سرمایه گذاری |
افزایش قیمت داراییهای مالی (مانند مسکن) |
کاهش هزینه استقراض برای دولت |
منافعِ کمتر بانکها |
خیر. در تئوری، کاهش نرخ بهره منجر به افزایش رشد اقتصادی (که با شاخص GDP اندازه گیری میشود) خواهد شد اما وضعیت همیشه بدین گونه نیست. چون به غیر از نرخ بهره، دیگر فاکتورهای اقتصاد کلان نیز بر رشد اقتصادی موثر هستند. برای مثال در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ که جهان درگیر رکود اقتصادی بود، انگلستان نرخ بهره را کاهش داد.
همان طور که در تصویر زیر مشاهده میکنید این کاهش تنها تا حدی منجر به رشد اقتصادی شده است.
در شکل زیر نیز مشاهده میکنید که کاهش نرخ بهره در سال ۲۰۰۹ و ثابت نگه داشتن آن نتوانسته است کاملا منجر به کاهش تورم شود.
در این مقاله به تاثیرات کاهش نرخ بهره در اقتصاد و فارکس پرداخته و دانستیم که در صورت ثابت بودن سایر متغیرها، کاهش نرخ بهره میتواند منجر به افزایش رشد اقتصادی و کاهش ارزش پول کشور شود. با این وجود، یک معامله گر فارکس یا سرمایه گذار در بازارهای مالی جهانی باید مجموعهای از متغیرهای اقتصادی را برای شروع سرمایه گذاری در نظر بگیرد.
در پایان پیشنهاد میکنیم جهت آشنایی با سایر موضوعات اقتصادی تاثیرگذار بر بازارهای مالی از مقالات زیر استفاده کنید.
کاهش نرخ بهره در اقتصاد منجر به افزایش رشد اقتصادی و ایجاد فشارهای تورمی یا در نهایت تورم بالا خواهد شد. البته در عمل باید تاثیر سایر متغیرهای اقتصادی را نیز در نظر گرفت.
اثر کاهش نرخ بهره در فارکس معادل کاهش ارزش یک ارز در برابر سایر ارزهاست. البته موارد دیگری همچون انتظارات معامله گران از نرخ بهره و سایر متغیرهای اقتصاد کلان بر ارزش ارزها در فارکس تاثیر میگذارند.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد