ارتباط با
پشتیبانی آنلاین

سهام ارزشی و سهام رشدی چیست؟ | تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی

زمان مطالعه 5 دقیقه
آخرین بروزرسانی 12 مرداد 1403
بورس تهران   کاوه اوحدی
زمان انتشار 14 شهریور 1402
سهام ارزشی و سهام رشدی چیست؟ | تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی

تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی در میزان بازدهی و ریسک این دو نوع از سهام نهفته است. سرمایه‌گذاران با خرید سهام ارزشی در قیمتی کمتر از ارزش ذاتی آن، انتظار رسیدن قیمت سهام به ارزش ذاتی یا کمی بیشتر از آن را با پذیرفتن ریسک کمتری دارند.

در سهام رشدی، به دلیل پتانسیل کسب درآمد شرکت بیشتر از میانگین سایر شرکتهای موجود در صنعت بورسی، سرمایه‌گذاران انتظار بازدهی بیشتری نسبت به سهام ارزشی دارند. طبیعتا این بازدهی بالاتر مستلزم پذیرفتن ریسک بیشتر در سهام رشدی است. در ادامه ویژگی‌های هر دو سهام را بررسی کرده و به این سوال که سهام رشدی بهتری است یا ارزشی؟ پاسخ خواهیم داد.

جدول زیر تفاوت سهام رشدی و سهام ارزشی در بورس را نمایش می‌دهد.

تفاوت سهام رشدی و سهام ارزشی در بورس

سهام ارزشی چیست؟

سهام ارزشی (Value Stock)، سهامی است که قیمت آن کمتر از ارزش ذاتی یا واقعی آن است. معمولا سهام ارزشی متعلق به شرکت‌های بزرگی است که از بنیاد خوبی برخوردار هستند اما به علت شرایط موجود در بازار (انتشار اخبار بد، گزارشات مالی نامطلوب در کوتاه‌مدت و ...)‌ موقتا با قیمت کمتری خرید و فروش می‌شوند.

محاسبه ارزش ذاتی یک سهم بر اساس تحلیل بنیادی یا فاندامنتال صورت می‌گیرد و از مهمترین ابزارهایی که جهت شناسایی سهام ارزشی از آنها استفاده می‌شود می‌توان به نسبتP/E  (قیمت به درآمد یا سود) و نسبت P/B (قیمت به ارزش دفتری) اشاره کرد.

روش تشخیص سهام ارزشی

اگر نسبت P/E‌ سهام نسبت به سایر شرکتهای موجود در آن صنعت کمتر باشد یا ارزش دفتری آن به ازای هر سهم کمتر از قیمت کنونی سهام در بازار باشد، به عنوان یک سهام ارزشی شناسایی می‌شود. البته این دو ابزار تنها فاکتورهای محاسبه ارزش ذاتی سهام در متُد سرمایه‌گذاری ارزشی نیستند و باید از سایر جنبه‌های تحلیل بنیادی جهت محاسبه دقیق ارزش ذاتی سهام استفاده کرد.

سهام رشدی چیست؟

سهام رشدی (Growth Stock)، سهامی است که پتانسیل افزایش درآمد شرکت آن بیشتر از میانگین سایر شرکت‌ها در صنعت یا کلیت بازار است. در نتیجه پتانسیل افزایش قیمت سهام این ‌ا در آینده بسیار زیاد خواهد بود.

در اغلب موارد نسبت P/E در چنین سهم‌هایی بیشتر است. علت این موضوع مصرف کردن درآمدِ جاری شرکت در طرح‌های توسعه‌ای است که بازدهی آنها در آینده مشخص می‌شود. سرمایه‌گذاران رشدی در عوض از فاکتورهایی مانند رشد درآمد شرکت در سالهای گذشته و آتی، حاشیه سود بالا، شاخص ROE و سرعت رشد بالا استفاده می‌کنند.

روش تشخیص سهام رشدی

پنج مورد از مهمترین روشهای تشخیص سهام رشدی به شرح زیر است:

  1. میانگین درآمد شرکت در ۵ تا ۱۰ سال گذشته با رشد همراه بوده باشد.
  2. سود پیش‌بینی شده شرکت برای سال مالی آینده با رشد همراه باشد.
  3. حاشیه سود عملیاتی در ۵ سال گذشته بیشتر از میانگین حاشیه سود خود شرکت یا صنعت مربوطه باشد.
  4. شاخص ROEدر ۵ سال گذشته بیشتر از میانگین حاشیه سود خود شرکت یا صنعت مربوطه باشد.
  5. نرخ رشد قیمت سهام شرکت بالا باشد.

یک شرکت رشدی ممکن است فناوری جدیدی راه‌اندازی کند، تولید محصولات خود که تقاضای بالایی برای خرید آنها وجود دارد را بیشتر کند و یا سایر مواردی از این دست که پتانسیل افزایش درآمد و قیمت سهام را در آینده بیشتر می‌کند، انجام دهد. بنابراین زیر نظر گرفتن طرح‌ها و برنامه‌های شرکت ضروری است.

مثال سهام رشدی و سهام ارزشی

شرکت‌های تحلیلی و رتبه‌بندی مختلفی وجود دارند که میزان ارزشی یا رشدی بودن سهام شرکت‌ها را مشخص می‌کنند.

مثال سهام رشدی و سهام ارزشی

به گزارش وبسایت CNBC، «اکثر سرمایه‌گذاران طبق معیارهای کلاسیک سهام ارزشی، گمان می‌کنند که سهام شرکت مایکروسافت یک سهام ارزشی است با این حال شرکت S&P، مایکروسافت را به عنوان شرکتی که تا حدی ارزشی و تا حدی رشدی است، طبقه‌بندی کرده است.

از دیدگاه کلاسیک، سهام شرکت متا به عنوان سهام رشدی شناخته می‌شود اما با توجه به اعتبارسنجی شرکت S&P، شرکت متا یک سهام ۱۰۰٪ ارزشی است.»

بهتر است به این نکته اشاره کنیم که خرید سهام آمریکایی یا اروپایی از طریق بروکرهای فارکس برای ایرانیان امکان‌پذیر است. تنها کافی است که به آموزش بازار جهانی فارکس دسترسی داشته باشید و در یک بروکر معتبر ثبت نام کنید.

تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی در بازار سهام

تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی در بازار سهام

۱- قیمت

قیمت سهام ارزشی نسبت به میزان درآمد یا فروش آن کمتر است اما قیمت سهام رشدی، نسبت به میزان درآمد یا فروش آن بیشتر است.

۲- درآمد یا سود

نسبت قیمت به درآمد (P/E) در سهام ارزشی کمتر از سایر شرکتهای مشابه در صنعت است اما همین نسبت در سهام رشدی بیشتر است. با این وجود در سهام رشدی، نرخ رشد درآمد در سالهای گذشته و پیش‌بینی نرخ رشد آن در سالهای پیش‌رو به عنوان معیار در نظر گرفته می‌شود.

۳- ریسک

ریسک خرید سهام ارزشی کمتر از سهام رشدی است. معمولا سودآوری سهام ارزشی در گذشته ثابت شده است و علاوه بر این سرمایه‌گذاران انتظار افزایش قیمت سهام بیشتر از ارزش ذاتی آن را ندارند. با این وجود از آنجایی که سهام رشدی قیمت بیشتری دارد، سرمایه‌گذاران انتظارات بیشتری جهت کسب بازدهی دارند و اگر برنامه‌های رشد و توسعه شرکت اجرا نشود، قیمت ممکن است دچار ریزش شود.

۴- سود تقسیمی

سهام ارزشی معمولا سود بیشتری را بین سهامداران تقسیم می‌کند اما سهام رشدی به دلیل استفاده از سود انباشته در طرح‌های توسعه‌ای شرکت، سود کمتری را به سهامداران اختصاص می‌دهد.

