سرمایه گذاری، نیاز ضروری تمام مردم در زمانه کنونی است. به همین جهت آگاهی از اصول سرمایه گذاری موفق بازدهی افراد را در طول زمان بیشتر کرده و از ضرر و زیان آنها جلوگیری خواهد کرد. اصول سرمایه گذاری موفق شامل مواردی همچون هدف سرمایه گذاری، متنوعسازی پرتفوی یا تخصیص بهینه داراییها، کاهش هزینههای سرمایه گذاری، رعایت نظم و انضباط و سایر مواردی میشوند که در ادامه مقاله به شرح آنها خواهیم پرداخت.
به فرآیند خرید داراییهایی که ارزش آنها در طول زمان افزایش پیدا میکند، سرمایه گذاری گفته میشود. این افزایش ارزش در قالب سود سرمایه گذاری نصیب سرمایه گذاران موفق میشود.
به زبان ساده اگر یک دارایی مالی (سهام، طلا، ارزهای خارجی، ارزهای دیجیتال، اوراق درآمد ثابت، مسکن و ...) را با قیمتی پایین خریداری کرده و در قیمتی بالا به فروش برسانید، سرمایه گذاری موفقی انجام دادهاید. در ادامه به بررسی فاکتورهایی خواهیم پرداخت که درصد موفقیت افراد در سرمایه گذاری را افزایش خواهند داد.
یکی از اصول سرمایه گذاری موفق، تعیین هدف سرمایه گذاری با توجه به افق زمانی مورد نظر سرمایه گذار جهت کسب بازدهی است. افزایش درصد بازدهی معمولا در بازههای زمانی بلندمدت به دست میآید. علاوه بر این کسب سود بالا در بازههای کوتاه مدت به علت کم بودن درصد بازدهی به سرمایه اولیه بیشتری نیاز دارد. تصویر زیر به خوبی این رابطه را نمایش میدهد.
اگر با دیدن تصویر بالا و بازدهی 49 درصدی پس از 30 سال متعجب شدهاید، باید بگوییم که اولا این یک مثال است که رابطه سرمایه اولیه، زمان و بازدهی سرمایه گذاری را نشان میدهد تا سرمایه گذاران تصویر شفافی از این موارد در ذهن داشته باشند. ثانیا تصویر بالا با فرض تورم ۲ درصدی شکل گرفته است. به همین دلیل بازده ۶ درصدی با کسر تورم ۲ درصدی معادل ۴٪ خواهد بود که متناسب با حجم زیاد سرمایه اولیه (ناحیه سفید رنگ) سود مناسبی برای سرمایه گذاران در کشوری همچون آمریکا است.
یکی دیگر از اصول موفقیت در سرمایه گذاری پس از تعیین هدف، ایجاد تعادل و توازن در پرتفوی سرمایه گذاری است. به عبارت دیگر، فرآیند تخصیص دارایی باید به نحوی صورت بگیرد که اهداف شما (کسب سود در کوتاه مدت یا بلند مدت) را پوشش دهد. برای مثال با ترکیبی از سهام، طلا و دلار میتوان یک پرتفوی سرمایه گذاری تشکیل داد.
در این راه باید میزان ریسک پذیری خود را بسنجید و سپس به خرید داراییهای مالی مختلف بپردازید. برای مثال از یک پرتفوی سرمایه گذاری با ترکیب سهام و اوراق قرضه (اوراق بدهی در ایران) استفاده میکنیم. اگر ریسک پذیری شما متوسط باشد، میتوانید 50٪ را به سهام و 50٪ را به اوراق قرضه اختصاص دهید اما اگر ریسک پذیری شما در سطح بالایی باشد، میتوانید 80٪ را به سهام و 20٪ را به اوراق قرضه اختصاص دهید.
برای مثال اگر اوراق مشارکتی در ایران بازدهی سالانه ۲۵٪ داشته باشد، یارای رقابت با تورم ۴۵ درصدی را ندارد. بنابراین افراد با خرید این اوراق، در نهایت به اندازه ۲۰٪ متضرر خواهند شد. به جای استفاده از این گزینه پیشنهاد میکنیم با مراجعه به انجمن خبرگان سرمایه گذاری در ایران، از مشاوره متخصصین این حوزه جهت ساخت پرتفوی مناسب خود و همچنین سیگنال خرید و فروش در بازارهای بورس، طلا و سکه، دلار و یورو، ملک و خودرو برخوردار شوید.
همان طور که در قسمت قبلی اشاره شد، یک فرد پیش از شروع سرمایه گذاری باید سطح ریسک پذیری خود را مشخص کند. به طور کلی، هرچه سطح ریسک پذیری شما بیشتر باشد، درصد اختصاص سهام به پرتفوی بیشتر میشود. البته برخی افراد با سطح ریسک پذیری بسیار پایین نیز هستند که ترجیح میدهند در صندوقهای درآمد ثابت، سرمایه گذاری کنند.
از دیگر اصول سرمایه گذاری موفق میتوان به میزان هزینهها (مالیات، کارمزد و ...) اشاره کرد. طبیعتا هر چه هزینههای سرمایه گذاری بیشتر باشند، درصد بازدهی نهایی سرمایه گذار کاهش خواهد یافت.
برای مثال فرض کنید با ۱۰۰،۰۰۰ دلار یک پرتفوی ایجاد کردهاید که بازدهی سالانه ۶٪ به شما میدهد. شما نیز همین ۶٪ بازدهی سالانه را مجددا سرمایه گذاری میکنید تا سود مرکب به دست بیاورید. در تصویر زیر، میزان بازدهی سرمایه گذاری با در نظر گرفتن درصدهای متفاوت هزینهها در بازه ۳۰ ساله نشان داده شده است.
از دیگر اصول سرمایه گذاری موفق، پایبندی به برنامه یا استراتژی سرمایه گذاری است. در واقع اگر چهار مورد قبلی را انتخاب و تعیین کردهاید باید توانایی پایبندی به آنها را نیز داشته باشید. البته این بدین معنی نیست که نباید از استراتژیای که بازدهی کم یا منفی نصیب شما میکند، رها شد یا آن را اصلاح کرد. در واقع تاثیرپذیری از نوسانات کوتاه مدت بازار و برهم زدن نظم موجود در برنامه سرمایه گذاری مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
به نقل از وبسایت شرکت سرمایه گذاری ونگارد، واکنش به نوسانات بازار میتواند بازدهی را به خطر بیندازد. اگر سرمایه گذاران در زمان رکود کووید (کرونا)، دارایی خود را نقد میکردند و تا زمانی که بازار بهبود پیدا میکرد، پول نقد خود را نگه میداشتند، چه اتفاقی میافتاد؟
هر فردی تنها بخشی از دارایی یا درآمد خود را به سرمایه گذاری در بازارهای مالی اختصاص میدهد. به عبارت دیگر شما ممکن است معلم باشید و تصمیم بگیرید که ۳۰٪ از درآمد خود را سرمایه گذاری کنید اما فرد دیگری که حسابدار یک شرکت معروف است، ممکن است ۵۰٪ از درآمد خود را به امر سرمایه گذاری اختصاص دهد.
بنابراین پس از کسر مبالغ مربوط به نیازهای اولیه و هزینههای زندگی باید مقدار سرمایه اولیه خود را مشخص کنید. توصیه میکنیم با ایجاد بدهی یا فروش داراییهایی مانند ملک یا خودرویی که در حال استفاده از آن هستید، فرآیند سرمایه گذاری را شروع نکنید.
در این قسمت از مبحث آموزش اصول سرمایه گذاری، نکات مهمی که نباید اهمیت آنها را نادیده گرفت را شرح خواهیم داد.
۱- با متنوع سازی پرتفوی میتوان ریسک سرمایه گذاری را کاهش داد.
۲- شروع زودهنگام سرمایه گذاری با پول کم به جای منتظر ماندن برای به دست آوردن سرمایه اولیه مناسب، یکی از بهترین روشها برای کسب ثروت در بلند مدت است.
۳- سرمایه گذاری مجدد سودی که از سرمایه گذاری به دست میآورید منجر به خلق سود مرکب و ثروت بیشتر میشود.
۴- همیشه بر مبنای یک برنامه سرمایه گذاری عمل کنید تا تحت تاثیر نوسانات کوتاه مدت بازارهای مالی قرار نگیرید.
۵- به احساسات خود مسلط باشید و تحت تاثیر آنها سرمایه گذاری نکنید.
۶- از آنجایی که در چرخههای بازارهای مالی، رشد برخی از داراییها کاهش و رشد داراییهای دیگر افزایش مییابد، یک سرمایه گذار باید دانش اقتصادی داشته باشد تا بتواند در ترکیب مناسبی از داراییها سرمایه گذاری کند. پیشنهاد میکنیم با استفاده از دوره رشد اقتصادی، یکبار برای همیشه با این اصول آشنا شده و نحوه سرمایه گذاری موفق را یاد بگیرید.
۷- با گذشت زمان، داراییهای موجود در سبد سرمایه گذاری شما با درصدهای متفاوتی افزایش یا کاهش مییابند. بنابراین باید هر چند وقت یک بار پروسه تعدیل مجدد پرتفوی سرمایه گذاری را انجام داده یا از مشاوره افراد خبره در این زمینه استفاده کنید.
۸- یک استراتژی سرمایه گذاری انتخاب کنید و به آن پایبند باشید. برای مثال میتوانید در بازار سهام، بهترین استراتژی سرمایه گذاری که توسط وارن بافت نیز استفاده میشود را به کار بگیرید.
۹- تا جایی که میتوانید سواد مالی خود را افزایش دهید. چرا که وجود این دانش به کسب بازدهی بیشتر و عدم وجود آن به بازدهی کم و زیانهای بزرگ منجر خواهد شد.
۱۰- قوانین مدیریت سرمایه و تکنیکهای مربوط به آن را به خوبی یاد بگیرید چون بدون این دانش کسب بازدهی بالا بسیار دشوار خواهد بود.
انواع سرمایه گذاری در ایران شامل سهام، طلا و سکه، دلار و سایر ارزهای خارجی، مسکن و خودرو میشود. از بین این موارد، به شکل میانگین فعالیت در بازار بورس، پرسودترین سرمایه گذاری در ایران به حساب میآید.
با وجود اینکه در سالهای اخیر، رشد شاخص کل بورس در گزارشات رسمی کمتر از رشد طلا بوده اما همچنان خرید و فروش سهام در این بازار بیشترین سود را نسبت به سایر بازارها نصیب سرمایه گذاران کرده است.
شاخص بورس، میانگینی از بازدهی بازار را نشان میدهد اما سهمهایی وجود دارند که بازدهی بسیار بیشتری از شاخص کل دارند. همین امر موجب میشود تا حرفههای بازار بتوانند سرمایه گذاری با سود 50 درصد و سودی بیشتر از شاخص کل به دست بیاورند.
کتابهای متعددی در خصوص اصول سرمایه گذاری توسط سرمایه گذاران مختلف به رشته تحریر درآمده است. هر کدام از این سرمایه گذاران اصول خاص خود را برای رسیدن به موفقیت داشته و سعی کردهاند تا با نوشتن کتاب در این خصوص، رموز موفقیت خود را با دیگران نیز به اشتراک بگذارند. در ادامه به چند مورد از مهمترینِ آنها اشاره خواهیم کرد.
۱- کتاب سرمایه گذار هوشمند (The Intelligent Investor)
این کتاب نوشته بنجامین گراهام، سرمایه گذار افسانهای است که با عنوان پدر سرمایه گذاری ارزشی نیز شناخته میشود. او در این کتاب که اولین بار در سال ۱۹۴۹ چاپ شده، اصول انتخاب سهام ارزشی (سهام بنیادی که زیر ارزش ذاتی آن قیمتگذاری شده است) را توضیح میدهد. به زبان ساده، گراهام در این کتاب به شما آموزش میدهد تا چگونه سهام با ارزش بنیادی بالا را با تخفیف بخرید و با رشد قیمت به بازدهی دست یابید.
۲- کتاب سرمایه گذاری در کدام بازار؟ (Mapping the markets)
کتاب سرمایه گذاری در کدام بازار، نوشته دبورا اوون و رابین گریفیث سعی دارد با پیوند دو تحلیل بنیادی و تکنیکال و شناسایی چرخههای بازار سهام و دورههای اقتصادی، نحوه شناسایی بهترین بازارها برای سرمایه گذاری را به اشخاص آموزش دهد.
۳- کتاب گشت تصادفی در وال استریت (A Random Walk Down Wall Street)
کتاب گشت تصادفی در وال استریت یکی از کتابهای پرطرفدار و کلاسیک در زمینه سرمایه گذاری است که توسط برتون مالکیل، استاد اقتصاد دانشگاه پرینستون به رشته تحریر درآمده است. نظریه گشت تصادفی بر این فرضیه استوار است که نمیتوان نوسانات قیمت سهام در گذشته را مبنایی برای پیش بینی جهت قیمت در آینده دانست. با این حال با خرید سهام در بازه بلند مدت و دوری از نوسانات کوتاه مدت بازار میتوان بازدهی مناسبی به دست آورد.
نسخه جدید این کتاب به تئوری مالی رفتاری نیز پرداخته و فرصتهای سرمایه گذاری در بازارهای سهام، اوراق قرضه، مسکن، طلا و ... را نیز بررسی میکند.
در این مقاله اصول سرمایه گذاری موفق که شامل مواردی همچون تعیین هدف و افق زمانی سرمایه گذاری، بودجه بندی و تعیین مقدار سرمایه اولیه، ریسک پذیری، نظم و انضباط، تنوع بخشیدن به پرتفوی و هزینه های سرمایه گذاری صحبت کردیم. در پایان باید دوباره بر مسئله مهم برنامه یا استراتژی سرمایه گذاری تاکید کنیم چون هر فردی بایستی متناسب با شرایط خود به سرمایه گذاری مشغول شود.
پیشنهاد میکنیم این ۵ مقاله درباره سرمایه گذاری را نیز مطالعه بفرمایید.
اصول سرمایه گذاری موفق در تعیین هدف مشخص در خصوص زمان کسب بازدهی و مقدار آن، تنوع بخشیدن به پرتفوی، رعایت نظم و انضباط، تعیین سطح ریسک پذیری، بودجهبندی سرمایه و در نظر گرفتن هزینههای سرمایه گذاری خلاصه میشود.
بهترین سرمایه گذاری در زندگی با توجه به شرایط اقتصادی روز تعیین میشود. ترکیبی از چند دارایی مختلف مانند سهام بنیادی و طلا میتواند در بلندمدت به عنوان بهترین سرمایه گذاری در نظر گرفته شود.
دو اصل مهم سرمایه گذاری در بورس شامل خرید سهام بنیادی در قیمتهای پایینتر از ارزش ذاتی و کاهش ریسک سرمایه گذاری از طریق تنوع بخشیدن به پرتفوی میشود.
لینک به اشتراک گذاری: https://amoozesh-boors.com/i/sip
کد بازیابی به ایمیل و شماره موبایل ارسال شد
این کد حداکثر 5 دقیقه اعتبار دارد