سرمایهگذاری رشدی (Growth investing) یکی از انواع استراتژیهای سرمایهگذاری در بورس است که بر مبنای خرید سهام شرکتهای کوچک و جوانی که احتمالِ افزایش درآمد آنها (نسبت به صنعتِ بورسیای که در آن قرار دارند یا کلیت بازار) وجود دارد. این افزایش درآمد بایستی بیشتر از نرخ میانگین درآمد صنعت یا بازار باشد.
منظور از سرمایهگذاری بر مبنای رشد یا سرمایهگذاری رشدی، خرید سهام شرکتهایی است که به سرعت در حال رشد هستند. سرمایهگذاران ارزشی با خرید چنین سهامی و انتظارِ افزایش نرخ درآمد آنها به افزایش قیمتِ سهام در آینده امیدوار هستند.
همان طور که میدانید با خرید سهام، دو نوع سود یا بازدهی به سهامداران تعلق میگیرد:
از آنجایی که شرکتهای نوظهورِ این چنینی اغلب در زمینه توسعه خدمات یا فناوریهای جدید فعال هستند به جای تقسیم کردن سود بین سهامداران، از درآمدهای خود به منظور توسعه فعالیتهای شرکت استفاده میکنند. در چنین حالتی قیمت سهام این شرکتها افزایش پیدا میکند. بنابراین سرمایهگذاران رشدی به سود سرمایهای یا سود حاصل از فروش سهام خود متکی هستند تا DPS.
سرمایهگذاران به هنگام استفاده از استراتژی سرمایهگذاری رشدی، به نسبتِ پایین P/E اهمیت نمیدهند. از آنجایی که این شرکتها سود یا درآمد خود را دوباره در خودِ شرکت به کار میگیرند، ممکن است نسبتهای پی بر ای بالایی داشته باشند. در چنین مواردی نسبت P/E بالا جهت انتخاب سهام، ایراد به حساب نمیآید.
بنابراین اگرچه شرکت در حال حاضر درآمد بالایی ندارد اما انتظار میرود که در آینده به دلیل توسعه خدمات خود، ثبت اختراع، رشد فناوری شرکت و سایر مواردی از این دست قیمت سهام آن افزایش پیدا کند.
انتخاب سهام در سرمایهگذاری رشدی با توجه به پتانسیل شرکتها جهت رشد در آینده صورت میگیرد. با این حال فرمول مطلقی در این زمینه وجود ندارد. به طور کلی میتوان گفت موقعیت یک شرکت بایست نسبت به عملکرد گذشته صنعت مربوطه و عملکرد مالیِ تاریخی آن در نظر گرفته شود.
در این قسمت مهمترین ابزارهای کاربردی مورد استفاده در سرمایهگذاری رشدی را معرفی خواهیم کرد.
۱- رشد درآمد شرکت در سالهای گذشته
جهت انتخاب سهام در سرمایهگذاری رشدی باید به سابقه رشد درآمد شرکت توجه کنید. این سابقه باید در ۵ تا ۱۰ سال گذشته، رشد مناسبی را نشان دهد. اگر شرکت در گذشته نزدیک، رشد خوبی را ثبت کرده باشد احتمال حرکت رو به جلوی آن در آینده نیز وجود خواهد داشت.
۲- رشد درآمد شرکت در سالهای آتی
سرمایهگذاری رشدی یا سرمایهگذاری رشد پذیر، میزان رشد درآمد شرکت در سالهای آتی را نیز در نظر میگیرد. برای انجام این مهم میتوان از اطلاعات مربوط به گزارش تفسیری شرکتها در خصوص پیشبینی میزان فروش و درآمد آنها در فصلها و یا سال مالی آینده استفاده کرد. با استفاده از این اطلاعات میتوان سود سهام (EPS) را در سال آتی محاسبه کرد.
یک راه میانبُر جهت محاسبه میزان سود پیشبینی شده شرکتها به همراه سایر اطلاعات مهم مربوط به تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال، مراجعه به بخش تحلیل ۳۰۰ سهم بورس است. این بخش جهت انتخاب بهترین سهام در بورس تدارک دیده شده و تحلیلهای بهروز آن توسط کارشناسان مجرب مجموعه آموزش ساده بورس ارائه میشوند.
سرمایهگذاران رشدی با استفاده از پیشبینی سود یا درآمد شرکت به ازای هر سهم و مقایسه آن با سود سایر سهمهای موجود در آن صنعت به معیار مناسبی جهت خرید سهام دست پیدا میکنند.
۳- حاشیه سود بالا
شرکتهایی که حاشیه سود بالایی (حاشیه سود عملیاتی) نسبت به میانگین حاشیه سود خود در ۵ سال گذشته یا میانگین حاشیه سود صنعت مربوطه دارند، کاندیدای مناسبی جهت سرمایهگذاری رشدی به حساب میآیند.
حاشیه سود عملیاتی، فاکتور مناسبی جهت سنجش میزان فروش یک شرکت در برابر میزان سودی است که از این فروش حاصل شده است. اگر یک شرکت فروش فوقالعادهای داشته باشد اما به دلیل گران تمام شدن هزینههای شرکت، سود کمی به دست بیاورد، با این نسبت شناسایی خواهد شد.
۴- شاخص ROE
شاخص ROE یا بازده حقوق صاحبان سهام یکی دیگر از معیارهای سرمایهگذاران رشدی جهت انتخاب سهام است. این شاخص از تقسیم میزان درآمد خالص یک شرکت بر حقوق صاحبان سهام (حقوق مالکانه) به دست میآید.
اگر شاخص ROE یک شرکت را با میانگین شاخص ROE در ۵ سال گذشتهی شرکت و صنعت مربوط به آن مقایسه کنید و به ثبات یا افزایش در این نسبت دست پیدا کنید، بدین معنی است که مدیریت شرکت عملکرد مطلوبی داشته و میتواند بازدهی مناسبی برای سرمایه سهامداران تولید کند.
۵- سرعت رشد بالا
برای اینکه قیمت سهام یک شرکت در عرض ۵ سال دو برابر شود، شرکت بایستی نرخ رشدی معادل ۱۵٪ داشته باشد. یافتن این نرخ رشد در شرکتهای نوظهور امکانپذیر است. البته میزان رشد قیمت سهام در بازار بورس ایران بسیار بیشتر است و سهمهایی وجود دارند که در طول سال بیشتر از ۲۰۰٪ نیز بازدهی دارند. با این وجود شناسایی آنها از بین خیل عظیم نمادهای بورسی و فرابورسی و یافتن بهترین زمان خرید و بهترین زمان فروش، حتی برای کسانی که از دانش بورسی برخوردار هستند، امری دشوار است.
یک راه سریع و مطمئن جهت کسب بازدهی بالا از بورس ایران، استفاده از سیگنال سهام است. انجمن خبرگان سرمایهگذاری در ایران با در اختیار داشتن تیمی از کارشناسان مجرب بورسی و با مدیریت آقای هومن مقراضی، سیگنال کوتاهمدت و بلندمدت خرید سهام را به همراه زمان دقیق ورود و خروج در اختیار علاقهمندان قرار میدهد. لازم به ذکر است که این سیگنالها در دو پرتفوی بورسی خودِ انجمن نیز استفاده شده و تا بحال بازدهی بالایی نصیب پرتفوی انجمن خبرگان کردهاند. اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه استفاده از سیگنال بورس را در این قسمت مطالعه کنید.
تفاوت سرمایهگذاری رشدی و سرمایهگذاری ارزشی به نوع رویکرد آنها نسبت به سودآوری یا ارزش سهام یک شرکت مربوط میشود.
۱- سرمایهگذاران ارزشی به دنبال خرید سهامی هستند که کمتر از ارزش ذاتی آن قیمتگذاری شده است اما سرمایهگذاران رشدی به جای در نظر گرفتن قیمت فعلی سهام، پتانسیل رشد آن در آینده را در نظر میگیرند. به عبارت دیگر سرمایهگذاران رشدی ممکن است سهام شرکتی را خریداری کنند که با قیمتی بیشتر از ارزش ذاتی آن در بازار معامله میشود اما به دلیل پیشبینی رشد مناسب قیمت سهام در آینده، از بیشتر بودن قیمت نسبت به ارزش ذاتی آن صرف نظر میکنند.
۱- «توماس رو پرایس» با عنوان پدر سرمایهگذاری رشدی شناخته میشود. او یکی از معروفترین سرمایهگذاران موفق دنیا بود که در سال ۱۹۵۰ با استفاده از این استراتژی، یک صندوق سرمایهگذاری سهامی راهاندازی کرد که به مدت ۲۲ سال، بازدهی ۱۵ درصدی سالانه داشت.
۲- «پیتر لینچ» از دیگر سرمایهگذاران برتر جهان است که سرمایهگذاری رشدی و ارزشی را با یکدیگر ترکیب کرده و استراتژی جدیدی با عنوان «رشد با قیمت معقول» (GARP) به وجود آورده است.