۵- نوسان قیمت

نوسان قیمت در سهام ارزشی کمتر از سهام رشدی است. در اغلب موارد با خرید سهام ارزشی، سرمایه افراد حتی اگر به قیمت هدف نرسد، مقداری رشد را ثبت خواهد کرد و از آنجایی که قیمت آن کمتر از ارزش ذات است، احتمال نوسان قیمت در این گونه سهم‌ها کمتر است. از طرف دیگر در سهام رشدی به دلیل انتظارات بازدهی بالا، نوسانات قیمت بیشتر است.

سهام رشدی بهتر است یا ارزشی؟

سهام رشدی بهتر است یا ارزشی؟

از دیدگاه وارن بافت، سرمایه‌گذار برتر جهان «سهام رشدی و سهام ارزشی با یکدیگر مرتبط هستند. رشد همیشه جزیی از محاسبات ارزش بوده و متغیری است که اهمیت آن در شرایط مختلف از کم تا زیاد خواهد بود.»

با این حال در اغلب موارد:

  1. در زمان رکود اقتصادی و روندهای نزولی در بورس، خرید سهام ارزشی بهتر از سهام رشدی است.
  2. در زمان توسعه اقتصادی و روندهای صعودی در بورس، خرید سهام رشدی بهتر از سهام ارزشی است.

حال که با تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی آشنا شدید بایستی با در نظر گرفتن سطح ریسک‌پذیری، اهداف و افق زمانی سرمایه‌گذاری سهام ارزشی یا سهام رشدی را انتخاب کنید. البته این دو فاکتور تنها روشهای انتخاب سهام در بورس ایران به شمار نمی‌آیند.

تفاوت سهام ارزشی و سهام رشدی

اگر به دلیل عدم برخورداری از آموزشهای اصولی یا زمان کافی به مرجع معتبری جهت خرید سهام و کسب بازدهی بالا نیاز دارید به انجمن خبرگان سرمایه‌گذاری در ایران مراجعه کنید. این انجمن در بورس ایران دو پرتفوی کوتاه مدت و بلندمدت دارد که بازدهی بالایی را در ۵ سال گذشته ثبت کرده‌اند. روند کاری انجمن خبرگان بدین شکل است که پس از شناسایی سهام پربازده برای هر کدام از پرتفوی‌ها، سیگنال آن را نیز در اختیار اعضای انجمن خبرگان قرار می‌دهد.

  • مهمترین مزیت این سیگنال‌ها علاوه بر بازدهی بالا، ارائه زمان دقیق خرید و فروش سهام است.

در چه شرایطی می‌توان سهام رشدی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرد؟

سهام رشدی را انتخاب کنید اگر:

  1. اگر به سرمایه‌گذاری به چشم منبعی جهت کسب درآمد در کوتاه‌مدت نمی‌نگرید. چون شرکت‌های رشدی معمولا سودی تقسیم نمی‌کنند و افزایش قیمت سهام آنها در بازه میان‌مدت تا بلندمدت حاصل می‌شود.
  2. اگر با سرمایه‌گذاری در بازه بلندمدت مشکلی ندارید.
  3. به دانش اقتصاد کلان و تحلیل بنیادی جهت انتخاب سهام رشدی مسلط هستید.
  4. سطح ریسک‌پذیری بالایی دارید.

در چه شرایطی می‌توان سهام ارزشی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرد؟

سهام ارزشی را انتخاب کنید اگر:

  1. اگر پرتفوی خود را به عنوان منبعی کمکی جهت کسب درآمد می‌بینید. در این حالت می‌توانید از سود تقسیمی سهام برخوردار شوید.
  2. سهم‌هایی که ثبات قیمت در آنها بیشتر است را ترجیح می‌دهید. نوسانات قیمت در سهام ارزشی به دلیل ثبات بیشتر شرکت‌ها، کمتر است.
  3. قدرت تشخیص سهامی که زیر قیمت ذاتی آن ارزشگذاری شده را دارا هستید؛ دقت داشته باشید که هر قیمت پایینی به منزله ارزشی بودن سهام نیست. برخی شرکت‌های بورسی یا فرابورسی به علت عملکرد ضعیف آنها از جنبه بنیادی، دچار کاهش شدید قیمت می‌شوند.
  4. تمایل دارید سرمایه‌گذاری ارزشی شما زودتر به نتیجه برسد و رشد قیمت را تجربه کند.