۳- «فیلیپ فیشر» از دیگر سرمایهگذاران رشدی است که کتاب مشهوری با عنوان «سهام عادی با سود غیر عادی» در این زمینه به رشته تحریر درآورده است.
مهمترین علت جذابیت سرمایهگذاری رشدی، احتمال کسب بازدهی بالا در صورت موفقیت شرکتهای نوظهور در بازار بورس است. با این حال از آنجایی که این شرکتها نوظهور هستند در اغلب موارد عملکرد گذشته آنها قابل بررسی نیست و به همین دلیل این نوع سرمایهگذاری با ریسک بالایی همراه خواهد بود.
سرمایهگذاری رشدی همچون سایر روشهای سرمایهگذاری مزایا و معایب خاص خود را دارد.
۱- پتانسیل بازدهی بیشتر
در سرمایهگذاری بر مبنای رشد، سهامی خریداری میشود که پتانسیل ارائهی بازدهیِ بیشتر از میانگین نسبت به سایر شرکتهای موجود در صنعت را دارد.
۲- افزایش ارزش سرمایه
سهام رشدی معمولا سود کمی بین سهامداران تقسیم میکند اما در عوض به علت صرف کردن درآمد خود در طرحهای جاری و آتی شرکت، قیمت سهام آن در آینده افزایش پیدا کرده و بدین طریق ارزش سرمایه افراد را بیشتر خواهد کرد.
۳- چشمانداز بهتر در بلندمدت
در سرمایهگذاری رشد پذیر، سهام شرکتهایی انتخاب میشوند که با طرحهای توسعهای خود و روند روبه رشد، احتمال برخورداری از سرمایهگذاری بلندمدت موفقیتآمیز را برای سهامداران فراهم میکنند.
۱- ریسک بیشتر
از آنجایی که سهمهای رشدی متعلق به شرکتهای نوظهور بوده و در مراحل اولیه توسعه به سر میبرند، ریسک سرمایهگذاری در آنها بیشتر است.
۲- نوسانات بیشتر
انتظارات رشد زیاد قیمت در روش سرمایهگذاری رشدی منجر به نوسانات شدید قیمتی در سهام رشدی خواهد شد چرا که واکنش بازار نسبت به گزارشات مثبت و منفی این گونه سهمها بیشتر است.
۳- حساس به رکود بازار
سهام رشدی نسبت به شرایط اقتصاد کلان حساستر است و در زمان رکود بازار یا رکود اقتصادی، عملکرد ضعیفتری خواهند داشت. زیرا در چنین شرایطی ریسکگزیری سهامداران افزایش پیدا میکند. از آن جایی که خرید سهام رشدی نیازمند سطح ریسکپذیری بالا است، با رکود بازار وضعیت این شرکتها نسبت به شرکتهای درآمد محور یا ارزشی نامطلوبتر خواهد شد.
سرمایهگذاری رشدی یک از انواع استراتژیهای سرمایهگذاری سودآور است که بیشتر مناسبِ افرادی است که به دنبال کسب بازدهی و افزایش سرمایه خود در بازه بلندمدت هستند. در این روش سرمایهگذاری به دلیل انتخاب سهام شرکتهای نوظهور و در حال رشد، احتمال افزایش قیمت سهام در بلندمدت بیشتر میشود. با این حال استفاده از این روش ریسک بیشتری نسبت به سرمایهگذاری ارزشی برای سرمایهگذاران به همراه خواهد داشت.
توصیه میکنیم سایر مقالات مهمِ مرتبط با حوزه سرمایهگذاری را نیز مطالعه بفرمایید.
سرمایهگذاری رشد پذیر یا رشدی یکی از استراتژیهای سرمایهگذاری است که با استفاده از آن سهامی که پتانسیل رشد بالا و افزایش قیمت سهام آن در آینده وجود دارد، خریداری میشود.
صندوق سرمایهگذاری رشدی (Growth Fund) نمونهای از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که از مجموعه متنوعی از سهام با میانگین نرخ رشد بالاتر از متوسط تشکیل شده است. هدف این صندوق، افزایش میزان ارزش سرمایه است و پرداخت سود نقدی در آن کم است یا اصلا وجود ندارد.
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد
نظرات :
MohadesehGholami
1402-09-25سلام معمولا سرمایهگذاران ارزشی به دنبال پیدا کردن چه نوع سهم هایی هستند؟
مدیر وبسایت
1403-02-03درود به شما دوست عزیز معمولاً این نوع سرمایهگذاران همونطور که از نامشان پیداست به دنبال یافتن سهام ارزشمند و سهامی که ر فروشهای خود موفق و سودساز هستند میباشند.