در پایان بایست به این نکته اشاره کنیم که پیتر لینچ، از سرمایه‌گذاران برتر دنیا روش سرمایه‌گذاری ارزشی و رشدی را با یکدیگر ترکیب کرده (استراتژی GARP) و از مزیت‌های هر دو متد جهت کسب بیشترین بازدهی استفاده می‌کند. بنابراین شما نیز می‌توانید با انتخاب سهام ارزشی و رشدی به صورت همزمان، به پرتفوی بورسی خود تنوع بخشیده و ریسک آن را کمتر کنید.

در چه شرایطی می‌توان سهام ارزشی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرد؟

استفاده از تحلیل‌های آماده‌ای که توسط افراد با تجربه در بورس ایران تدارک دیده شده است، ابزار مناسبی جهت اصلاح پرتفوی و انتخاب سهام به شمار می‌آید. به همین منظور انجمن خبرگان، تحلیل ۳۰۰ سهم مهم بورس تهران را در این قسمت با شما به اشتراک می‌گذارد. این قسمت شامل تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و آخرین اخبار مرتبط به نمادها و تفسیر گزارشات مالی منتشر شده آنها در سایت کدال است.

 

پیشنهاد می‌کنیم جهت آشنایی با سایر موضوعات مهم مربوط به سرمایه‌گذاری، مقالات زیر را نیز مطالعه بفرمایید.

 

سوالات متداول

۱- سهام رشدی و سهام ارزشی چیست؟

سهام رشدی، سهامی است که درآمد شرکت آن در آینده بیشتر از میانگین درآمد سایر شرکت‌ها در همان صنعت خواهد بود و بنابراین پتانسیل افزایش قیمت سهام آن وجود دارد. سهام ارزشی، سهامی است که به دلیل شرایط اقتصادی یا سنتیمنت بازار، قیمت آن کمتر از ارزش ذاتی آن است.

۲- تفاوت سهام رشدی و سهام ارزشی چیست؟

تفاوت سهام رشدی و سهام ارزشی به میزان بازدهی و ریسک آنها مربوط می‌شود. احتمال بازدهی بالا در سهام رشدی بیشتر از سهام ارزشی است و در عین حال میزان ریسک سهام رشدی نیز بیشتر از سهام ارزشی است.

۳- سهام ارزشی بهتر است یا سهام رشدی؟

به طور کلی سهام ارزشی یا سهام رشدی، نسبت به یکدیگر برتری ندارند. به گفته‌ی وارن بافت رشد و ارزش دو فاکتور مرتبط هستند. بنابراین استفاده از هر دو نوع سهام با توجه به شرایط اقتصادی (رکود یا رشد اقتصادی) امکان‌پذیر است.

 

: ارسال نظر
نظرات :
  • comment 4590
    MohadesehGholami
    1402-09-25

    ممنون بابت مقاله جامعتون سوال که واسم پیش اومده اینه که نسبت قیمت به درآمد میتونه در تعیین سهام ارزشی یا رشدی کاربرد داشته باشه؟

    • درود به شما دوست عزیز یافتن بهترین سهام هر صنعت نیازمند تحلیل نموداری و بنیادی درست و دقیق و کامل نمادها می‌باشد. لذا در صورت عدم توانایی در تحلیل کامل صورت‌های مالی شرکت‌ها و نه صرفا یک نسبت خاص، به شما پیشنهاد می‌کنم تا با عضویت در سرویس انجمن خبرگان سرمایه‌گذاری ایران به صورت هفتگی علاوه بر معرفی برترین سهام هر صنعت از آخرین تغییر و تحولات بازارهای بورس مسکن طلا ارز و خودرو نیز با خبر باشید. https://amoozesh-boors.com/fa/tehran-expert

آموزش بورس

ورود با کد یکبار مصرف

کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد

این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد

کد شش رقمی (عدد لاتین)

آموزش بورس

ورود

آموزش بورس

ثبت نام

از قبل حساب کاربری دارید؟ ورود